Велико Търново е град, чиято история не може да се събере в няколко минутно видео, а и едва ли е необходимо. Но не само историята през средновековието на града е нещо, което се помни от местните. Футболът е не малка част от запомнящите се мигове на този град и причината за това е Етър. Подобно на града и Етър е изживял своя “златен век” или по-скоро “златна година” през не толкова далечната 1991-ва, когато отбора печели единствената си тила на България. Времената след това не са особено запомнящи се за болярите и през 1998-ма година те изпадат от българския елит, а само 5 години по-късно мъжкия отбор на Етър престава да съществува. Подобно на Търново, Етър се “възражда” през 2013 година и 4 години по-късно отново е в родния елит. И въпреки че символът на града е крепостта Царевец, то това не е единствената крепост във Велико Търново. Другата такава е по-известна под името стадион “Ивайло”. Съоръжението с капацитет за 25 500 души бе почти непревземаемо през изминалия сезон във Втора лига, като Етър спечели 37 от максимални 45 точки като домакин. (кадри: Царевец, Търново, стадион “Ивайло”, публика Етър, Втора лига, снимки/ кадри от 1991 година)

Тази крепост обаче не бе на разположение при първите 2 домакинства на “болярите”. Заради ремонтите по стадиона те бяха принудени да играят своите мачове на Градския стадион в Ловеч. Ловеч далеч не се оказа гостоприемен към Етър и там виолетовите загубиха двата си двубоя. Сега обаче те се завръщат на стадион “Ивайло” и се готвят да го превърнат в крепостта, която плашеше всички опоненти на “болярите” във Втора лига. (стадион Ивайло, мачове в Ловеч)

Освен с титлата вдигната на стадион “Ивайло”, аналогията с крепостта Цaревец отново може да бъде използване за миналогодишното представяне на Етър във Втора лига. От 15 мача като домакин търновци записаха 11 победи и 4 равенства, с което се превърнаха в единствения отбор без загуба като домакин в българския професионален футбол. Ще могат ли обаче Станислав Генчев и неговите играчи да превърнат стадион Ивайло в крепостта от миналия сезон. Както историята добре ни е научила… времето ще покаже.