Наставникът на Астана Станимир Стоилов изрази мнение в Спортно шоу Гонг по Дарик радио, че бившият му тим Левски има повече шансове да елиминира ЦСКА за Купата на България. Както е известно, двата състава ще премерят сили на полуфиналите на втория по престиж турнир у нас напролет.

Мъри коментира всички по-актуални теми около себе си, в това число и подновяването на ангажимента с казахстанския шампион, както и последната му награда за Треньор номер 1 на България за 2017 година.

„Наред е всичко. Чакам пристигането на отбора и започваме да работим. В интерес на истината това бе донякъде приоритет – разговорите с Астана. Нямаше нещо специално от западна Европа. Астана бе приоритет – играем в Европа, постигнахме много успехи заедно и основната движеща сила са емоциите и възможността да се покажеш в международните турнири. Имаше разговори още след края на сезона, остана аз да пристигна да уточним някои малки неща и да подпиша“, започна Стоилов, който е в Дубай за подготовката на Астана.

„До онзи момент, когато казах, че се разделяме с Астана, нямаше разговори, бях убеден, че всичко свършва, но след това започнаха разговорите. При преговори има нужда от време, но всичко вече приключи“.

„По принцип аз нямам намерение да водя два отбора - доста работа е и има опасност да проваля и двата. Националният на Казасхтан си има треньор. Ако някога се стигне до такъв вариант, ще кажа мнението си“.

„Мачът със Спортиг е най-вълнуващият. Те са с преимуществ - по средата на шампионата са, отделно класата им и играчите, които имат. Подсилиха се за 12 милиона евро. При нас все още не се знае, двама-трима основни може да бъдат продадени. Емоция има и тръпка също. Във футбола няма незаменими треньори и специалисти. Идеята е с повече работа да можем да се противопоставим“, добави хасковлията.

„Имаше доста отбори, с които преговарях, но нямаше нищо, което да сложа пред Астана“.

Запитан за Георги Дерменеджиев, за когото се твърди, че ще подпише с Ордабаси, Стоилов обясни: „Вижте, не само моята работа, но и тази на Херо и Младенов създаде добър имидж. Надявам се и той да подпише, от сърце му го желая. Ако и той подпише, всеки от нас трябва да държи името и авторитета на българските специалистите на високо ниво. Ако това продължи, може да дойдат и още“.

Стоилов бе избран за Наставник номер 1 на България за 2017 година. Специалистът не можа да получи лично наградата си, тъй като замина за финални преговори с Астана.

„В крайна сметка анкетите трябва да са такива, каквито са. Всеки журналист може да даде своя вот. Извинявам се на организаторите, наложи се в същия ден да пътувам и затова не присъствах. Поздравявам и Ивелин, който стана Футболист на годината, поздравявам и Киров, и Белчев. Радвам се българското треньорство. Надявам се нашият футбол да продължи да се развива в добра насока“.

„Аз съм левскар и искам Левски да победи. Левски има всички шансове да се стабилизира и да тръгне нагоре. Имат опитен треньор, мисля, че имат и финансова мощ в момента. Оттук насетне, всичко е въпрос да се намери най-доброто изпълнение. Пет мача с ЦСКА е добра възможност да покажат добро лице и да победят. Позволявам си веднъж на шест месеца да кажа моята истина за клуба. Ако може да я прочетат добре, да влязат в рамки“, коментира и тима на сърцето си Стоилов.

„Ако има желание в хората, които водят клуба (бел.ред. Левски), сега бях свособен, но нямаше предложения. Ако има желание, надявам се да работим по добър начин. Важно е, когато си в Левски, той да радва хората, да носи радост и финансова полза, и да печели трофеи. Аз съм оптимист, след като имаш опит и финансиране, би трябвало да имаш отбор. Най-важното – имат феновете. На тях им е нужно съвсем малко“.

Официално: Мъри остана верен на Астана

„Роси е прав, но монетата има две страни. Прав е, че за да има клуб, който да държи високо ниво, е нужно време, но за да създадеш отбор, който да побеждава след трето място съперници, не е толкова време. Да научиш тима си да се състезава и да печели, не е нужно толкова време. Да обучиш отбора си да играе във фаза защита и да печели срещу съперници под трето място надолу. На този отбор сега според мен му е нужна повече импровизация, настроение“.

„Ако трябва да съм честен, от Обертан се очакваше много. Неслучайно се говореше само за него. Но в последните години той се загуби от световния футбол. В Анжи също не бе постоянен играч. В България това, което показва, той трябва да се замисли за себе си, за да остави името си. Той е бил голям играч, но и сега трябва да бъде такъв. Ние му дадохме, феновете го аплодираха още преди да е почнал. Всички гледат на него като на величие, той сам трябва да се запита това ли е играта, която трябва да показва. Ако така продължава, скоро ще усети другата страна на монетата от страна на феновете“.

„Мачът между ЦСКА и Лудогорец протече при различно надмощие. Не мога да кажа какво ще стане. Има подготовка, плейофи. Който е по-добър от трите водещи отбори, той ще вземе титлата. Левски е наваксвал такава разлика. Надявам се и желая от сърце Левски да вземе единия трофей. Ако вземе титлата още по-добре, десертът няма да го върнем – Купата. Лудогорец има опит, стил, но двата гранда трябва да се подготвят с повече желание и да заличат надмощието на Лудогорец“, добави специалистът.

„Роси си има стил. Той ще го изповядва и надгражда и занапред. За Белчев – той ще търси баланса между емоциите и футбола. Мисля, че Левски има повече шансове да мине за Купата, защото ще се явява финал, а първенството ще има още много мачове“, каза в края на интервюто Стоилов.