Съпругата на легендата на Левски Георги Аспарухов – Лита – благодари на Левски за всички инициативи, които поде клубът по случай 75-годишнината от рождението на емблематичния нападател. Тя изрази мнение, че Гунди заслужава такава почит, заради живота и таланта си, които е отдал на „синия“ клуб.

Спътницата на Аспарухов говори по време на пресконференцията, на която бяха разкрити детайли около демонстративния мач, който гласят от Герена с Бока Хуниорс. Идеята е това да е кулминацията в честванията на рождението на знаковата „деветка“. Срещата е планирана за 19 август от 19.43 часа.

Красимир Иванов: Името на Гунди все още отваря врати

„Много благодаря на Левски, на всички, за които паметта на Георги Аспарухов е жива. Смятам, че той заслужава такава почит с целия си живот и талант, отдадени на Левски. Радвам се, че предизвиква интерес и у вас. Толкова млади лица виждам тук. Вие сте родени много след смъртта му, но се вълнуване“, заяви Лита Аспарухова.

На брифинга присъстваха и двама от близките приятели и съотборници на Гунди – Александър Костов и Иван Вуцов. Те се върнаха назад в годините, из необятните си спомени с големия спортсмен и споделиха някои ярки мигове.

„Спомени, не бе отдавна, преди 56 години. На път за Чили се отбихме в Буенос Айрес. Споменът ми избледнява, но това, което бе там, не може да избледнее никога. Играем мач. Бяхме се съгласили националният да играем с Бока Хуниорс. При все, че първият мач на Световното бе с Аржентина. Като слязохме от рейса, публиката един кордон, който ни посрещаше и пипаше, все едно някакви богове слизат, боговете на България. Мачът ни с Аржетина завърши 1:0 за тях, във втория мач загубихме от Унгария с 1:6. Гунди вкара и това бе първо участие на Световно за нас. Третият мач направихме 0:0 с Англия, аз изпуснах гол. Но споменът винаги ще ми остане. В Аржентина футболът е нещо велико. Радвам се, че великият отбор Бока идва в чест на Гунди. Това, което ще правят тук, ръководителите - благодарност, че са успели да докарат този тим тук. Желая успех. Предполагам стадионът ще се напълни. Вярвам, че самото име ще докара публиката на стадиона“, каза Сашо Костов.

Междувременно Иван Вуцов акцентира върху Световното през 1966 година в Англия и авготола, който си е отбелязал в мача с Португалия. Той разказа за приятелското рамо, което му „ударил“ Гунди в този наистина труден за него момент: „Ще разкажа за един момент, за който не обичах да говоря в години и дори се срамувах. Искам да разкажа за мача с Португалия на световните финали през 1966 година. Загубихме с 1:3. Аз си отбелязах автогол, наистина красиво, но в нашата мрежа. Еузебио центрира остро отляво към Торес, който играеше великолепно с глава. Аз исках да изчистя, но забих топката в нашата врата. Беше ми много трудно, даже големият ми син, като се прибирахме ме посрещна на летището с думите: „Таткооо, защо си отбеляза автогол?“. Гунди бе до мен през това време. Когато се върнахме вечерта след мача в хотела, аз бях в несвяст, с наведена глава. Той ме окуражаваше, казваше ми да не се притеснявам, че ще отмине. Така или иначе той бе неотлъчно до мен. Гунди бе голям човек, освен голям играч. Това мога да го гарантирам, той знаеше как да общува с хората, как да възприема доброто и лошото и как да реагира много добре. По-малък е от мен и Сашо, но той ни укротяваше и ни държеше в тонус“.

От Левски очакват да подновят с Прохазка и Панайотов тази седмица

Иванов: Постът на Роси и запазването на гръбна на отбора не зависи от ЛЕ