Отборите на Тотнъм и Арсенал не излъчиха победител в лондонското дерби от 29-ия кръг на Висшата лига. Срещата на „Уембли“ завърши при 1:1, като зрителите станаха свидетели на две дузпи (по една за всеки от двата състава) и един червен картон. Аарън Рамзи откри за гостите в 16-ата минута, докато Хари Кейн възстанови паритета след точно изълнена дузпа. 

Именно посочването на бялата точка при нарушението срещу Кейн през второто полувреме бе спорно, тъй като нападателят бе в положение на засада, която не бе маркирана. Полемики възникнаха и около отсъждането на дузпата в полза на Арсенал, която обаче бе пропиляна от Пиер-Емерик Обамеянг.

Междувременно тимът на Унай Емери не успя да завърши в пълен състав мача, след като Лукас Торейра бе изгонен с директен червен картон.

При все, че големите лондонски съперници си поделиха по точка, Тотнъм събра 61 на третото място във временното класиране, докато „топчиите" са позиция назад с 57. 

След четвърт час игра Хари Кейн навлезе опасно отдясно в пеналта, но вместо веднага да опита да отправи удар, той се засуети и топката му бе отнета. Така се създадоха чудесни предпоставки за контраатака на „топчиите“, след която резултатът бе открит.

След грешка на Дависон Санчес в средата на терена, Александър Лаказет овладя, пусна хубаво извеждащо подаване към Ааърън Рамзи, който излезе очи в очи с Лорис и направи 1:0.

8 минути, след като „топчиите“ поведоха, домакините изпълниха фаул отдясно. Трипиър центрира, Хари Кейн, оставен непокрит, отклони топката в мрежата на Бернд Лено. Попадение обаче не бе зачетено, тъй като преди това страничният рефер бе вдигнал флага си заради това, че нападателят на „шпорите“ бе с малко пред защитата на гостите.

С напредването на времето, домакините се настаниха по-трайно в половината на „артилеристите“, но това не доведе търсения резултат.

В заключителните минути на първата част двата състава си размениха по една добра атака.

Първо, в 42-ята минута Алекс Иуоби стреля силно от границата на наказателното поле, но Юго Лорис се намеси решаващо и майсторски спаси.  

Само две минути по-късно Тотнъм имаше великолепен шанс да изравни, ала Бернд Лено направи отлично двойно спасяване. Трипиър комбинра с Хари Кейн отдясно. Нападателят видя дебнещия на опасна позиция Кристиан Ериксен и центрира към него. Без да губи време, той засече, но стражът на Арсенал много умело блокира удара му. Топката попадна отново във владение на „шпорите“, като Муса Сисоко мигновено стреля. Лено обаче отново се оказа непреодолима преграда.

Така Арсенал се оттегли с гол аванс на почивката.

След паузата добра възможност се разкри пред момчетата на Унай Емери в 53-ата минута. Александър Лаказет получи чудесен пас в пеналта, нозавършващият му удар не бе достатъчно точен и топката излезе в аут.  

Само две минути след това събитията се пренесоха в другата половина на терена, където Тоби Алдервейрелд стигна до отбита топката в наказателното поле на Арсенал и без време за губене стреля, но на косъм от левия стълб.

След малко повече от час игра на „Уембли“ Ерик Ламела пробва късмета си от дистанция, но топката прелетя на сантиметри от десния стълб.

В 69-ата минута Дани Роуз извърши грубо нарушение срещу вратаря на Арсенал Лено, но съдията Антъни Тейлър вдигна само жълт картон. 

Тотнъм възстанови равенството след 74 минути игра - 1:1. Хари Кейн бе точен от дузпа, която бе отсъдена именно за фаул в наказателното поле срещу него. „Шпорите“ изпълниха фаул почти фронтално на вратата, а Шкодран Мустафи игра непозволено, като изблъска нападателя на домакините. Реферът не се поколеба и посочи бялата точка. Любопитно е да се отбележи, че при самото центриране от фаула, Кейн бе в положение на засада. Съдията Тейлър обаче явно счете, че в този момент позицията му е била неактивна.

В заключителните минути на срещата арбитърът отсъди 11-метров наказателен удар и в полза на „топчиите“. Пиер-Емерик Обамеянг нахлу отдясно, а Дависон Санчес понечи са го блокира. Помежду им се получи лек контакт, а играчът на Арсенал падна в пеналта. Тейлър видя непозволена игра и посочи бялата точка. Самият Обамеянг се нае с изпълнението, което обаче не бе достатъчно прецизно, а Юго Лорис отрази. Имаше и добавка, при която Вертонеген се намеси решаващо и изчисти от голлинията.

В добавено време на срещата на „Уембли“ Арсенал остана с човек по-малко. Лукас Торейра влезе остро в краката на съперник, а реферът вдигна директен червен картон.  

Ето и стартовите състави, на които се спряха двамата мениджъри – Маурисио Почетино и Унай Емери:  

Тотнъм: Лорис, Вертонген, Алдервайрелд, Санчес, Роус, Сисоко, Уаняма, Трипиър, Ериксен, Сон, Кейн

Арсенал: Лено, Мустафи, Сократис, Кошчелни, Монреал, Гендузи, Джака, Мхитарян, Рамзи, Иуоби, Лаказет