С победата над Дания Англия оформи историческия си рекорд за европейска нация с най-дълга пауза между два финала на големи първенства. Както е известно, „трите лъва“ спечелиха световната титла на Мондиал 1966 година - цели 55 години преди финала на UEFA EURO 2020.

По ирония на съдбата на второ място по този показател е съперникът на британците в неделя – Италия. „Адзурите“ са чакали 30 години след финала на световното през 1938 години преди отново да стигнат до мач за титла на Евро 1868. Трети по този показател е Чехословакия с 28 години дистанция между финалите на световното през 1934 и европейското през 1962 година.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

От всички отбори, играли финал на европейско първенство, Англия е изиграла най-много мачове (37), докато стигне до това ниво в надпреварата. Капитанът на тима Хари Кейн пък вече има 10 гола на световни и европейски първенства. По този начин той изравни рекорда на Гари Линекер за най-резултатен англичанин на големи турнири. Кейн обаче е имал нужда от два мача по-малко от Линекер, за да го догони по голове.

Нападателят на Тотнъм се нуждае от два гола на финала или гол и асистенция, за да стане първият футболист с голмайсторски титли на две поредни големи първенства след Герд Мюлер (Мондиал 1970 и Евро 1972).

Gulliver/GettyImages
74 снимки

Рахийм Стърлинг пък направи 9 успешни дрибъла срещу Дания – рекорд по този показател на UEFA EURO 2020. 54 са и поредните пасове, които си раздадоха футболистите на Англия в продълженията срещу Дания – рекорд по този показател на първенството.