Отборът на Етър записа първа победа за сезона в Първа лига и то в първия си домакински мач на митичния стадион "Ивайло". "Болярите" се наложиха с 2:1 над Пирин Благоевград в мач от петия кръг на Първа професионална лига. През първата част домакините пропуснаха да реализират множество положения пред вратата на "орлетата" след гола на Бадара в 16-ата минута. Пропуските им костваха и спокойствието на терена, тъй като малко след началото на втората част резултатът бе изравнен от Костадин Ничев. В 73-ата минута обаче Иван Петков геройски изведе "виолетовите" до първата им победа в елита пред погледите на феновете им у дома. 

Милен Радуканов: Трудно се променя манталитетът на футболистите

Етър бе далеч по-активния тим на терена през първата част. Домакините откриха резултата още в 16-ата минута на срещата. Димо Атанасов нахлу по левия фланг, пусна към Чавдар Ивайлов, който върна топката назад към Бадара, който засече за 1:0. Това бе и първото попадение на 28-годишния сенегалски таран в първенствто.

В 21-ата минута Иван Скерлев проби отляво и центрира към наказателното поле, този път обаче Бадара остана под топката.

Две минути по-късно Иван Стоянов пропусна много добра възможност да удвои за “болярите” след грешка в защитата на гостите. Той шутира към вратата на Благой Макенджиев от сравнителното близка дистанция, но топката мина над напречната греда. 

В 41-ата минута 34-годишният нападател отново излезе на добра стрелкова позиция, но изпрати топката встрани от десния стълб. 

Пореден пропуск за домакините беляза края на първата част. Иван Стоянов центрира в наказателното поле от пряк свободен удар, там обаче Яни Пехливанов не успя да насочи добре с глава и топката мина над гредата.

Пропуските на домакините през първото полувреме им струваха скъпо, тъй като още в самото начало на второто “орлетата” изравниха резултата след центриране на Анти Рениа от корнер. В 49-ата минута Костадин Ничев успя да надскочи всички в наказателнто поле и да играе с глава, изпращайки топката право в долния ляв ъгъл на Христо Иванов.

В 52-ата минута Радослав Кирилов пропусна да удвои за "орлетата", след като остана сам срещу Иванов в наказателното поле. Кирилов стреля, но топката мина на сантиметри от десния стълб. 

Три минути по-късно Станислав Костов регистрира още един пропуск. Той излезе на добра позиция и шутира, но там бранител на Етър се хвърли самоотвержено и изчисти.

Вутов: Вече имаме самочувствие, вижда се живец

Възпитаниците на Станислав Генчев успяха да се възстановят от първоначалния шок след изравнителното попадение в ранните минути на втората част и отново си възвърнаха същото темпо на терена.

В 66-ата минута пак Стоянов успя да се измъкне зад защитата на Пирин. След това овладя страхотен пас от влезлия като резерва Иван Петков и стреля, но топката излезе в аут.

В 74-ата минута обаче натискът на домакините най-после даде резултат и те отново поведоха в резултата. Иван Стоянов се измъкна чудесно от отбраната на Пирин и пусна успореден пас към Иван Петков, който от няколко метра нямаше как да сбърка на празна врата.

Юлиян Попев не успя да върне надеждите на “орлетата” в 82-ата минута. Той опита силен шут от границата на наказателното поле, но топката мина много близо до десния стълб.

Ничев: Щастлив съм от гола, но има горчивина

В 85-ата Иван Петков искаше да се разпише зрелищно от границата на наказателното поле. Той овладя добре на гърди и опита да насочи топката със задна ножица към вратата на Иванов, но ударът му беше много слаб и не представляваше проблем за вратаря. 

Така Етър сe изкачи на 7-ото място с актив от 5 точки. Пирин със същите точки е десети. 

Вижте съставите на двата тима:

Етър: 1 Христо Иванов, 25 Александър Александров, 21 Венцислав Василев, 4 Иван Скерлев, 30 Димо Атанасов, 15 Иван Вълчанов, 88 Йордан Апостолов, 89 Самб Бадара, 73 Иван Иванов, 17 Чавдай Ивайлов, 20 Яни Пехливанов

Пирин: 22 Благой Макенджиев, 3 Румен Сандев, 14 Стилиян Николов, 21 Александър Башлиев, 18 Юлиян Попев, 27 Костадин Ничев, 24 Антон Костадинов, 6 Тодор Паланков, 30 Тодор Траянов, 19 Станислав Костов, 15 Димитър Благов