От 22 часа в съботната вечер трябваше да се наслаждаваме на голямото футболно шоу - финалът реванш за Копа Либертадорес между големите врагове на Аржентина Ривър Плейт и Бока Хуниорс. Това обаче не се случи, мачът е отложен за 24 часа по-късно.

Причината са фенските безумия от привържениците на Ривър. Те нападнаха автобуса на Бока с камъни и бомбички. Голяма част от прозорците на возилото бяха счупени и раниха играчи на тима. Най-сериозно пострадаха Пабло Перес и Леонардо Балерди, които бяха откарани в болница, а след няколко часа се върнаха на стадиона с превръзки на очите. Голяма част от съотборниците им пък се чувстваха много лошо заради вдишания сълзотворен газ, използван от полицията срещу феновете.

От Бока обявиха, че играчите не са във физическо и емоционално състояние да излязат на терена. Въпреки това двубоят на няколко пъти бе пренасрочван с идеята да се проведе по план.

От Южноамериканската футболна асоциация CONMEBOL не скриха, че искат двубоя да се изиграе въпреки всичко. Твърди се, че президентът на FIFA Джани Инфантино също е заявил на ръководството на Бока, че ако играчите не излязат на терена, тимът ще бъде дисквалифициран. Появи се и медицински доклад, който потвърждава за ранените футболисти, но уточнява, че раните им не са достатъчно сериозни, за да доведат до отлагане на двубоя. Треньорските екипи дори се появиха на терена, но не и играчите.

В крайна сметка стана ясно, че двата отбора са сключили пакт да не провеждат двубоя тази вечер и само това е довело до окончателното му отлагане за неделя вечер.  Междувременно, сблъсъците между полиция и фенове на Ривър продължиха извън рамките на "Ел Монументал", а към момента арестуваните са 16.

Припомняме, че първият двубой между двата тима завърши 2:2, а при ново реми ще се стигне до продължения и евентуално дузпи. За първи път в историята двата аржентински гранда играят помежду си във финала на Копа Либертадорес.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Ето и как преживяха играчите на Бока атаката на автобуса:

Вижте в хронология всичко, което се случи в събота вечер. Ако искате пък да продължите да следите всичко около мача в неделя, прехвърлете се на статията ТУК!


01:59 Нови силни думи от Карлос Тевес: "CONMEBOL изобщо не провери как сме. Според мен мачът не трябва да се играе утре."

01:50 По последни данни арестуваните са 29.

01:47 Хаосът явно продължава. Докато президентът на Ривър даваше интервю, в тунелите на стадиона нахлу група фенове на тима.

01:45 Едва сега резервният автобус на Бока пристигна на "Ел Монументал", за да вземе играчите и да ги закара в техния хотел.

01:40 Нараняванията на Гонсало Ломардо след атаката по автобуса:

00:55 Феновете на Ривър напускат "Ел Монументал" след новината за отлагането на мача. Това обаче води до нови сблъсъци с полицията.

00:50 Ривър Плейт потвърди новината за отлагането на двубоя:

00:26 Двубоят е отложен! Новината потвърди президентът на CONMEBOL Алехандро Домингес, който разкри, че двата клуба са сключили пакт помежду си да не излязат на терена. Мачът ще се играе в неделя от 17:00 местно време, което е 22 часа българско!

00:21 В същото време, още по-невероятна информация казва, че завърналият се на стадиона с превръзка на окото Пабло Перес е изявил желание да играе, въпреки лекарската забрана.

00:20 Противоречиви информации идват от "Ел Монументал". Според някои началният час ще бъде 00:45 или 1:00, според други пък мач няма да има.

00:17 16 привърженици на Ривър са арестувани, а извън стадиона сблъсъците стават още по-ожесточени като изглежда към тях се включват и хора, които не са футболни фенове.

00:14 Мачът трябва да започне всеки момент, но играчите не са на терена и това няма да се случи. Очакваме трето и евентуално последно отлагане като според журналисти на място, началният час ще бъде 1:00 българско време.

00:09 Как играчите на Бока преживяха атаката: Видео от самия автобус

00:00 Въпреки че двата треньорски щаба са на терена, играчите ги няма, а до началото на двубоя остават 15 минути.

23:50 Още инциденти около стадиона, сблъсъци между полицията и фенове на Ривър.

23:40 Мач явно наистина ще има. Двата треньорски екипа са на терена и загряват.

23:32 Карлос Тевес: "Не сме в състояние да играем, а те ни принуждават да играем, това е лудост"

23:25 Пабло Перес е върнат на стадиона, но не е в състояние да играе тази вечер:

23:08 Директорът на Бока Орасио Паолини е човекът, който успя да докара автобуса до "Ел Монументал", тъй като след атаката по автобуса шофьорът не е бил в състояние да го направи.

23:07 Роднини и близки на футболистите са много разтревожени, тъй като не могат да се свържат с тях.

23:05 Ето как изглеждат в момента някои от играчите на Бока:

Пабло Перес:

И Гонсало Ламаро:

22:58 Скандал: CONMEBOL и ФИФА отказват да отменят финала, Бока не иска да играе

22:51 В този момент виждаме и официално съобщение от CONMEBOL. Мачът отново е отложен като новият начален час е 00:15 часа българско време!

22:50 Двубоят трябва да започне след 10 минути, но това изглежда невъзможно. Нито един от двата отбора не е излязъл на терена, няма обявени и титулярни състави.

22:45 Президентът на FIFA Джани Инфантино е заявил на шефовете на Бока, че ако тимът не излезе на терена, ще бъде дисквалифициран.

22:39 От Бока са категорични, вече и официално: "Не сме в състояние да играем футбол тази вечер."

22:33 Ето как изглежда автобусът на Бока отвътре:

22:30 От Бока отказват да излязат на терена. Треньорът на Ривър Плейт Марсело Гаярдо е подкрепил искането на съперника двубоят да бъде отложен. От КОМНЕБОЛ обаче настояват за провеждането му заради телевизионните права. Бока настоя за отлагане на двубоя и провеждането му на друг стадион.

22:25 Пабло Перес е играчът, който е пострадал най-много.

22:15 Изглежда КОМНЕБОЛ се опитва да убеди отбора на Бока да изиграе двубоя тази вечер, но играчите не се чувстват физически и емоционално готови за подобно нещо.

22:05 На извънредна среща ръководителите на Южноамерианската футболна асоциация и шефовете на двата клуба ще решат, дали двубоят да се проведе тази вечер. Очаква се и шефът на ФИФА да участва в срещата.

22:03 Трима играчи са ранени от счупените от феновете на Ривър прозорци. Всички те са закарани в болница. И останалите играчи са в лошо състояние, тъй като счупените прозорци са изложили играчите на сълзотворния газ, разпръскван от полицията. Много от тях повръщан, а най-засегнат е Карлос Тевес.

21:50 Двубоят е отложен с един час, а причината е атака на фенове на Ривър Плейт срещу автобуса на Бока Хуниорс. По непотвърдена информация има ранени футболисти!

Аргументите на Ривър и Бока в най-пламенния мач в Латинска Америка

Ривър срещу Бока - най-буреносната стихия в Южното полукълбо