Дни преди да настъпи месец март, сериозен студ скова цялата страна, а Пирин буквално побеля в сняг. Отдавна обаче футболният тим от Благоевград е замръзнал и не помни кога за последно е побеждавал старозагорски тим.

След като спечелиха промоция за елита през сезон 2014/15, орлетата едва ли са вярвали, че ще развият комплекс от сблъсъците с Берое и един отбор, чието име по това време вероятно не много хора в Благоевград бяха чували - Верея.

Цели три сезона изминаха от моментът, от който на стадион „Христо Ботев“ си припомниха вкуса на елитния футбол. И те обаче не бяха достатъчни футболистите в зелено-бяло да видят успех над старозагорски тим.

Всъщност, в този период Пирин спечели повече точки срещу грандовете ЦСКА и Левски. Благоевградчани достигнаха до две равенства срещу "червените", а едно от тях доведе и до сътресения в клуба от Борисовата градина.

Това се случи през август 2016-а година тогава архитектът на червения триумф в турнира за купата на България няколко месеца по-рано Христо Янев се прости с треньорския си пост след реми 1:1 на стадион „Христо Ботев“. Орлетата измъкнаха точка и на „Българска армия“, завършвайки 0:0 през октомври 2017.

Синя България пък изпи две горчиви чаши в гостуванията си на Пирин. През ноември 2015-а година благоевградчани победиха Левски с 1:0 след гол на Мартин Тошев, а през февруари 2017-а повториха успеха си, като този път героят в зелено-бяло бе Аймен Суда. И така грандовете се простиха с 8 точки.

Питате се колко спечели Пирин срещу старозагорските Берое и Верея? Отговорът ще ви изненада – седем. В този период орлетата 15 пъти общо мериха сили с Берое и Верея, десет пъти срещу по-големия старозагорски тим и пет срещу по-малкия. В тях равносметката бе нито една победа! Пирин достигна само до 7 равенства, като загуби 8 от мачовете.

На 28 февруари орлетата ще се изправят срещу един от своите кошмари – Верея. Откакто бе осъществена смяната на караула на „Трейс Арена“ и Благомир Митрев зае треньорското кресло тимът още няма победа, след като загуби и двата си мача през пролетта - срещу ЦСКА с 0:5 и Дунав с 0:2. В последния ден от най-късия месец през годината обаче те ще срещнат любимия си съперник и може би съдбата е подготвила приятна изненада за Митрев.

В момента в елита няма нито един друг тим освен Пирин, който в графата си с победи срещу Верея стои цифрата нула. Всички останали успяха да запишат поне по веднъж успех над старозагорци, откакто играят в Първа лига.

Другите, които започнаха настоящия сезон без да са достигали до трите точки срещу Верея, като изключим новаците Етър, Септември и Витоша Бистрица, бяха ЦСКА и Дунав Русе. 

"Червените" поправиха това още през септември като победиха с 3:0 в своя дом. На старта на 2018-а година червената чета на Стамен Белчев прегази с още по-категоричен резултат Верея – с 5:0, вгорчавайки дебюта на Благомир Митрев.

Преди дни Дунав Русе също се присъедини в клуба на отборите с успех над старозагорци. И ако потърсим допирни точки между тези победи, то дебютните три точки и за двата тима дойдоха при домакински мачове. Дали пък това не е знак, че серията на Верея срещу Пирин ще оцелее или пък орлетата ще полетят на „Трейс Арена“, предстои да видим...