Фенклубът на Арсенал ще празнува първия си юбилей на 7 юни 2014 г.

За 10-годишнината на организацията на едно място ще се съберат най-запалените привърженици на Арсенал от София, Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Благоевград. Специален гост за празника е Дейвид Хилиър, футболист изиграл над 100 мача за Арсенал, шампион и носител на FA Cup с отбора на артилеристите, информират от организацията.

Тържествата ще стартират от сутринта с футболен турнир между отбори сформирани от членове на фенклуба. В 15:00 часа, на спортен комплекс „Green sport”, намиращ се в кампуса на ВТУ „Тодор Каблешков”, купа на победителите ще връчи лично Дейвид Хилиър.

Празничното шествие започва в 18 часа пред столичния хотел „Рила”, ще премине по бул. „Витоша” и ще завърши пред НДК.

Фенклубът на Арсенал у нас е основан през 2004 г. Още през същата година е признат от футболния клуб като легитимен, с което официално се присъединява към семейството на всички фенклубове на отбора по света.

Само на територията на Великобритания те са около 30 на брой. Извън родината на Арсенал съществуват още 60 официално признати фенклубове в над 30 държави като Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Унгария, Италия, Словения и много други.

С членска маса от над 450 души, фенклубът на Арсенал безспорно е спечелил славата си на най-авторитетния фенклуб на чужд отбор в България. В него активно участват хора от цялата страна.

Любопитно е да се отбележи, че все повече бащи се грижат за „правилната” бъдеща футболна ориентация на синовете си, като ги записват в клуба от най-ранна детска възраст. Така сред членовете място намира и бебе на едва няколко месеца.

Оказва се още, че мачовете на английския отбор се следят с вълнение не само от мъжете - над 60 дами намират място сред редиците на най-отявлените фенове на Арсенал у нас.

Благодарение на добрите си международни контакти, за 10 години фенклубът е успял да посредничи за закупуването на над 2 500 билета и с тях да зарадва българските фенове, мечтаещи да подкрепят любимия си отбор на мач в Англия или по време на гостувания на Арсенал в други европейски държави.