Бившият съдия в българското първенство Александър Костадинов разисква надълго и нашироко дискусионните съдийски решения през 2019-а година в Първа лига. Настоящият съдийски наблюдател към БФС анализира представянето на Владимир Вълков по време на Вечното дерби – Левски срещу ЦСКА (0:1), а също така и на други „критични” ситуации, свързани с „червения” тим преди дуела с Левски. Също така не бе пропуснато и представянето на съдиите в другите мачове от родната Първа лига.

За Левски – ЦСКА:

„Не мога да коментирам  решението на съдийската комисия, която е оставила Владимир Вълков извън мачовете от Първа лига за идния кръг. Съвсем нормално е, когато си преминал през толкова тежък мач, то е редно да преминеш през възстановяване. Нормално е през следващия кръг Вълков да „почине”, да премисли нещата, върху които е мислил последните дни, а после да продължи”, стартира Костадинов в „Домът на футбола”.

„Аз смятам, че всеки един съдия трябва да бъде подготвен за Левски – ЦСКА. Никой не знае кога ще бъде избран за този мач. Неслучайно те са включени в листата на съдиите у нас. Техният списък бе сбит последните години, останаха изключително малко и са само качествените рефери. Бихме могли да разгледаме дербито в два аспекта. Като сериозни и трудни ситуации - в контекста, дали повлия на резултата, а също така и дали се справи съдията. За мен той се справи с двубоя, но не изсвири перфектен мач. Няма как да не отбележим, че Владимир Вълков направи дебют в този мач. На фона на тези подробности той запази самообладание. Грешките, които допусна, бяха отчетени като съществени, но има и какво да докаже и знам какво може. Разполага с талант и считам, че ще се развие като рефер”, продължи Костадинов.

 „Когато свириш подобен мач, трябва да бъдеш подготвен в психологически план. Отборите са колебливи игрово и като е така те търсят единоборствата. Тогава трябва да сложиш една „летва” при правилата. Бригадата при червения картон взе правилното решение, след като и четвъртият рефер . В ситуацията има посягане в лицето на футболиста на Левски. Правило „12” го потвърждава. Тогава санкцията е червеният картон, а също така е правилен и жълтият картон за Иван Горанов. Когато принизиш летвата към показването на картоните, тогава става по-неприятно. Благодарение на видеозаписа, който излезе после, всички се увериха, че решението е правилно. Ивайло Стоянов, като четвърти съдия, дава мнението си, но главният съдия взима крайното решение. Това е работа в екип, важно е да възтържествува истината на терена. Кой на кого се е доверил, не можем да кажем. Това, което Ивайло Стоянов казва на него, е действието на двамата футболисти. Оттам нататък той не дава препоръки. Това е правилният модел. Това наистина е червен картон и трябва да се санкционира като такъв”, продължи Костадинов за решението на Владимир Вълков.

За нарушението на Паулиньо срещу Иван Турциов преди гола на Левски:

„Оставаме с впечатление, че има удар в лицето на футболиста на ЦСКА. Горе-долу можем да го приравним към червения картон, но не. Двете ситуации са коренно различни. Паулиньо владее топката и ще изиграе ситуацията, докато футболистът на ЦСКА вижда, че го изпуска от контрола си. Да, има контакт, но той не е достатъчен за нарушение. В крайна сметка, ако погледнем реално процентно съотношение на съдиите, които биха свирили този фаул. Ако от 10 съдии, то двама биха го дали този фаул. Ако балансираш, че си дал един картон и търсиш варианта да изравниш мача, няма да е коректно. Когато няма фаул, не го отсъждаш. Критериите трябва да бъдат спазвани докрай, тъй като двете ситуации нямат общо”.

При нарушението на Паулиньо през второто полувреме:

Второто полувреме има интервенция с опасност за здравето на футболиста на ЦСКА. Паулиньо вече има жълт картон, така че в тази ситуация съдията трябваше да отстрани футболиста на Левски”, категоричен бе Александър Костадинов.

„Не смятам, че някой съдия излиза на мач, за да бъде жертва. Вълков щеше да е най-щастливият човек, ако всичко бе минало безпроблемно. Той ще продължи със съдийството си., а това е страхотна школа – да минеш през този мач на млада възраст. Сега оттук ще подхожда по-смело, концентрирано и отговорно.  Ще има нужните изводи след Вечното дерби”, продължи той.

„Когато има повтаряемост на грешки в ущърб на един или друг клуб, нормално е хората в този клуб да прокарат идеята, че има тенденция. Няма как да не си признаем, че грешките са в ущърб на ЦСКА, но не смятам, че има тенденция. И други отбори бяха ощетени. Ако търсим тенденция, то темата е друга.

Черно море – ЦСКА, нарушение на Евандро срещу Васил Панайотов:

„Редно е да говорим за нещо, което е много важно и да се случи в България – VAR. Тук в случая Стефан Апостолов не видя добре ситуацията. Видя, че ръката на футболиста на ЦСКА е отворена и се заблуди. Свири нарушение, което е в непосредствено нарушение. Грешката е факт, оттам става положението за гол на Черно море, но там грешката е по-голяма, тъй като попадението е от засада.

За ЦСКА – Ботев Враца:

„Класическа игра с ръка в наказателното поле на ЦСКА. Откровено състезателят на „червените” играе с ръка в наказателното поле и променя траекторията на топката. Най-нормалното е да се отсъди дузпа”.

„Абсолютно основателни са претенциите на ЦСКА за фаул в наказателното поле на Ботев срещу Мауридес. Той има шанс да продължи атаката и съвсем коректно е да се отсъди наказателен удар. ЦСКА са ощетени, но и Ботев са ощетени от първото полувреме”, довери още Костадинов.

„Аз уважавам Любослав Пенев и е коректно да отбележим, че чувствайки се ощетен, то той трябва да защити клуба си. Казва мнението си, каквото смята, че е правилно. Доколко това е така, е друга тема. Съгласен съм, че съдиите ни са добри и свирят добре, но има и грешки, които трябва да бъдат отбелязани. Трябва да показваме нещата, каквито са, както и по правилата”.

„Аз съм бил част от съдиите в България, както и в Европа. Когато имаш мач в чужбина, отиваш и се свири по правилата, така както трябва и тук. Там се допускат грешки. Виждаме, че в най-големите първенства се допускат ужасяващи грешки. Това не означава, че когато съдия излезе навън вече свири безгрешно, а когато се върне тук нещо се случва с него. Виждаме, че има подобни случаи, но няма безгрешни хора. Няма човек, който да опорочи собствената си кариера. Няма такъв съдия. Навън не е спокойно, там напрежението е по-голямо. Форумът е по-голям, начинът, по който ще бъдеш  забелязан и да вървиш нагоре, е още по-голям. Въпросът е по какъв начин ще подходиш. Когато правиш малко грешки, ще бъдеш забелязан”, акцентира Костадинов пред водещия Петър Стоянов.

„Не смятам, че трябва да има външни фактори във футбола. Това са неща върху които нито един съдия не трябва да разсъждава. Когато си свършиш работата по правилата на играта, тогава той няма как да бъде винен в нещо, без значение кой отбор е ощетил или помогнал. Затова правилата на играта са единственото нещо, което трябва да бъде спазвано. Грешките трябва да се минимизират и да не се концентрираме върху тях. Тогава съдийството ще тръгне в добра посока. Спокойствието на реферите ще бъде на друго ниво”.

За Черно море – Лудогорец:

Този мач бе ръководен от една от най-опитните съдийски бригади в България във Варна. Има грешка на асистент-съдията на тъча и по-бързият състезател от Лудогорец заблуди съдията, но засада няма – има грешка и атаката на Лудогорец трябвашед а продължи. За ситуацията за дузпа на Лудогорец. Говорили сме много пъти, знаем прекалено добре критериите за игра с ръка в наказателното поле. Топката дали лети в очертанията на вратата, дистанция между двамата футболисти. Аз мисля, че проблемът при наказателния удар за Лудогорец е недоброто заставане на главния съдия. Ако е видял контакт с ръката на футболист на Черно море, то може и да не е прочел добре ситуация. Тук е повече нарушение, отколкото не е. Ръката е в неестествено положение.

За Левски – Локо Пд:

„Положението при гола на Левски бе най-трудната от всички досега. При положение, че не разполагаме с ВАР и е отбелязан гол. Няма как да се вдигне тук засада, тъй като между футболистите не  е ясно от кой идва топката. Сещам се случай на Атлетико Мадрид и Ювентус, когато бе отменен гол след ВАР. Това е важен мач, но се видя след видеоарбитраж. Няма как да се вземе добро решение в подобна ситуация.

За ВАР в България:

„Виждаме, че ВАР се въвежда навсякъде. Случва се, че има скандали с нея, но е отделен въпрос, че повече помага, отколкото да пречи. Петър Петров изтъкна, че струва 1 милион евро. Тя е необходима и ще даде спокойствие на всички страни. Последният кръг Красимир Балъков довери, че е желателно колкото се може по-бързо да бъде въведена.

За Ботев Враца – Славия:

„Контактът между защитника на Славия и играча на Ботев Враца е крайно недостатъчен за дузпа за домакина. Има такъв, но това са неща от футбола и е нормално да се случват. Особено когато главният съдия си върши работата. В тази ситуация няма нарушение. Има ситуации в този мач, в който пак е нужен ВАР. Тогава щеше да стане ясно във всяка една ситуация кой е в засада, кой не, но грешки нямаше”.

За Берое – Етър:

„Говорихме, че нашите съдии навън се представят отлично. Главен съдия на срещата е Георги Кабаков, който е най-добрият ни съдия. Той се заблуди от траекторията на топката. Футболистът на Берое няма шанс да играе с топката и тогава извършва нарушение. Кабаков знае, че не е решил тази ситуация правилно, а това е добре. Те са интелигентни хора и могат да си правят сами разбор. Вторият жълт картон на Венцислав Василев се забелязва, че има интервенция от играча на Етър, но игра е с топката. Този картон беше пресилен”, допълни Александър Костадинов.