Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов даде изключително интересно интервю пред руското издание sportsdaily.ru, в което обсъди множество теми – от победата над Зенит Санкт Петербург в летните контроли до изваждането на отбора от жребия за Лига Европа минути преди неговото начало.

Боби Михайлов: При нас ЦСКА е правоприемник на Литекс

„Червените” постигнаха пълен обрат на руския гранд по време на лагера си в Австрия, за да се наложат с 2:1 над наскоро оглавения от Роберто Манчини тим. Логично резултатът повиши интересът към българския тим, затова и колегите от Русия поискаха от Стоилов да обясни защо ЦСКА няма да участва в евротурнирите през сезон 2017/2018.

Хронология на скандала с ЦСКА и неучастието му в Лига Европа

Стойчо Стоилов: Извадиха ни по криминален начин от ЛЕ

„През 2016 година ЦСКА се обедини с Литекс, което ни позволи да се върнем в елитната дивизия в България. През онова лято Българският футболен съюз ни даде насоки как да представи това обединение така, че УЕФА да няма никакви забележки”, заяви Стоилов пред sportsdaily.ru.

С кой се падна ЦСКА на жребия?

„Беше ни казано, че се класираме за Европа, УЕФА няма да ни спъва и ще получим безпроблемно лиценз за евротурнирите. Преди две седмици получихме документация, според която УЕФА и БФС допускат ЦСКА в Европа, но 29 май генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис изпрати частно писмо до БФС, в което се казва, че клубът няма право да кандидатства за лиценз.”

„Обжалвахме пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. На 16 юни нашите адвокати се срещнаха с представители на УЕФА пред КАС, където ни беше казано, че УЕФА няма никакви претенции спрямо ЦСКА и можем да участваме в Лига Европа. В КАС бяхме изненадани – защо иначе ще подаваме жалба, ако УЕФА не е проблем, ако УЕФА не пречи на участието ни в Лига Европа? След това попаднахме в разбивките за първия квалификационен кръг, а 10 минути преди началото на процедурата ни бе заявено, че няма да участваме.”

ЦСКА: Срещу нас е предприета абсолютно незаконна кампания

„Същият Теодоридис прати друго писмо до БФС, в което потвърждава решенитео от 29 май – да се забрани на ЦСКА да участва в европейските клубни турнири.  Така 10 минути преди началото на жребия ние бяхме заместени от Дунав Русе. Решението беше взето бързо, а ние естествено го обжалвахме. Да те извадят 10 минути преди началото на жребия – това не е ли прецедент? В момента КАС се занимава с нашия въпрос и чакаме развръзка.”

Мистериозен Димитър Пенев: Ще научите много тайни

„От УЕФА са длъжни да обяснят решението си. Аз обаче мога да кажа, че то е лично решение на Теодоридис. Не се е събирала никаква комисия, която да се произнесе по нашия казус.”

„ЦСКА е най-големият клуб в България и някои отбори се разтревожиха, че след 10 години затишие се възраждаме. Точно по тази причина започнаха действията зад завесата, вижте какво направи УЕФА. Освен това искат да ни „обесят” с тригодишна дисквалификация за нарушаване на правилото, че нов клуб не може да кандидатства за евролиценз през първите си 3 години”, добави Стоилов.