Селекционерът Лионел Скалони ще пропусне гостуването на Аржентина на Чили в световна квалификация, след като тества положително за коронавирус, обяви самият той пред журналисти в сряда.

Помощникът му Пабло Аймар също ще остане в Аржентина за сблъсъка в четвъртък в Калама. „Пабло е в дома си от няколко дни, защото е близък контакт. Аз приключих карантина преди няколко дни, но продължавам да тествам положително и за да бъда на скамейката срещу Чили, трябва да дам отрицателен тест“, каза старши треньорът на видео пресконференция.

„Албиселесте“ ще бъде и без базираните в Англия полузащитници Алексис МакАлистър от Брайтън и Емилиано Буендия от Астън Вила, след като съотборниците в националния отбор дадоха положителни проби. „Един от тези двамата щеше да играе“, поясни Скалони. Членовете на треньорския щаб Валтер Самуел и Роберто Аяла ще изведат тима в четвъртък. Аржентина, заедно с Бразилия, вече се класираха за Световното първенство в Катар, което започва през ноември, независимо че имат още по пет мача до края на квалификационната кампания.

Чили, обаче, е един от седемте отбора, които се борят за оставащите две директни квалификационни места. Съставът има своите Ковид проблеми, като трима футболисти отсъстват заради положителни тестове – централният бранител на Уотфорд Франсиско Сиералта е под карантина в Англия, докато полузащитникът Маурисио Исла и нападателят Жан Менесес тестваха положително при пристигането си в Сантяго. Скалони остави седемкратния носител на „Златната топка“ Лионел Меси, който наскоро се възстанови от коронавирус, извън състава за мачовете с Чили и Колумбия.

От началото на годината, Аржентина се бори с нова вълна на коронавирусни инфекции, регистрирайки над 100 000 нови и 300 смъртни случая на ден. Страната с население от 45 млн. души е регистрирала общо 8 млн. случая и 120 000 жертви на вируса. Повече от 3/4 от населението е напълно ваксинирано.