Виталий Меринов, четирикратен световен шампион по кикбокс, почина тази седмица в болница в резултат на наранявания на крака, получени по време на сражение за украинските въоръжени сили в Луганск. Спортистът се присъединява към украинската армия като доброволец броени дни след началото на руската инвазия в Украйна. По време на войната той е разпределен в Ивано-Франковск.
 
Кметът Руслан Марцинков потвърди смъртта на 32-годишния Меринов, който оставя жена и малко дете. 
 
Властите в Киев изчислиха, че 262 украински спортисти са загинали при защитата на отечеството срещу руските агресори. 
 
Поради тази причина украинското правителство поиска от Международния олимпийски комитет (МОК) да изключи руски и беларуски спортисти от предстоящите олимпийски игри, които ще се проведат в Париж догодина. 
 
Меринов не е единственият кикбоксьор, загинал в бой срещу руснаците - украинският световен шампион по кикбокс Максим Кагал загина през март миналата година в битката за Мариупол като част от спецчастите на страховития „Батальон Азов“.
 
Микола Забавчук, също състезател по кикбокс, загина по време на руската инвазия. Сред другите известни украински спортисти, загубили живота си, са футболистът Сергей Баланчук, Людмила Чернецка (културизъм), Александър Сърбинов (лека атлетика), съобщава от списание „Спортни ангели“. Това е списание, което беше създадено миналата година с помощта на Спортния комитет на Украйна, за да докладва за ситуацията на спортистите в страната, и което досега е публикувало всички случаи на загинали украински спортисти.