Футболен клуб Верея няма официална страница във Facebook, за разлика от хранителните продукти със същото име, които са събрали над 80 хиляди последователи в профила си. 
От футболните клубове в България само Лудогорец е по-популярен във Facebook от киселото мляко. Левски и ЦСКА дишат прахта на Лактобацилус Булгарикус. 

“Тая пак ли за Фейса? Има ли начин да спре да дрънка глупости?” - питате се вие. Има! Направете така, че официалните страници на Левски и ЦСКА да имат повече последователи от тази на Лудогорец и аз изчезвам оттук. 

За да ви помогна да се отървете по-лесно от мен ви давам линковете към двата гранда. Така само с два клика можете да гласувате против мен и за любимите си отбори. Не би трябвало да се затрудните - нали уж сте милиони! 

Към днешна дата Лудогорец имат 96 хиляди, Левски 64 хиляди и ЦСКА 28 хиляди в официалния си Facebook. Успех!

Левски - https://www.facebook.com/levskiofficial/

ЦСКА - https://www.facebook.com/cskasofiaofficial/

Защо Facebook? Защото това е любимата платформа на рекламодателите. 60 процента от приходите от реклама в социалните мрежи на футболните клубове в Европа това лято дойдоха именно от профилите им във Фейса.

Киселото мляко и футбола са все пак различни продукти. Второто е по-скоро шоу-бизнес. Нека да видим как се справя българският футбол в сравнение с музикалната индустрия, например.

Цифрите показават, че Лили Иванова  (с 233 хиляди във Фейса) е привлякла повече хора на тази платформа от Левски, ЦСКА, Лудогорец и Ботев взети заедно. 

Как е възможно това? Все пак, колкото и да не ви се вярва, Левски и Ботев са по-стари марки от Лили Иванова. 

Музикалната ни индустрия се справи с прехода много по-добре от фубола ни. Тя защитава настървено авторските си права и използва всички форми на маркетинг и реклама - както традиционните, така и модерните като социалните медии.

Българинът обича да гледа в двора на съседа си, затова нека се огледаме и да видим какво е присъствието във Facebook на водещи клубове на Балканите. Фенербахче имат 10 милиона, Стяуа - 2 милиона, Олимпиакос - 900 хиляди, Цървена звезда - 800 хиляди, Динамо Загреб - 500 хиляди. Лудогорец има шансове скоро да настигне Вардар Скопие (98 хиляди).

Футболните фенове у нас имат високи изисквания към отборите си. Искат успехи, искат селекция, искат треньори, искат детско-юношески школи, искат условия на стадионите. За да ги получат, феновете трябва да дават като си купуват билети (включително сезонни), членски карти и... Да!... като последват отборите си на официалните им страници в социалните мрежи, за да помогнат на маркетинг-отделите да намерят спонсори по-лесно.