Президентът на ФИФА Джани Инфантино е останал втрещен от инцидентите преди финалния мач реванш в турнира Копа Либертадорес между Ривър Плейт и Бока Хуниорс.

Припомняме, че срещата трябваше да се проведе в събота (24 ноември) на "Монументал", но бе отложен, след като автобусът с играчите на Бока, пътуващ към "Ел Монументал", бе нападнат от фенове на Ривър. Двама играчи на гостите получиха наранявания и бяха приети в болница. Първоначално срещата бе отложена за 24 часа, но в неделя (25 ноември) се взе решение, че двата тима не са равнопоставени и отново бе отложена до намирането на официално решение къде да се проведе последният мач.

Всичко това е накарало ФИФА да погледне подозрително на съвместната кандидатура на Уругвай, Аржентина и Парагвай за Мондиала през 2030 г. Трите страни желаят да отбележат 100-годишнината от първия Мондиал - в Уругвай през 1930 г.

Управляващите международния футбол обаче няма да позволят Световно първенство да се организира в държава, където не може да се проведе финален мач, а организационните слабости да създават напрежение за обикновените фенове.

"Вандалските прояви бяха унизителни. Варварството, което се допуска в нашия футбол постави под риск много хора”, както се казва в открито писмо на президента на CONMEBOL Алехандро Домингес.

За Мондиала през 2030 г. се очаква да кандидатстват Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и ЕЙРЕ, както и Испания, Португалия и Мароко.

В последните седмици се заговори и за обща балканска кандидатура между България, Сърбия, Румъния и Гърция, но тя все още не е потвърдена официално.

Още по темата:

CONMEBOL: Ривър - Бока извън Аржентина!

Отложиха Ривър - Бока!

Два варианта с публика и един без за Ривър – Бока, ако не е на Монументал

Бока може да поиска трофеят да им бъде присъден служебно

На живо: Случващото се преди Ривър-Бока, ще има ли изобщо мач?

Официално: Отложиха Ривър-Бока след фенските безумия!

Сблъсъците между феновете на Ривър Плейт и полицията

Потресаващо: Вижте как деца вкарват факли на стадиона на Ривър

Ривър срещу Бока - най-буреносната стихия в Южното полукълбо

Аргументите на Ривър и Бока в най-пламенния мач в Латинска Америка

Как играчите на Бока преживяха атаката: Видео от самия автобус

Вижте ужасната атака на феновете на Ривър по автобуса на Бока