Вестник "Обзървър" го категоризира като едно от 50-те неща, които човек трябва да направи преди да умре. Някои дори са губили живота си в неговите клещи (документирани над 250 смъртни случая). Във всеки полимер на ДНК-то му крещи изгаряща страст. Крайности, но не и колебания. Има само два вечни императива - любов и омраза.

Туристите планират по цяла година пътуването си до Буенос Айрес, за да изживеят това зрелище - нещо като среща с митологично същество. Да чуят оглушителните песни на ултрасите и да потънат под тоновете хартия, които заливат стадиона при всяко посрещане на играчите.

Бока и Ривър

източник: БГНЕС

Ривър - Бока не е нещо обичайно във футбола. Социален феномен, който дава и понякога взима живот. За европейския свят, може би, това е един от многото футболни спектакли, които противопоставят два враждуващи колоса от един град. За хората в Буенос Айрес и цяла Южна Америка това е сблъсък-божество с ореол. Религия, с която се учиш да живееш, дишаш и умираш.

Ривър - Бока е символът на латиноамериканското битие - полифонична мелодия на нестихващото обожание и разяждащото отвращение.

Аргументите на Ривър и Бока в най-пламенния мач в Латинска Америка

Тази вечер двата гранда на аржентинския футбол излизат един срещу друг в финален мач реванш в турнира Копа Либертадорес (еквивалент на Шампионската лига в Европа). Първата среща завърши при 2:2 на стадиона на Бока - "Ла Бомбонера", а славата ще окъпе един от двата отбора на "Ел Монументал" (стадионът на Ривър) - там където Кемпес и Пасарела вдигнаха първата световна купа за Аржентина през 1978 г. 

В неделя решават дали ще се играе Бока Хуниорс  Ривър Плейт

източник: Gulliver/GettyImages

"Суперкласикото" не веднъж е признавано за най-яростното дерби в световен мащаб. Много може да се спори на тази тема. За всички е ясно обаче, че в Южното полукълбо на планетата няма нищо по-влудяващо и обсебващо от електрическото съперничество между тези две общности. Големият бариерен риф в Австралия, молитва пред разперилия ръце Господ на Корковадо и 90 минути на Ривър - Бока. Едва ли нещо друго по-велико ще свали "северната" цивилизация на "юг".

За Аржентина няма по-знаков момент от Ривър - Бока. 70% от футболните фенове в страната поддържат двата гранда. Не е официално, но се твърди, че феновете на Бока са повече (60%) от тези на Ривър (40%). Логично с оглед на социалната прослойка, която обединява двата клуба. Често сблъсъкът е наричан простичко - "бедни" срещу "богати".

Огън от страст, но без победител в "епизод 1" на Бока - Ривър

Какво обаче стои зад познатия образ на враждебното "Суперкласико"?

И двата отбора са създадени в столицата на Аржентина - Буенос Айрес. Те произхождат от една област на града - Ла Бока. Крайна зона, в близост до пристанището на река Ла Плата. Ривър Плейт е създаден през 1901 г., а големият съперник Бока Хуниорс започва своята история през 1905 г. Два клуба - братя.

7-8 Бока Хуниорс и Ривър Плейт

източник: Gulliver/Gettyimages

Легендата разказва, че те са започнали да враждуват за територия и са решили да изиграят мач, който да определи кой да остане до пристанището и кой да се премести в предградията на града (бъдещият център на Буенос Айрес). Ривър губи срещата и се примирява с това да се изтегли на север от пристанището, което преди това е било център на търговския, обществен и политически живот в Буенос Айрес.

Екипът на Бока е избран, след като основателите решават да копират флага на първия кораб, който навлезе в пристанището "Ла Бока". Шведската фрегата "София" влиза в историята на футбола, след като "жълто-синьото" над палубата й става част от екипа на един от най-популярните отбори в света.

Екипът на Ривър пък е инспириран от мариачите, които пеят в един бар в града, докато футболистите играят карти и се чудят какъв да е дизайнът на фланелките им. Естествено - диагонална червена лента, като на ризите на усмихнатите музиканти.

Ривър Плейт

източник: БГНЕС

Бока Хуниорс бил известен като отбора на народа, понеже се поддържал най-вече от работническата класа на страната. Голяма част от феновете на Бока били италиански имигранти, заради което феновете са наричани „генуезците” (хора от Генуа, Италия). Ривър Плейт, който също произлизал от работническата класа, бил поддържан основно от по-богатите и заможни буржоа. Това донесло на тима прякора „милионерите”. 

Сега нещата са малко по-комплицирани и миксирани.

Счита се, че между 1908 и 1912 г. са изиграни първите дербита, но няма нито един документиран двубой от този период. През 1913 г. се провел първият официалнен мач, който Ривър печели с 2:1.

Развитие през годините

Ривър Плейт и Бока Хуниорс са изиграли общо 247 официални срещи помежду си, в които Бока е спечелил 88 мача, Ривър - 82 победи, 78 двубоя са завършили наравно. Относно Копа Либертадорес "генуезците" имат предимство - 6 спечелени трофея срещу 3 за Ривър.

Двата отбора се се радвали на силни и слаби моменти в своето развитие. Рядко някой от тях влиза в продължителна победна серия. Най-голямата победа в дербито е за състава на Бока Хуниорс, който печели с 6:0 през 1928 г. Ривър Плейт взима най-големия си успех през 1941 г. - 5:1. Двата отбора често са си разменяли доста голове в мачовете помежду си, като най-резултатното Суперкласико датира от 1972 г. и завършва с резултат 5-4 в полза на Ривър Плейт. В този мач Ривър губи с 4:2, но достига до обрат.

а

източник: БГНЕС

Най-голямата победа за Бока на "Ел Монументал" е с 5:1. Именно на този стадион ще се реши сблъсъкът днес.
 
Участниците в Суперкласикото са и двата най-успешни клуба в аржентинския футбол. Ривър е рекордьор по титли - 36, докато Бока е с 33. Най-много участия в дербито има играчът на "милионерите" - Рейналдо Мерло (42 срещи), а голмайстор е Анхел Лабруна (също от Ривър) - 16 попадения. Най-резултатният състезател на Бока е бразилецът Пауло Валентим с 10 гола.

Фенове на Ривър Плейт

източник: БГНЕС

Фолклор на съперничеството
 
Аржентинските ултраси са най-кръвожадните в света. За половин век в боеве на двете футболни агитки са загинали над 250 души. Това са тези, за които е обявено официално.
 
Страховитата фракция -  Лос Борачос дел Таблон ("Пияниците от трибуната"), която върлува по улиците на Буенос Айрес, е основен елемент в мозайката фенове на Ривър Плейт, която тероризира вече две десетилетия жителите на града и страната. Групировката е отговорна за убийствата на двама фенове на Нюелс Олд Бойс, както и множество други престъпления на и около стадионите в Аржентина. Преди 4 години фракцията се разцепи след убийството на един от тарторите. Причината – "борачосите" са политически обвързани и оперират с много пари. На световното през 2006 г. ултрасите отсядат за един месец в мюнхенското имение на Мартин Демикелис - бивш играч на Ривър.

Ултрасите на Бока, от своя страна, са обединени под названието "12" ("Doce"). Луди и респектиращи на всяка крачка. Те често заплашват дори собствените си играчи след загуба, режат гумите на колите им, понякога атакуват и техните домове.

Суперкласико на Аржентина несъмнено е от най-страстните футболни дербита на планетата. Преди време британското издание The Guardian написа, че едно от 5-те неща, които трябва да направи човек преди да умре, е да посети мача между съперниците от Буенос Айрес и да усети неповторимата атмосфера.

източник: БГНЕС

През 2007 г. един от известните лидери на "Лос Борачос дел Таблон" (Пияниците на трибуната) отишал да си купи сандвич в заведение за бързо хранене около 2:00 часа след полунощ в квартал, където има преобладаващо запалянковци на Бока. Крайният резултат - фенът на Ривър е убит след намушкване с нож в гърдите.

В мача през 1968 г. на стадиона на Ривър „Ел Монументал” се случва най-голямата трагедия в аржентинския футбол. Тогава 71 фенове на Бока умират поради срутване на изходната част от стадиона, а още 150 са ранени. В този инцидент загиналите са много млади хора, като се смята, че средната възраст на жертвите е 19 години. 

Теориите за трагедията са различни, като някои смятат, че фенове на Бока се струпали върху портала, за да развяват горящи знамена на Ривър, а други твърдят, че фенове на Ривър нахлули в сектора на гостите и така предизвикали суматохата. Име версия, че и полицията е причина за инцидента, но няма доказана вина. През същата година 68 клуба в Аржентина събират 100 000 песос, които отиват в помощ на семействата на загиналите.  

Икони

Енцо Франческоли, наричан в цяла Южна Америка "Принца", е величието за феновете на Ривър Плейт. Капитан на считания за най-силен отбор в историята на клуба през 80-те и 90-те, уругваецът вдига и две титли в Копа Либертадорес - 1986 и 1996 г. Печели допълнително обожание, когато заявява, че единственият отбор в света, в който никога не би играл, е Бока.

За "генуезците"? Няма кой друг да е освен единственият футболист, обединил стотици в собствена религия и имащ собствена църква. Най-великият за милиони (а може би милиарди) - Диего Армандо Марадона. Израснал в мизерия и бедност, той стига върховете на футболната игра чрез божествените си дарования с топката. Марадона има италиански корени и от дете е закърмен с идеите на "генуезците". Той играе общо три сезона в клуба (между 1982 и 1984 г., между 1995 и 1997 г.), като има своя ложа на стадиона и често гледа мачове от нея.

На тренировката в четвъртък над 45 хил. души бяха препълнили "Ла Бомбонера", за да подкрепят тима и да му вдъхнат сила преди финалния мач на "Ел Монументал". Ясно е, че от 5 години не се допускат гостуващи фенове на стадиона на съперника от съображения за сигурност. Това обаче не спира феновете да влизат в схватки по улиците на града.

На 13 км на север от "Ла Бомбонера" е площадът с Обелиска - паметника, на който се празнуват всички футболни успехи на отборите и националната селекция. Още по на север е "Естадио Монументал Антонио Веспучо Либерти", където над 100 години диша и съществува Ривер Плейт. 

Страхотно! Над 50 хиляди драха гърла на тренировка на Бока

В събота един от двата отбора ще бъде окъпан с вечна, незаличима слава, която историята ще помни и ще разказва на поколенията. За едни светът ще бъде траур. Апокалипсис, който никой не иска да изживява. За други - вечно блаженство в гостоприемната Градина на удоволствията.

-

източник: Twitter.com

Безспорно, най-големият клубен мач, игран някога в пределите на латинския свят. Най-враждебните съперници за най-ценния трофей. 

Смърт, омраза, любов, поклонение, гилотиниране и идолизиране. Крайните етикети са част от речника на това умопомрачително социално явление. Може би това е чарът на Суперкласикото, правещ го най-великия мач в Южна Америка и един от най-магнетичните на планетата.

90 минути за митологията на страстта.

Ето какъв е регламентът при ново равенство на Ривър - Бока