Испания победи Италия с 4:0 и защити европейската си титла, пишейки нова страница от футболната история. Досега нито един отбор в историята не бе печелил две поредни Европейски първенства.

Освен това, „Ла Фурия“ е и световен шампион, което също е постижение за рекордите, а победата с чистото 4:0 е най-големият резултат, постиган на финал. Испанците са вече с 12 мача без загуба на европейски финали, отново рекорд.

Испания и Италия се срещнаха помежду си в първите си мачове от Евро 2012, в груповата фаза на турнира. Двубоят завърши 1:1, а попадения реализираха Ди Натале и Франсеск Фабрегас. Това бе и последният мач, в който Икер Касияс допусна гол на Европейското, като капитанът мрежата си суха над 500 минути.

Успехът на финала бе първата победа на Испания над Италия в официален мач, в редовното време. Преди четири години, на Евро 2008, двата тима се срещнаха на четвъртфиналите и след нулево равенство Испания победи след изпълнение на дузпи.

Испанският национален отбор не остави никакви съмнения кой е по-добрият отбор на терена. Клинично точна от начало до край, Испания предостави инициативата на Италия в определени моменти, но имаше на вратата си отново брилянтен Касияс, който спаси всичко. Без да се напряга прекалено много, съставът на Висенте дел Боске си подаваше прецизни пасове, и завърши повечето си положения перфектно. Скуадра Адзура също имаше своите шансове за гол, особено след първото попадение на съперника, но се пречупи в 60-та минута, когато остана с човек по-малко, заради контузията на Тиаго Мота.

ВИДЕО: Уникалната Испания защити титлата си, остава цар на Европа и света

източник: Reuters

След няколко отлични атаки, още в 14-та минута испанците откриха резултата. Иниеста изведе Фабрегас отдясно в наказателното поле, той почти от аутлинията успя да центрира, право на главата на Давид Силва, който от шест-седем метра я заби във вратата на Буфон.

„Адзурите“ тръгнаха да връщат веднага гола, и бяха много близо до целта на няколко пъти, но Касияс отрази ударите на италианците. Нещата обаче продължиха да се случват зле за тях, като се наложи смяната на Киелини, заради контузия.

Италия задържаше топката, контролираше случващото се на терена, но изведнъж отново Испания се радваше. В 41-та минута Жорди Алба бе изведен по конец от Шави, защитата на Италия не реагира добре, Алба навлезе в наказателното поле и простреля Буфон от точката на дузпата за 2:0.

На старта на второто полувреме Чезаре Прандели подсили атаката с Ди Натале, който веднага имаше две добри положения, да вкара и намали изоставането. И двете обаче не влязоха в мрежата на Касияс, а късметът продължи да работи против Италия. В 56-та минута на терена се появи Тиаго Мота, но само пет минути по-късно той трябваше да напусне контузен, а Скуадра Адзура вече нямаше право на смени. Именно в тази 61-ва минута, с напускането на Мота, и оставането на Италия с 10 души, нещо сякаш се пречупи, и мачът до голяма степен приключи.

ВИДЕО: Уникалната Испания защити титлата си, остава цар на Европа и света

източник: Reuters

В последните пет минути Испания отбеляза още два гола, и така се записа в историята с най-голямата победа на европейски финал. В 85-та минути Фернандо Торес вкара, след грешка на италианските халфове, които загубиха топката, и тя бе продължена към нападателя. Торес с лекота преодоля Буфон и реализира, с което се изравни на върха в класирането при голмайсторите с Марио Балотели, Кристиано Роналдо, Алан Дзагоев, Марио Гомес и Марио Манджукич.

Хуан Мата влезе в 86-та минута на терена, и само две по-късно получи перфектно подаване от Торес, и без проблеми оформи крайното 4:0.


Испания:

1. Касияс (к) 17. Арбелоа 3. Пике 15. Рамос 18. Алба 14. Шаби Алонсо 16. Бускетс 6. Иниеста (Мата) 8. Шави 21. Силва (Педро) 10. Фабрегас (Торес)

Италия:

1. Буфон (к) 7. Абате 15. Бардзали 19. Бонучи 3. Киелини (Балцарети) 8. Маркизио 16. Де Роси 18. Монтоливо (Мота) 21. Пирло 9. Балотели 10. Касано (Ди Натале)