Близкият приятел и съученик на легендата на Левски Георги Аспарухов  професор Симеон Стойнев определи като знаково съвпадението, че „сините“ ще мерят сили с Ботев навръх 75-ия рожден ден на нападателя. Както е известно, това са двата клуба, за които е играл Гунди.

Стойнев в момента е един от двигателите на „Национален клуб Гунди“ и говори с неподправено благоговение за личността на Аспарухов. Той присъства по време на официалния брифинг на Левски за честванията на юбилея на най-голямата легенда на клуба и разказа за дейността на организацията.

Голямата загадка около юбилея на Гунди пада по време на мача с Ботев

„Левски е достатъчно познат и популярен клуб. Аз искам да представя Националния клуб „Гунди“ като структура. Той има повече от 10-годишна история и когато бе създаван, пред нас стоеше въпросът за смисъла от създаване и съществуване. В спорта ни има много легендарни спортисти, Гунди действително е легенда във футбола, обявен за футболист на 20-ти век, неколкократно е футболист и спортист на България, с държавни отличия и посмъртно, но смисълът да съществува такъв клуб е това, че Гунди бе обаятелен не само с безспорните си, уникални спортно-технически достойнства. Гунди бе характерен с универсалността си. Той можеше да е сигурен национал и по волейбол, баскетбол, за много хора е ясно как в кратък период от живота си, по настояване на Гигов, той бе откъснат от футбола, започна тренировки в младежкия отбор и аз съм свидетел как този специалист му гарантираше влизане в националния по волейбол. Но все пак, Цар футбол затова е цар. Мисля, че не сбърка и самият Гунди. Няма спорт, който да направи популярен спортист, както футболът“, започна разказа си професор Стойнов.

Левски готви куп инициативи за Гунди, Иванов с призив към феновете

„Талантът безспорен, неслучайно Нерео Роко е казал „Гунди е моята мечта за централен нападател“. Уникален с качества на футболист, някои недостижими и до сега. Той имаше неповторима игра с глава и въпреки това, това заради, което заслужава да има такъв клуб, е обаятелността му, неговата духовна и физическа красота. Имаше изключително съчетание, рядко се среща. Той обединяваше любителите на спорта. Това е уникално. Знаете феновете колко са чувствителни към принадлежността си. Той респектираше с доброта, възпитание, обич, уважение. Не се свенеше да спре и да уважи детското чувство на преклонение. Ние сме горди, че в нашия клуб присъстват легенди на други клубове - Якимов, Ларгов и други. Неслучайно девизът на нашия клуб е: „Той е жив, защото го помним“. Дейността на клуба е да организираме и футболни състезания за ученици със скромните ни възможности. Да каним негови приятели и съотборници да разказват спомени. Събираме и ние информация. На 4ти май от 16 часа на тържественото събрание в Музикалния театър сме подготвили книги, които да раздадем на поканените.  Гунди бе обаятелен не само за спортните любители. Той бе такъв и за артисти. Нашите събрания посещаваше Калоянчев, Бог да го прости, професори, академици. Това е в подкрепа на личността и комплексните качества на нашия патрон. Аз съм съученик с Гунди, целия съзнателен живот сме прекарали заедно. Две седмици преди инцидента бяхме пак заедно. Благодаря на ръководството на Левски за богата програма. Това е доказателство, че Левски не е насочен само към настоящето и бъдещето. Това е показателно за клуба. Това говори за отношението на клуба към своите кадри“, коментира близкият на митичния нападател.   

„Много интересно е как съдбата събра двата отбора, в които Гунди е играл. Гунди във важен период от време между 18 и 20 години бе в Ботев и той тогава стана републикански шампион. Как да не стане като играеха Попов, Гунди и Дерменджиев?! Не знам дали това сега не е мечта за нападателно трио. Очевидно съдбата се е намесила и тук. Това също е знаково“.

„Трогателно е когато дядовци водят внуците си и ги правят членове на клуба ни. Не знам дали този пример го има в друг спорт. Това не е единичен случай, когато дядовци водят внуците си и им разказване. Футболът е различен - вече романтиката, която преобладаваше над материалното, поразместиха се пластовете, но няма загуба тези неща да се използват в клубовете, особено в Левски. Не знам доколко чужденците ще могат да се вълнуват“, добави професор Стойнев.

Същевременно Красимир Иванов сподели: „Ние с професор Стойнов си споделяхме колко е енигматично името Гунди. Всеки има собствена версия какво е представлявал. Трудно е в днешно време да се влезе в такива обувки. Летвата е вдигната високо. За клуб като нашия имаме нужда от такъв пример, ние трябва да мотивираме играчите да гонят тези завети. Една от тайните, които ни е оставил е в отношението към футбола, съотборниците му и хората около него. Аз съм роден, след като той е починал и имам собствена история за него. Неговият завет е доста интересен“.

Припомняме, че Левски посреща Ботев на 4 май от 20.00 часа на стадион „Георги Аспарухов“. Срещата ще може да бъде следена с Gong.bg, GONG PLAY, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.