Отборът на Арсенал завърши 1:1 с Брайтън на „Емирейтс” в мач от 37-ия кръг на Висшата лига, с което сам определи как ще изглежда Голямата четворка на Англия. „Топчиите” обаче няма да влязат в нея, след като имат 67 точки - с 3 по-малко от Тотнъм. На теория Арсенал все още може да влезе в клуба на големите, но математическото уравнение граничи с невъзможното.

Дори и при грешна стъпка на „шпорите” и равенство в точките с Арсенал след последния кръг в Премиърлийг, головата разлика е в полза на тима на Маурисио Почетино, при това с 8 попадения повече. Това означава, че само чудо може да промени Топ 4. Тимовете, които по всичко личи, че ще играят в Шампионската лига през следващия сезон са Ливърпул, Манчестър Сити, Челси и Тотнъм.

Арсенал и Брайтън направиха изключително интересен, атрактивен и двуостър мач, с редица положения, а защитата на Брайтън направи и невъзможното в заключителната част, за да опази точката.

И двете попадения в срещата бяха реализирани от дузпи. Точен за Арсенал бе Пиер-Емерик Обамеянг, а за гостите Глен Мъри.

Двубоят започна много вихрено, още във 2-ата минута на срещата Хенрик Мхитарян прати топката в мрежата на Брайтън, но попадение не беше зачетено заради засада. Само 6 минути след това домакините получиха право да изпълнят дузпа. Главният съдия Антъни Тейлър отсъди наказателен удар след нарушение на Алиреза Джаханбахш в ъгъла на наказателното поле срещу Начо Монреал. Точен за 1:0 бе Пиер-Емерик Обамеянг.

В 27-ата минута Бернд Лено подари топката на Ив Бисума, който не успя да се възползва от златния шанс предоставен от вратаря. Последва  удар на Глен Мъри, стражът на Арсенал поправи грешката си.

До края на полувремето Шкодран Мустафи и Обамеянг можеха да увеличат преднината на тима, но така и не намериха начин да стигнат до попадение.

В 60-ата минута настъпи мигът на Брайтън. Съдията даде право на гостите да изпълнят дузпа след нарушение на Гранит Джака. Равенството за 1:1 възстанови Глен Мъри.

Футболистите на Унай Емери положиха изключително големи усилия, наложиха натиск и направиха всичко възможно да спечелят точките, с което да спрат лошата серия във Висшата лига. Въпреки това защитата на Брайтън се оказа желязна, за да сложи край на мечтите на Арсенал за Шампионската лига.

След равенството Арсенал е на 5-о място с 67 точки, а Брайтън, който вече се спаси е на 17-о с 36.