"Испания написа история, Италия преклони глава". Това е заглавието на Кориере дело сера след историческата победа на испанците с 4:0 над Скуадра адзура" на финала на Евро 2012.

Италианската преса рони горчиви сълзи след унизителното поражение на "адзурите" на финала, но в повечето коментари признават превъзходството на испанците и хвалят цялостното представяне на Италия на европейското първенство.

"Това боли" и "горчиви сълзи", са акцентите на спортния всекидневник Гадзета дело спорт.

Повечето от вестниците на Апенините са единодушни, че умората в състава на Италия е главна причина за тежката загуба. Маурицио Кросети от Ла Република критикува "адзурите" и нарече загубата "урок по футбол, като урок се римува с унижение (lezione, umiliazione на италиански).

В пресата има и критики към селекционера Чезаре Прандели за решението му да смени Рикардо Монтоливо с Тиаго Мота. Това бе третата смяна на Италия, но скоро след това Мота получи контузия и остави отбора с 10 души в последните 30 минути.

Кориеро дело Спорт пита на първа страница: "Прандели, какво направи?" Изданието критикува селекционера за пускането като титуляр на Джорджо Киелини, който игра контузен и бе заменен принудително малко след началото на мача.

Не са малко анализаторите, които се фокусират върху цялостното отлично представяне на Италия. Тимът стигна до финал, което малцина очакваха преди началото на първенството.

"Испания е твърде силна, но дори и след тази загубата представянето на Италия е превъзходно", пише Ла Република.