Отборите на Дунав Русе и Септември София не успяха да се победят в последния мач от 28-ия кръг на Първа лига. Двата тима, борещи се за третата позиция в Група Б на Втората осмица, завършиха при 2:2 на Градския стадион в Русе.

Първата част бе зрелищна. Двата тима си вкараха три гола, а халфът на домакините - Христо Попадийн, бе изгонен след два жълти картона, вторият за неприличен жест към публиката. 

Още в шестата минута Кристофър Мадиангу даде аванс на гостите, след като се измъкна само срещу стража на Дунав, преодоля го и на празна врата откри. Въпреки че след половин час игра Дунав остана с 10 души, тимът на Людмил Киров се добра до обрат още до почивката. Точни за Дунав бяха Светослав Ковачев (33'), след асистенция на Исмаил Иса, и гол на самия Иса. 

Дунав - Септември Сф

източник: Gulliver/GettyImages

Попадението на нападателя дойде след прекрасно воле (38'), но при паса към себе си той бе в засада, която реферите не видяха. Пет минути след началото на втората част Стилиян Николов изравни след премерен удар от около 20 метра и остави Септември пред Дунав в класирането на Група Б.

Софиянци са с 23 пункта, докато "драконите" са 4-ти с 22 т. Трети ще играе с последния в шампионата Верея в плейофите за оставане в елита. Лидери в групата са Локомотив Пловдив (37 т.) и Славия (35 т.), които спорят за първата позиция.

.................................................................

Дунав Русе - Септември София 2:2

0:1 Кристофър Мадиангу 6'

0:1 Христо Попадийн (втори жълт картон) 31'

1:1 Светослав Ковачев 33'

2:1 Исмаил Иса 38'

2:2 Стилиян Николов 50'

.................................................................

Началото бе много силно за гостите от София. Дълго подаване на Сахити от дълбочина позволи на нападателя да се измъкне от защитата на домакините. Мадиангу показа скоростта си, преодоля с финт Благой Макенджиев и отбеляза в опразнената врата.

В 11-ата минута Мадиангу отново се озова с топка в крака в наказателното поле на съперника, но ударът му е с левия крак бе блокиран от бранител на Дунав. Секунди след това комбинация между Светослав Ковачев и Деагош Фирцулеску в предни позиции позволи на втория да шутира от дистанция, но високо над вратата на софиянци.

Дунав - Септември Сф

източник: Gulliver/GettyImages

В 20-ата минута акция отляво позволи на Драгош Фирцулеску да комбинира с Александър Исаевски. Топката отново стигна до румънеца, който стреля от десетина метра, но отново не успя да намери вратата и кълбото прелетя в аут.

В 31-ата минута играчът на Дунав - Христо Попадийн, бе изгонен от игра заради неприличен жест към трибуните. Главният съдия видя нервната проява на играча и му показа втори жълт картон само 5 минути след първия.

В 33-ата минута Дунав все пак стигна до изравняване. Много силно нападение на домакините изпрати топката в предни позиции към Драгош Фирцулеску. Той пусна към Исмаил Иса в наказателното поле, който чукна успоредно на голлинията. Там непокрит бе Светослав Ковачев, който от няколко метра вкара на празна врата.

Дунав - Септември Сф

източник: Gulliver/GettyImages

7 минути преди края на частта домакините се добраха до пълен обрат.  Александър Исаевски открадна топката от играч на Септември и центрира към наказателното поле. Там непокрит бе Исмаил Иса, който с удивително воле изпрати кълбото неспасяемо в обратния ъгъл. На повторенията обаче се видя, че нападателят бе в засада, която не бе видяна от страничния рефер.

В 43-ата минута Подаване отляво намери Иван Стоянов на далечна греда, който стреля от полулегнало положение, но топката мина встрани в аут.

Дунав - Септември Сф

източник: Gulliver/GettyImages

Второто полувреме започна с нов гол за Септември Сф дело на Стилиян Николов - 2:2! Силно нападение на гостите отдясно прати топката към Борис Глачев, който бе на границата на наказателното поле. Той върна към дъгата, където бе Стилиян Николов, а той от своя страна матира Макенджиев с мощен шут с десния крак.

Последваха по-безинтересни минути. Едва в 88-ата минута дойде последният голям шанс за домакините. Ахмед Ахмедов получи топката в наказателното поле и стреля мощно. Топката обаче се отби в гърба на играч на гостите и падна на волето на Диян Димов. Той шутира с левия крак, но Янко Георгиев прояви рефлекс и изби в корнер. Той обаче не доведе до нова опасност за Септември, с което крайното 2:2 се запази.

Дунав - Септември Сф

източник: Gulliver/GettyImages

Състави на двата отбора:

Дунав: Благой Макенджиев, Илия Мунин, Мартин Ковачев, Петър Патев, Александър Исаевски, Свилен Щерев (Диян Димов 70'), Христо Попадийн, Самуел Инкоом, Драгош Фиртулеску (Мартин Станкев 75'), Светослав Ковачев, Исмаил Иса (Ахмед Ахмедов 69')

Резерви: Станислав Антонов, Ахмед Ахмедов, Божидар Васев, Георги Динков, Красимир Станоев, Мартин Станкев, Диян Димов

Главен треньор: Пламен Донев

Септември София: Янко Георгиев, Борис Галчев, Александър Дюлгеров, Асен  Чандъров, Георги Русев (Здравко Димитров 46'), Дарко Глишик, Иван Стоянов, Кристофър Масамба, Стилиян Николов, Суад Сахити (Владимир Николов 77'), Фабиано Алвеш (Илия Димитров 69')

Резерви: Светослав Вуцов, Здравко Димитров, Илия Димитров, Матео Стаматов, Александър Тодоров, Владимир Николов, Иван Арсов

Главен треньор: Мариан Христов

Главен съдия: Станислав Георгиев Тодоров