Шефът на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов обясни една от промените в Закона за опазване на обществения ред, че се забранява в деня на мача, определен като такъв с "висок риск" да се продават пропуски.

"Идеята е, както в някои западни държави, когато има дерби мач или както ние го наричаме - спортно мероприятие с висока степен на риск и тъй като пред касите при такива футболни мачове се оформят и стават проблеми, да не се продават билети в съответния ден", обясни пред Дарик радио Атанасов, който е начело и на работна група, която форсира борбата с футболното хулиганство.

"Разбираме и опасността, която е зададена. Това са само спешните мерки. Ние продължаваме и в края на годината ще е готов целият закон. Тогава той ще бъде подложен на обществено обсъждане. Не са фатални нещата, но западният опит е точно такъв, защото много често сбивания стават на самите каси", обясни Славчо Атанасов.

"Едно мероприятние никога не може да бъде на 100% гарантирано. Ние опитваме да минимилизираме риска. Това е практика и в западните държави. Българинът мисли по друг начин и е свикнал по друг начин. Обсъждахме го много дълго със специалисти. Наясно съм, че няма на 100%, които всички ще ги приемат. Въпросът е да създадем някакво спокойствие по тези стадиони. В момента продължаваме да подготвяме целия закон. Тези, които се интересуват от футбол, знаят кои и къде са рисковите мачове", коментира още Атанасов в "Спортно шоу Гонг".