Извън официалната пресконференция и индивидуалните интервюта, този път на медиите бе предложена и допълнителна информация, която скицира цялата неколкочасова дискусия за създаването на Висша лига.

Това стана възможно заради присъствието на журналисти на сбирката в хотел „Маринела“:

До 30 април всеки евентуален желаещ да участва във Висшата лига да подаде документите си за лицензиране, след което Лицензионната комисия ще преценява дали и кои отговарят на изискванията.

Разглежда се основен вариант с формирането на Висша лига с 16 отбора, като дали ще бъдат толкова или по-малко, ще зависи от лицензирането.

Основните критерии са класиране, лицензиране, инфраструктура /тревна настилка и осветление/, декларация за гаранция от 1,5 милиона лева. Пресмята се, че за издръжката на един клуб в България са необходими поне 2 милиона лева.

Ако повече от 16 клуба отговарят на лицензионните изисквания, до ще се разглеждат допълнителни критерии като брой национални футболисти, брой титли и други.

Изпаднали отбори нямат право да претендират за участие в новата структура.

Гостът от Холандия г-н Нюхауз е направил презентация на първенствата Белгия и Дания, с евентуални препратки и заемки, възможни у нас.

Участниците в дискусията са били впечатлени особено от варианта, предложен от феновете в Дания и приет от футболните органи в тази страна. Там структурата, която е била приета е първенство с 14 отбора, които се разделят на челна шестица и две плейаутни четворки. Победителите във всяка четворка се срещат помежду си на финал, а накрая спорят с последния участник по право в Лига Европа за мястото му. Практиката е показала, че в шест от седемте случая по-високо класираният отбор е спечелил сблъсъка и е потвърдил участието си в Лига Европа.

Страни като Австрия и Швейцария, в чиито първенства се състезават по 10 отбора, са преценили, че те не са достатъчно интересни в този си формат и също са направили постъпки за структурни промени. Целта е интригата да се задържа възможно най-дълго по всички етажи на класирането.

- Относно дискусията за евентуалното включване на ЦСКА във Висшата лига, заключението е било, че няма да се правят изключения. „ЦСКА трябва първо да си реши проблемите“, е есенцията по тази тема.

ЦСКА няма право да подава документи за участие от името на ФК ЦСКА, тъй като това може да се разглежда като дъщерна фирма на ПФК ЦСКА. Именно това е желание на „армейците“, но то явно няма да мине пред БФС.

За Литекс коментарът е бил, че тъй като ловчанлии са извадени от „А“ група по спортни кретирии, но принципно нямат проблеми с лицензирането, в техния случай няма проблеми за включване във Висшата лига.

Иво Тонев е заявил отново решението на Левски да свика широка кръгла маса по проблемите на футбола у нас. Такава среща ще се организира след крайната дата за лицензиране – 30 април.

Иво Тонев е потвърдил и искането на Левски в Изпълкома занапред да не участват собственици и президенти на клубове. На това Боби Михайлов е отговорил, че такова нещо може да бъде решено само на конгрес, а следващият конгрес на БФС е след две години.

Поставено е изискване за подобряване на уславията за гостуващите фенове по стадионите.

Георги Домусчиев от Лудогорец е изказал мнение, че е най-добре Висшата лига да е съставена от 16 отбора. Според него държавата трябва да реинвестира във футбола.