Отборът на Челси е водач във Висшата лига, но в класирането за най-много жълти картони след 7 изиграни мача.

След последния двубой в Премиър лийг се появи въпросът, дали отборът няма проблем с този компонент, свързан с дисциплината.

Мениджърът на „сините“ Енцо Мареска омаловажава тези притеснения на феновете. Въпреки това, клубът е изправен пред автоматична глоба от 50 000 паунда, след като реферът Крис Кавана показа 6 жълти картона по време на равенството 1:1 на „Стамфорд Бридж“ срещу Нотингам Форест.

Освен всичко останало, Челси беше замесен в рекорда на Висшата лига за най-много показани жълти картони в един двубой - 14. Това се случи срещу Борнемут през миналия месец, като „сините“ видяха картоните с този цвят цели 8 пъти.

Цифрите:

  • Челси има 27 картона този сезон, повече от всеки друг отбор във Висшата лига;
  • Защитниците Уесли Фофана и Марк Кукурея са първите двама футболисти, получили пет жълти картона във Висшата лига този сезон и ще пропуснат предстоящия мач с Ливърпул на 20 октомври;
  • Играчите на Челси получиха и най-много жълти картони миналия сезон – 105;
  • 105 жълти са рекорд на Висшата лига за един сезон, надминавайки 101 от Лийдс през кампания 2021/22.

Проблемът с жълтите картони датира още от преди назначаването на Енцо Мареска през юни, което означава, че той е наследил този проблем.

Бившият мениджър на Челси Маурисио Почетино сподели през миналия сезон, че тимът му допуска "глупави" картони, а след това чрез клипове е опитвал да покаже грешките на футболистите.

Липсата на зрелост на младия отбор на Челси се счита за един от факторите. За друг се счита ниската височина. „Сините“ имат и най-ниската средна височина във Висшата лига. Това може би кара играчите да търсят други начини да се опитат да противодействат в мачовете.

И под ръководството на Почетино, и на Мареска Челси се опитва да притежава топката, както и да притиска съперника. 

За разлика от Почетино, Мареска насърчава играчите си да проявяват агресия, което може би отговаря на въпроса, дали жълтите картони ще продължат да валят.

Вижте част от жълтите картони на Челси във видеото.