Емблематичният играч на ЦСКА Ради Здравков, който бе поредният гост в съвместната рубрика на Ники Кънчев шоу по Дарик радио и Gong.bg - „Червени легенди“, заяви, че битови проблеми в Локомотив София са изиграли ключова роля за преминаването му на „Българска армия“ и в голяма степен са го принудили да вземе това решение. Здравков обясни още, че не е бил канен от Левски и добави, че е нямало как и да приеме оферта от „сините“.

Ради Здравков: ЦСКА е болна тема на хиляди фенове

„Бях 7-8 години в ЦСКА. Аз бях част от онзи финал през 1985-а година. Отнесох го с болката, която претърпях и с невъзможността да помогна на отбора до края на мача. Бях контузен малко под коляното. Видях и костта. Този белег стои на крака ми. Трябва да сме честни. Тогава имаше поредица от победи на Левски над нас. Те бяха уверени, че серията ще продължи, и не очакваха такъв развой, и това до някаква степен ги изнерви“, коментира Здравков.

Здравков иска оздравяване на ЦСКА

За Локомотив София, където игра дълги години, Здравков каза: „По бащина линия роднините са ми от квартала близо до Локомотив. Но моето детство мина в Благоевград. Когато бях на 12 години, баща ми почина. Беше ми тежко. Баща ми страдаше от тежка болест. Футболът много ми помогна. Нямах братя и сестри. В Требич, където учех, имах треньор, който много ми помогна. След като се преместихме в далечен квартал, продължих да тренирам с Локомотив. Успях бързо да се наложа и да заиграя в Локомотив. Легендите тогава бяха много, но най-много ми помогна Начко“, добави Здравков.

„От Левски не са ме искали, но дори и да ме бяха искали, нямаше как ида, защото като футболист на Локо бяхме прецакани от Левски. През 1976//77 имаше два мача за първенството и за Купата. Ние дадохме за първенство, те обещаха обратното, но се отметнаха. Никога не съм симпатизирал на синьото“, върна се назад във времето бившият халф.

„Аз бях принуден да взема решението да ида в ЦСКА. Имаше битови проблеми с Локомотив. Не прецениха реално ситуацията и ме лишиха от възможността да помогна на отбора в един последен мач. Аз съм принципен. Не крия, че имах предварителни разговори с Паро и бат Пенчо, но това решение на ръководството на Локомотив ме накара да взема това решение на 100%. Смятам, че беше правилен ход“, обясни Здравков.

„Моята треньорска кариера е 24-25 години. Когато Любо Пенев дойде в ЦСКА, бях поканен да остана в екипа. Така че, последните години съм помощник. Всеки може сам да види, че съм бил треньор на почти всички отбори, с изключение на Левски“.

„Когато ни наказаха бях на 24 години. Бях в разцвета на силите си. Бяхме наказани трима души – аз, Курдов и Стойчо Младенов. Моето провинение беше най-малко“.

За мача със Спортинг Лисабон, Здравков сподели: „В София завършихме 2:2. Отидохме не обречени на реванша. Гошо Димитров и брат му бяха контузени. Аз и Богомилов бяхме централни защитници. Резултатът бе 0:0 и ни трябваше гол. В последната минута се преборих за една топка и малко преди наказателното поле се озовах на добра позиция. Прецених, че от там мога да шутирам, малшанс, топката удари гредата и така ни елиминираха“.

Запитан могат ли в сегашната реалност да се „родят“ нови легенди, Здравков коментира: „Нямат тази реалност и търпение, защото за развитието на младите трябва и търпение, Картината не е добра. Затова и футболът на национално и клубно ниво страда“.

„Аз съм възпитан. В спорта всеки противник трябва да се уважава. Никога не съм имал пререкания и със сериозните опоненти. Ние легендите от това поколение, което постигнахме толкова успехи, се уважаваме. Аз и Гошо Димитров се уважаваме доста. Чуваме се често. Той е малко по остър, но добър събеседник“, добави Здравков.

„Господ ми е дал талант. Това е даденост. Човек може да се усъвършенства, но това е природна даденост“.

За Никола Котков, Здравков обясни: „Малко преди баща ми да почине, имаше едно селско първенство, бях поканен да играя в Требич. На прибиране от мача, който спечелихме, чухме новината. Бяхме потресени, че двама души - легенди, си отидоха по този начин. За Котков мога да пресъздам само думи на Начко Михайлов. Бил е уникален, не толкова спазващ режим, но това не му е пречило както в Локомотив София, така и в националния“.

„Не помня детайли за началото си в ЦСКА. Бях в юношите, помня как ме извикаха. Прибирайки се от училище ми казаха, че трябва да ида в хотела. Присъединих се в последния момент. Помня Тодор Колев, Христакиев, Горанов, Начко Михайлов...много са. От ЦСКА в повечето време бях в средата на терена. Треньорите бяха преценили, че това моят пост. Там имаше голяма конкуренция, Марков, Велков, Теримов“.

„Можеше да спечелим КЕШ, ако бяхме били Байерн Мюнхен. Финалът не се знаеше какво ще се случи, но ние изпуснахме мача в София срещу Байерн“.

Кой е по-велик между Гунди и Стоичков, Здравков сподели: „Когато се правят анкети, трябва да е ясно какви са критериите. Няма спор, че Стоичков е най-успешен в българския футбол“.

„Никога не съм бил лаком и егоист на терена. За Сплит мога да кажа, че ако се повтори онази ситуация, ще я изиграя по същия начин. Макар и да бе в края на мача пак. Виждах Гибона и Гошо Димитров, виждах и вратаря, имах възможност да помисля дали няма да е по-сигурно аз да вкарам, или да подам и другият да е в засада. Затова реших аз да бия. Сърдити е нямало. На мен ми бе тежко“

Колкото до двубоя България – Италия, Здравков разказа: „Видях Наско, центрирах и така стана всичко“.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS