Две от големите сили в световния футбол си дават среща във втория четвъртфинал на UEFA EURO 2024. Португалия и Франция излизат един срещу друг на стадион „Фолкспаркщадион“ в Хамбург от 22:00 часа, а големия сблъсък може да наблюдавате в пряко предаване по NOVA и DIEMA SPORT 3, както и НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Двата отбора вече ще знаят своя съперник в следващата фаза. Това ще е Германия или Испания. Този поток изглежда изключително силен и очакванията са именно от него да бъде излъчен и новият шампион на Европа.

В груповата фаза Португалия стартира с шест точки, с което си осигури първото място и изненадващата загуба от Грузия не бе важна за крайното подреждане. Франция пък не допусна поражение, но спечели само срещу Австрия. Представянето на „петлите“ в защита бе на ниво, но офанзивните действия поставят сериозни въпросителни пред селекционера Дидие Дешан. Досега „петлите“ имат само три попадения през турнира – два автогола и отбелязана дузпа от Килиан Мбапе.

Португалия продължи с лутането пред противниковата врата и на осминафинала със Словения. В него станахме свидетели на неописуема драма, която изпрати мача в продължения. В 105-ата минута Кристиано Роналдо пропусна от бялата точка, а второто продължение бе за словаците. Те имаха няколко добри ситуации, с които да измъкнат победата, като най-добрата бе пропиляна от Бенямин Шешко, който излезе необезпокояван сам срещу вратаря. В герой за „мореплавателите“ де превърна именно стражът Диого Коща, който бе феноменален при последвалите дузпи и отрази три от три изпълнени.

Франция срещу Белгия бе считан за един от най-класните осминафинални сблъсъци, но двата отбора напълно разочароваха с представянето си. Двубоят си отиваше към продължения, след като двата тима отправиха по само два точни удара, макар и общо отправените да бяха 26. Все пак малко по-добрата игра на „петлите“ бе възнаградена с автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута, който последва след удар на резервата Рандал Коло Муани.

Последната среща между двата отбора бе на предишното Европейско първенство. Двата отбора завършиха 2:2 в груповата фаза, но три от попаденията паднаха от дузпи. През 2016-а година португалците печелят финала именно срещу този противник след продължения и гол на „златната“ резерва Едер, като това е и единствената им победа в съперничеството.

Сега Едер не е в състава на Роберто Мартинес, но някои от тогавашните герои като Роналдо и Пепе са. Двамата ветерани ще имат за задача да поведат съотборниците си към нов подвиг и полуфинал. Португалският състав засега не показва пълния си потенциал, като тази максима важи също и за гореизброените ветерани Пепе и Роналдо. По тази причина се очаква Мартинес да направи няколко размествания на състава си. Най-очакваната рокада е тази на Рафаел Леао с Диого Жота.

В състава на Франция, освен Мбапе и останалите му колеги в нападение не показват най-доброто си лице. Антоан Гризман е ангажиран и с доста дефанзивни действия, докато Маркъс Тюрам и Усман Дембеле до голяма степен разочароват с представянето си. Няма да е изненада, ако някой от триото в нападение седне на пейката за двубоя с Португалия. Най-сериозен кандидат изглежда Дембеле.


22:00 часа | ПОРТУГАЛИЯ – ФРАНЦИЯ

UEFA EURO 2024, ¼-финал

Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Фолкспаркщадион“, Хамбург, Германия


Вероятни състави на двата отбора:

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): Диого Коща – Жоао Кансело, Рубен Диаш, Пепе, Нуно Мендеш – Бруно Фернандеш, Жоао Палиня, Витиня – Бернардо Силва, Кристиано Роналдо, Диого Жота

Селекционер: Роберто Мартинес

ФРАНЦИЯ (4-3-3): Майк Менян – Жул Кунде, Уилиам Салиба, Даю Упамекано, Тео Ернандес – Н’Голо Канте, Орелиен Чуамени, Антоан Гризман -  Усман Дембеле, Маркъс Тюрам, Килиан Мбапе

Селекционер: Дидие Дешан