С много силен мач на едно от новите си попълнения Диого Виана ЦСКА-София стартира победно участието си в Първа професионална футболна лига. „Червените“ надиграха Славия с 2:0 в първия кръг за радост на феновете по трибуните на „Българска армия“, а португалецът вкара и двете попадения, които са първи за родния елит през сезон 2016/2017.

Пред погледа на Мартин Петров и Ивайло Чочев, както и този на финансовия благодетел Гриша Ганчев „червените“ тотално надиграха Славия, като можеха да се поздравят и с по-убедителен успех. „Белите“ имаха своите възможности да се върнат в мача и дори да открият резултата, но като цяло отстъпваха по всички направления и особено в играта по крилата.

Макар да не беше изпъстрено с опасни положения, началото на мача беше доста динамично. Двата тима показаха сериозен хъс, примесен с известна доза нервност, като почти веднага си пролича, че ЦСКА-София ще залага на контрола върху топката, докато Славия ще търси празните пространства на контраатака.

Първата чиста възможност дойде в 9-ата минута, като Марио Кирев направи безапелационно спасяване. Диого Виана размина като на парад трима души в бели екипи отдясно по атаката на „червените“ и центрира към далечната греда. Там Кирил Десподов надскочи Георги Пашов и стреля силно с глава. Вратарят на Славия демонстрира рефлекс, като изби над гредата.

В 20-ата минута домакините имаха нова чиста ситуация. Борис Галчев пое топката с гръб към вратата в половината на противника и се обърна, за да даде чудесен пас по тревата, с който изведе Преслав Йорданов сам срещу вратаря. В първия миг нападателят дръпна пред Александър Бранеков, ала бившият му съотборник го застигна и с чудесен шпагат отне топката точно преди Йорданов да шутира.

Това доведе до контраатака за „белите“, при която Ивайло Димитров се отскубна и нахлу в наказателното поле въпреки опитите на Рафа Перес да го спре. Колумбиецът трябваше да действа решително и направи много чист шпагат, ала от пейката на гостите все пак вдигнаха ръце за дузпа. Реферът Никола Попов разчете правилно ситуацията и остави играта да продължи.

В 28-ата минута Кирев отново беше блестящ под рамката за Славия. Боби Галчев нахлу в пеналта на „белите“ от втора позиция, а Антон Недялков забеляза това и от левия фланг качи топката право на главата му. Нисичкият капитан на ЦСКА-София стреля необезпокояван с глава от 7-8 метра, но Кирев се разтегна на максимум и с върха на пръстите отклони в корнер.

Три минути по-късно ЦСКА-София пак застраши сериозно вратата на Славия, след като Виана демонстрира скоростта си отдясно и центрира чудесно към Преслав Йорданов. Неговият изстрел с глава се получи силен, но пък прелетя на поне метър встрани от дясната греда.

Четири минути преди почивката „червените“ отново пробиха отдясно. Този път Виана задържа умело и изчака включването на Стойчо Атанасов зад гърба си. Младокът пое в пеналта и вече останал с лимитирани опции избра да шутира силно под остър ъгъл спрямо вратата. Кирев не рискува излишно и боксира топката.

Втората част можеше да има много неприятно начало за ЦСКА-София. В 48-ата минута грешка в защитата на домакините позволи на Балджийски да овладее на метър зад дузпата. Нападателят шутира с десния крак, но го стори не много силно и в обсега на Георги Китанов който отби, а сетне и улови кълбото.

Тази ситуация като че ли жегна домакините и те отново започнаха методично да притискат „белите“. Така се стигна до 57-ата минута, когато португалска комбинация доведе до откриването на резултата. Нунеш и Виана направиха двойно подаване отдясно, при което Виана бе изведен сам срещу вратаря отдясно в пеналта. Той продължи напред и стреля ниско по тревата. Кирев сложи крак и парира, ала отскочилата топка се удари в напречната греда и влетя в мрежата – 1:0.

Славия не бе далеч да се върне в мача само 5 минути по-късно. Балджийски избяга от засадата, която бе покрита от Перес и получи на скорост отдясно. Той поведе дълго, за да нахлуе в наказателното поле, а Перес го подпря с тяло. Това разбалансира Балджийски и от 7-8 метра по диагонала той шутира в аут покрай близката греда.

Двадесет минути преди края Преслав Йорданов сътвори най-фрапантният пропуск в целия мач. Арсенио Нунеш получи отдясно на скорост и центира ниско по тревата към далечната греда. Там Йорданов беше абсолютно сам и просто трябваше да уцели вратата на Кирев. Нападателят обаче намери начин да стреля в аут покрай десния стълб, на което и сам не повярва.

За късмет на тарана Диого Виана предреши всичко в 77-ата минута. Този път ЦСКА-София хвана поотворилия се противник на контраатака през центъра, която Галчев наглед забави, докато подаде към Виана отдясно. Португалецът не се посвени да действа ек на ек срещу Буров, а резкият му финт хвана неподготвен и Петко Христов. Марио Кирев опита да излезе и пресрещне португалското крило, ала Виана просто копна топката над него, за да я прати в далечния ъгъл – 2:0.

Вече в продължението на срещата резултатът можеше да набъбне и още. Резервата в редиците на ЦСКА-София Густаво Кулма загатна за качествата си с пробив през центъра и мощен шут от около 24-25 метра. Топката описа невъзможна за вратаря Кирев парабола, който само изгледа как тя среща напречната греда, преди да излезе в аут.

ЦСКА-СОФИЯ – СЛАВИЯ 2:0

1:0 Диого Виана 57'

2:0 Диого Виана 77'

ЦСКА-София (4-1-4-1): 12. Георги Китанов – 2. Стойчо Атанасов, 4. Божидар Чорбаджийски, 5. Рафаел Перес, 3. Антон Недялков –15. Кристиан Малинов – 7. Диого Виана (81' - 26. Густаво Кулма), 10. Арсенио Нунеш (88' - 22. Никола Колев), 8. Борис Галчев /к/, 19. Кирил Десподов (64' - 14. Самир Аясс) – 9. Преслав Йорданов

Старши треньор: Христо Янев

Славия (4-5-1): 13. Марио Кирев – 21. Георги Пашов, 6. Александър Бранеков, 15. Петко Христов, 2. Димитър Буров – 20. Сердер Сердеров, 35. Георги Йомов, 27. Емил Мартинов, 7. Борислав Балджийски (76' - 19. Калоян Кръстев), 8. Божидар Васев – 14. Ивайло Димитров

Старши треньор: Александър Тарханов

Стадион: „Българска армия“

Главен съдия: Никола Попов