Опит и младост, две неща, които се съчетават прекрасно в последните месеци в тима на Славия. За никого не е тайна, че политиката на „белите” от години е да развива и налага в първия тим млади футболисти от своята школа, а след това те да поемат към чуждестранни тимове. Показателни са два трансфера в посока Италия- на 18 годишния Петко Христов във Фиорентина и на година по- големия Калоян Кръстев в Болоня.

Но връщайки се към настоящия сезон и състояние на Славия впечатление правят следните факти- в тима се подвизават най- младите футболисти в Първа Лига, който се използват като титуляри- вратарят Антонис Стериакис и защитникът Андреа Христов, които са на по 19 години.

Нерядко от първата минута започва и Стефан Велков, който е на 21. Напоследък шанс за изява получава и Димитър Буров, който е на 20. „Белите” са и с най- малка средна възраст на стартовата единадесеторка- 23,8 години.

След срещата с Локомотив Пловдив, старши треньорът Златомир Загорчич загатна за напрежение у младежите в отбора в началните минути на срещите, но начинът то да бъде преодоляно именно с натрупване на повече игрови минути. Не е за пренебрегване факта, че средната възраст на защитниците на Славия срещу „смърфовете” бе 24,5 години.

И все пак наставникът реши през зимния трансферен прозорец да подсили тима си и с опитен защитник в лицето на Александър Александров от Етър и не скри, че е изключително доволен от привличането на именно този футболист.

Целта с този трансфер бе да може да се преплетат опитът и младостта и по този начин да се спомогне за развитието на юношите на клуба, който доста често получават своя шанс.

Но поглеждайки и към останалите в отбора и обръщайки внимание и на опитът, трябва да отбележим имената на трима от по- офанзивно настроените играчи на „белите”, които имат натрупан солиден опит на терена. 28 годишните Ивайло Димитров и Стефан Велев, както и година по- големия Галин Иванов. Виждайки и тяхната възраст и качества става ясно, че сякаш Златомир Загорчич е намерил правилната формула за съчетаване на младостта и опита и не прибягва нито към едната, нито към другата крайност. А към момента това носи на „белите” 9та позиция във временното класиране на родния елит с актив от 25 точки и никак нелоши шансове за изкачване в първата шестица.