Сериозни промени ще настъпят в детско-юношеската школа на ЦСКА. Това обяви новият директор на "червените" Пламен Марков, който ще я превърне в академия, в която ще влизат само най-качествените младоци. 

Някои от наличните треньори, които работят с талантите на "Армията", ще бъдат съкратени. Надеждите на новото ръководство са да се спре с изтичането на таланти, което се наблюдава в последните години. 

"ЦСКА ще разчита много сериозно на футболисти от собствената си школа. Ще се обърнем и към други състезатели, предимно българи. Това ще е правилният път, ако искаме българският футбол да тръгне напред. Не можем да играем с по 10 чужденци и да се чудим защо няма национален отбор." 

"Ние по най-бързия начин ще се върнем там, където е мястото на ЦСКА. Тогава ще разчитаме и на по-опитни футболисти. Но в този преходен период ще дадем път на нашите млади състезатели с качества да се докажат. От тях зависи да вземат шанса си, ние ще им дадем възможност", сподели Марков 

"ЦСКА ще разчита на доста кадри, излезли от ДЮШ на клуба, не само на тези, които сега са в дублиращия отбор. Имаме много момчета, които сега са в други отбори. Така искаме да покажем, че това ще е сред приоритетите ни като отбор." 

"Ще транформираме нашата школа в Академия, която да подготвя кадри за първия отбор за в бъдеще. Иначе няма как да създадем желаните от нас кадри за година-две и ей така да ги моделираме и те да влязат в първия отбор. Ще дадем възможност на най-талантливите ни деца и път за развитие." 

"Ако един футболист не покаже амбиции и качества да се докаже във В група, значи на този човек не можем да разчитаме занапред. А защо някои момчета не са в ЦСКА от талантливите, аз отношение не мога да взема. Оттук-нататък ще правим кастинг на децата, за да останат най-талантливите, за да има конкуренция и развитие", добави Марков. 

"В момента има между 250 и 300 деца. Тези деца ще бъдат намалени, ще стане Академия. Ще се търси с всякакви треньорски похвати възможност за развитие на школата. искаме тези най-талантливи деца да останат. Ако приемем, че сме изпуснали талантите, това ще е атестат за работата на треньорите."

"Ние не можем да продължаваме така, не трябва да се изпускат качествените кадри. По света се ползват най-добрите футболисти от школата. Започваме да изграждаме нашата къща от основи и да си я подреждаме. Звучи тривиално, но това е така. Не съм виждал подобно нещо в България, въпреки че на всеки конгрес в БФС се говори за това", сподели още бившият национален селекционер. 

"Не може да пренасяме някакви чужди модели директно в България. Задължително трябва да се вземат методи, които могат да се приложат при нашите условия. как ще развиваме школа, когато нямаме терени? Затова се почва от базата и това са важни неща." 

"Ние ще ползваме опит, според нашите възможности, които развитите страни могат да ни предоставят. Разберете, че ние не сме сред водещите страни, развиващи детския футбол в света. Това означава, че изоставаме в науката за развитието на младежите."

"Треньорите в ДЮШ няма да са същия брой, който е сега,. Естествено, аз ще съм един от хората, които ще участват в подбора. Ще има конкурс, за да се изберат най-полезните и така няма да има тълкувания по назначенията. Няма да процедираме на практиката "наши хора". Не сме застраховани от грешки, но който не работи, той не греши." 

"Рано е да говорим за директор, нека се започне работата. Най-важната цел сега е да започне подготовка, после ще работим по другите въпроси. Ще оптимизираме структурата на клуба - сега администрацията е над 100 човека - ще ги намалим. Кои и в кои сфери точно, ще преценим, но ще ги оптимизираме. Не може да има 12 треньори за 250 деца, това е сбъркано", заяви още по тази тема Пламен Марков.