Двата супергранда на аржентинския футбол - Ривър Плейт и Бока Хуниорс, кръстосват шпаги като за последно във финалната среща реванш от турнира "Копа Либертадорес".

В първия в историята финал в надпреварата между двата най-титулувани клуба в Аржентина двубоят завърши 2:2 на "Ла Бомбонера". Всичко ще се реши на 24 ноември (събота) на "Ел Монументал" (стадионът на Ривър). В исторически план Бока е носител на шест титли в Копа Либертадорес, докато Ривър на три.

В първия двубой двата отбора изглеждаха крайно равностойни. 2:2 е резултат, който напълно отразява паритета между двата гранда. Бока сякаш бе отборът, който имаше стратегията да играе реактивно на контраатака и да използва максимално статичните положения (най-вече през първата част), докато Ривър бе тимът с по-забележим нюх към нападателните действия.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

На "Ла Бомбонера" обаче Бока вкара своите положения, докато Ривър изпусна още няколко чисти пред себе си. Играта се водеше в центъра, но по много приятен за окото начин. Аржентинският футбол видимо е изпъстрен с грешки, но техническото ниво на самите играчи не е за подценяване.

Огън от страст, но без победител в "епизод 1" на Бока - Ривър

Статистиката показа лек превес за Бока - 51% срещу 49% при владеенето на топката, Това се забеляза най-вече през втората част, когато темпото спадна, а домакините успяха да поемат нещата в свои ръце, въпреки че допуснаха изравняване. Ударите в срещата бяха общо 25 - 13 за Бока и 12 за Ривър, а точните 5 на 5. 

Най-чистите шансове, които не бяха оползотворени, се откриха пред "милионерите" - чрез Гонсало Мартинес и Рафаел Боре малко след изравняването до 1:1, а шутовете им бяха парирани от вратаря Роси.

Според регламента головете на чужд терен няма да бъдат от значение, като при ново равенство, без значение при какъв резултат, ще се премине към изиграване на две продължения от по 15 минути. След нов хикс следват дузпи.

Ето какъв е регламентът при ново равенство на Ривър - Бока

Ето какви са аргументите на двата тима по пътя към най-ценния трофей в Южна Америка:

Факторът "Ел Монументал"

Що се отнася до домакините от Ривър, максимата "у дома и стените помагат" ясно се вижда. Тимът печели всичките си финалите на своя стадион в последните 30 години - 1986 и 1996 г. (двата срещу колумбийския Америка) и 2015 г. срещу мексиканския Тигрес за Копа Либертадорес, 2016 г. (срещу Индепендиенте) и 2015 г. за (срещу колумбийския Интернасионал Санта Фе) за Рекопа Судамерикана, 2014 г. за Копа Судамерикана (срещу колумбийския Атлетико Насионал), 1997 г. за Суперкупата на Латинска Америка (срещу бразилския Сао Пауло) и 1987 г. за Копа Интерамерикана (срещу костариканския Алахуеленсе).

Важно е да се спомене, че Ривър вече на два пъти завърши наравно в хода на турнира в първия мач - в 1/8-финалите (срещу Расинг Клуб) и 1/4-финалите (Индепендиенте). На "Ел Монументал" в реваншите бяха взети победи съответно с по 3:0 над Расинг и 3:1 над Индепендиенте.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Марсело Гаярдо

След като пое тима през 2014 г., Гаярдо се превърна в професор относно сблъсъците тип "директна елиминация". В 24-те му международни мача той загуби само 2 сблъсъка - през 2015 г. от Уракан в Копа Судамерикана и от Ланус през 2017 г. в Копа Либертадорес.  

Специалистът ще може да присъства на трибуните на "Ел Монументал", след като му бе забранено да влиза на "Ла Бомбонера" за първата среща, поради течащо наказание от 4 мача.

Също така за Ривър ще бъде наличен един неизползван коз - легендарният халф Леонардо Понцио, който напусна контузен своя мач №300 за клуба (в полуфиналите срещу Гремио) и пропусна първия двубой с Бока. Аут от срещата е Рафаел Сантос Боре (наказан), който направи силен мач на "Ла Бомбонера". В игра се завръща и нападателят Игнасио Скоко.

В последните 5 години Ривър и Бока са се изправяли три пъти един срещу друг в елиминационни двубои - два международни и един от Купата на Аржентина, като и в трите случая победители излизат "милионерите". На континенталната сцена победите дойдоха в Копа Судамерикана през 2014 г. и Копа Либертадорес през 2015 г. Ривър постигна успех с 2:0 и в двубоя за Суперкупата на Аржентина през 2015 г.

Бока Хуниорс

Бока може да се похвали с пламенна и ефективна атака. В първия двубой тимът реализира единствените си два шанса през първата част - чрез Рамон Абия и Дарио Бенедето. Нападателят Бенедето явно е във форма, след като е вкарал три попадения с последните си три шута в турнира - един на Ривър и два на Палмейрас в полуфиналите. Той замени контузения Кристиан Павон в средата на първата част и само 7 минути по-късно вече бе открил резултата.

Добрата новина за тима от предградията на Буенос Айрес е, че той не е губил извън "Ла Бомбонера" в настоящото издание на турнира. 6 визити - 5 равенства и 1 победа. Ривър, от своя страна, вече допусна едно поражение извън дома - в полуфиналите срещу Гремио.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Също така Бока може да се похвали със серия от седем гостувания на "Ел Монументал" без загуба в аржентинската Суперлига - 4 победи и 3 равенства. Последното поражение на тима в шампионата в центъра на столицата идва през 2011 г.

Страхотно! Над 50 хиляди драха гърла на тренировка на Бока

Гилермо Барос Скелото

Топлият атлантически бриз за Бока влива още енергия и поради факта, че треньорът Гилермо Барос Скелото не е губил срещу Гаярдо на този стадион. 3 мача - 2 победи (2:1 през 2017 г. и 4:2 през 2016 г.) и 1 равенство (0:0 през 2016 г.).

Историята в Копа Либертадорес също е на страната на Бока. Тимът вече е вдигал трофея след 2:2 в първия мач - прави го през 2000 г. срещу Палмейрас. На "Ла Бомбонера" двата тима си вкарват по две попадения, в Бразилия нито едно (0:0), а съдбата целува аржентинците при рулетката на дузпите.

Светът чака 248-ото Суперкласико на Буенос Айрес в най-големия клубен мач в Южното полукълбо - "бедняци" срещу "милионери". Звучи вдъхновяващо.