Кристиано Роналдо струва поне един милард долара. В това се опитва да ни убеди американската маркетинг компания Hookit, която твърди, че профилите на суперзвездата в социалните мрежи докарват 935 милиона на година в медийна стойност. 

Роналдо (по-скоро екипът му) са успели да продуцират 580 спонсорирани статуса за 365 дни като всяка публикация в социалните медии на футболиста се радва на средно 1 158 550 реакции на феновете.

Един от най-често задаваните въпроси това лято бе: “Как така Зидан като футболист струваше 20 милиона, а Неймар сега излиза 220 милиона?”. 

Истината е, че и Неймар струва като футболист 20 милиона. Останалите 200 са добавена маркетингова стойност. Hookit оценява профилите на бразилеца в социалните медии на близо половин милиард долара.

Навремето, когато поколението на Зидан извади френския футбол от калта (където бе запратен от България) за един футболист бе чест лицето му да се появи на първа страница на вестник Екип. Днес Неймар може да пльосне физиономията си във Фейса и тя достига до кътчета на планетата, за които на вестникарите в Париж дори не им хрумва. 

Футболните качества на футболиста стават все по-малък дял от цената на играча в големите клубове на Запад. В България те са 100 процента от цената на футболистите ни и затова нашите са осъдени да са евтини дори да са много добри. Изключение, разбира се, прави Бербатов, кoйто с 2 милиона и половина във Фейса си залужава екзотичните пари от Индия.

Hесъответствието между цените на западните футболисти и техните умения личи в мачове като световната квалификация на Франция с Люксембург, завършила 0:0. Французите са инфлационно скъпи, защото са популярни в страна със сравнително голямо население, което има добра покупателна способност. 

Децата, ритащи топка боси и голи на Копакабана, започват да се питат дали Царят на спорта също като тях няма дрехи като гледат жонглирането на Паулиньо и Дембеле.

Скъпите звезди биват редовно разкривани в групите на Шампионската лига, където те имат привилегировано запазено място. Нашият Лудогорец така стресна ПСЖ, че парижани това лято се впуснаха в шопинг-терапия с настървение подхождащо на руска манекенка в магазин за обувки на Шанс-Елизе. Комбайнерите от Ростов (бившия Ростовски селскостопански машини) пък биха Байерн Мюнхен. 

Много ми се иска да видя как би се представил швейцарският Базел, ако всяка година трябваше да минава през четирите кръга на ада на квалификациите на Шампионската лига. Да попътуват из жегите до Израел и да бъдат ритани някъде из бившите съветски републики. Искам да видя Кристиано Роналдо от време на време да опита да се лигави и да пада за дузпи пред публика като тази на Хебър и Миньор Перник. 

Разбира се УЕФА няма намерение да изпълни желанията ми. От централата правят всичко възможно да ограничат достъпа до Шампионската лига на отбори, които струват по-малко от милиард,  защото “бедняците” от Европа от време на време показват, че скъпите завезди са просто футболисти. Верно, те са много добри футболисти, но не са извънземни като цените им на трансферния пазар.

За финал, напомням, че ако ви е писнало да четете за футбола и социалните медии, можете да ме спрете. За целта официалните Фейсбук страници на Левски и ЦСКА трябва да наберат повече последователи от тази на Лудогорец. 

Някои от вас възразиха, че двата гранда имали съответно 400 хиляди и 300 хиляди на профили на феновете. Levski Sofia Fans  и CSKA Sofia Fans са клик-бейт страници, генериращи трафик към уеб-портал за спортни новини. 

Това че 700 хиляди левскари и цесекари са избрали да следват медия говори добре за българската спортна журналистика, но ако искате да помогнете на клубовете си да си докарат допълнителни приходи от социалните мрежи, трябва да ги следвате и на официалните им страници. Линковете са отдолу. 

Към момента, в който пиша това Лудогорец води с 96 579, следва Берое с 69 757, Левски с 64 858, ЦСКА с 28 157. 

Побързайте, че започвам да пиша следващия материал...

Левски - https://www.facebook.com/levskiofficial/

ЦСКА - https://www.facebook.com/cskasofiaofficial/