Отборите на Челси и Порто, както вече стана ясно, се класираха за следващия етап от Шампионската лига, а тимът, който ще се представя в Лига Европа оттук нататък ще бъде Атлетико Мадрид.

АПОЕЛ Никозия, който направи 2:2 със „сините” от Лондон в последния мач от Група Д, отпадна безславно от евронадрепарите, като единственото утешение за тима бе точицата, взета от Челси. В другия мач Порто се наложи по категоричен начин над Атлетико Мадрид с 3:0, като не остави съмнения за класата си над испанците.

Челси не вложи голямо старание при домакинството си на Апоел и допусна реми - 2:2. Карло Анчелоти пусна на терена част от младите си футболисти. На вратата застана неизвестният Рос Търнбул. В стартовия състав се пръкна и младият французин Какута, заради който тимът Лондон имаше проблеми с УЕФА.

Гостите от Кипър излязоха напред в резултата в 6-та минута, когато точен бе полският национал Жевлаков. Челси вдигна оборотите и Майкъл Есиен върна равенството в 19-та минута на срещата. До края на първата част „сините” обърнаха резултата, като точен бе Дидие Дрогба. Със заслуга за гола на тарана бяха Жирков и Какута.

Още в 34-та минута на мача треньорът на гостите от Никозия Иван Йованович, изкара от игра бившия футболист на Литекс и ЦСКА Алтин Хаджи, който бе заменен от Елиа.

През първите 45 минути реферът от Италия Матео Трефолони не зачете гол на Джо Коул. Със силните си изяви се понрави Флоран Малуда. След паузата Челси отбеляза още един гол, който реферите не зачетоха, негов автор бе Джон Тери.

В 70-та минута на терена се появи Ненад Миросавлиевич, който съумя да донесе равенството за Апоел, след малко преди края. Хиксът обаче се оказа недостатъчен за Апоел, който отпадна от европейските клубни турнири. Кипърците трябваше да победят, за да отидат в Лига Европа.

В другия мач от групата, Порто сгъна жестоко Атлетико насред Мадрид. Португалците взеха иберийското дерби със звучното 3:0. Още в началото на двубоя стана ясно, кой е по-можещият тим на терена. Във втората минута на срещата, Бруно Алвеш реализира с глава, след добро центриране на Кристиан Родригес.

В 14-та минута колумбиецът Фалкао наниза своя трети гол в това издание на Шампионската лига и покачи резултата 2:0. В края на мача Порто оформи класическата си победа над Атлетико Мадрид, като точен бе бразилският здравеняк Хълк. Той си свърши работата отлично в 76-та минута.

Порто показа и в този двубой от груповата фаза, че е сред най-постоянните тимове в надпреварата през последните сезони. Въпреки много си изходящи трансфери, „драконите” неизменно стигат до елиминациите, където умеят да създават проблеми на своите противници.

Въпреки поредното си слабо представяне в групата, Атлетико продължи в Лига Европа, като трети в потока. „Дюшекчиите” се промъкнаха напред, въпреки че завършиха с еднакъв точков актив с АПОЕЛ Никозия. Предимството на испанците дойде благодарение на един гол, реализиран в Кипър. В директните сблъсъци мачовете завършиха наравно - 0:0 в Мадрид и 1:1 в Кипър.

Ето и крайното класиране в групата:

1. Челси 14 т.

2. Порто 12 т.

3. Атлетико 3 т.

4. Апоел 3 т.