Целият футболен свят днес ще бъде в сянката на един специалист – Сър Алекс Фъргюсън или Александър Чапмън Фъргюсън. Невероятното му постижение, да води един от най-големите английски клубове Манчестър Юнайтед, в продължение на цели 25 години, е достатъчен сам по себе си, за да бъде описван с много думи.

В този период босът на „червените дяволи” спечели две Шампионски лиги, 12 титли на Англия, пет Купи на ФА, четири Купи на Лигата, КНК, Суперкупата на УЕФА, Интернационалната купа и Световното клубно първенство… и разбира се, признанието на толкова много фенове по света.

Любопитен факт е, че героят на милиони привърженици на Манчестър Юнайтед все пак е бил пред уволнение в началните години от поемането на поста и само доверието на президента Мартин Едуардс го е спасило. Едуардс е човекът, който наема Фъргюсън през ноември 1986 година и човекът, който застава твърдо зад него, когато феновете искат главата му. Заради това всеки привърженик на Юнайтед може да бъде благодарен на Едуардс за това, че не се е поддал на желанието и въпреки липсата на успехи до 1990 година е оставил Сър Алекс начело на клуба.

Не само привържениците, но и целият футболен свят не може да не признае, че последният четвърт век, донесъл 27 трофея на клуба, представлява златна ера в историята на Юнайтед. През 2011 година специалистът изведе тима до рекордната 19 титла на Англия и изпълни мечтата си от първите години начело "червените дяволи".

„Причината за многото му успехи е, че има способността непрекъснато да се променя, да измисля нещо ново и различно. Това е начинът, по който изненадва съперниците си. Когато отборът е изхабен и остарял, Фъргюсън винаги успява да го обнови. Сър Алекс вече е почти на 70 години, но все още е силен. Да, имало е моменти, в които пламъкът на успехите е намалявал, но никога не е угасвал”, написа в своята рубрика в „Сън” Тери Венейбълс.

Сред най-изразителните победи на шотландеца, начело на Манчестър Юнайтед,е изразителният успех с 9:0 над Ипсуич през 1995 година. Във Висшата лига отборът му надиграва Нотимгам с 8:1 през 1999 година, Барнзли със 7:0 през 1997 година, Арсенал с 8:2 през 2011 година. Сър Алеклс Фъргюсън обаче има и загуби, само преди броени дни тимът му записа тежко поражение с 1:6 от Манчестър Сити, след като преди това бе изрекъл култовите думи по адрес на съперника „Когато имаш шумни съседи, увеличаваш звука на телевизора.”

През 2002 година дори си позволява да сподели плановете си на глас: „Напускам Манчестър Юнайтед в края на сезона. Това е положението”. Но въпреки тези свои думи, днес той чества четвърт век начело на може би един от най-големите тимове в света.

За 25 години само в 5 сезона Сър Алекс Фъргюсън е оставал без спечелен трофей. Интересен факт е, че Челси е отборът, срещу който „червените дяволи” се представят най-лошо в продължение на този дълъг период. Една от любимите жертви на шотландеца пък е Тотнъм – цели 37 пъти.

Според статистиката, само трима специалисти могат да се похвалят с по-дълъг стаж начело на клубове. Първи в своеобразната класация е Гу Ру, водил Оксер цели 44 години – от 1961 до 2005. След това се нареждат Уили Мейли, начело на Селтик в периода 1887 – 1940 (43 години) и Бил Струт – треньор на Рейнджърс в продължение на 34 лета (1920 - 1954).

"Това е един фантастичен период за мен и нещо, за което не съм си мечтал, че ще се случи. Всичко е като приказка и аз оценявам това”, сподели самият Сър Алекс Фъргюсън.