Септември продължава с възхода си в края на есенния полусезон. След като през седмицата столичани измъкнаха точка от Левски, сега успяха да стигнат и до победа, при това над пряк съперник в долната половина на таблицата. 

Момчетата на Христо Арангелов и Мариян Христов успяха да надделеят с 2:1 над Дунав на празния Национален стадион "Васил Левски", при това след пълен обрат. Борислав Балджийски даде аванс на "драконите" в началото на мача, но след почивката "септемврийци" наложиха волята си. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Крис Гади (Септември)

Донев от Дунав: От 50 метра видяхме, че има дузпа за нас

Крис Гади: Доволен съм, всички се борим за благото на Септември

Мариян Христов: Ръка явно имаше, този път съдията помогна на нас

Те изравниха с бързо попадение на Стилиян Николов в началото на втората част. И докато съперниците им претендираха за дузпа в 71-та минута за игра с ръка на Александру Бенга, каквато повторенията показаха, че може би имаше, в следващата атака софиянци стигнаха до пълния обрат с попадение на Крис Гади.

В заключителните минути Божидар Васев си изпроси два жълти картона за около минутка и сложи кръст на амбициите за хикс на тима си. Така Септември продължава с добрите изяви в края на сезона, докато "драконите" за кой ли път поред се издъниха като гости. 

Първата част на мача не предложи особено много емоции на шепата фенове на Националния стадион. В началните минути първото положение се откри пред домакините в 7-та минута, когато Борис Галчев стреля от пряк свободен удар, но вратарят изби с една ръка. 

Последваха минути, в които битката беше повече от интересните ситуации и сякаш от нищото "драконите" поведоха. Това се случи в 17-та минута, когато Борислав Балджийски откри резултата с невероятен удар. Тогава Александру Бенга не успя да изчисти топката, тя стигна до Божидар Васев, който чукна за Балджийски на около 20 метра от вратата и последва страхотно изпълнение, което препарира вратаря. 

Само три минути по-късно столичани можеха да изравнят. Тогава отново Галчев беше в основата на всичко интересно, като намери Ишмаел Байду на изгодна позиция в наказателното поле, но ударът му беше крайно неточен и далеч в аут. 

След това кратко избухване в тези минути, последва отново позиционна битка с множество нарушения. Преди да последва нова порция интересни моменти към края на полувремето. А отново русенци първи имаха шанс да се разпишат в тази размяна на удари. 

В 39-та минута при едно опасно центриране от корнер се стигна до разбъркване пред Янко Георгиев, но ударът на Ахмед Ахмедов беше твърде слаб и отиде право в тялото на Янко Георгиев и опасността беше предотвратена. 

Последните минути от полувремето бяха за Септември. Първо в 43-та минута Ишмаел Байду центрира от корнер, Мирослав Будинов съвсем леко чукна топката и тя беше уловена от Станислав Антонов. Той обаче я изпусна, преди да я хване пак. Останаха съмнения, че това се е случило зад голлинията, но реферите не отсъдиха гол. А повторенията показаха, че може би са прави. 

Точно преди самата почивка дойде и последният шанс за полувремето. Тогава за пореден път Борис Галчев центрира страхотно от пряк свободен удар, Асен Чандъров изпревари защитата и вратаря, за да стреля с глава, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. Така тази част приключи с гол аванс за Дунав. 

В началото на втората част домакините наложиха волята си. Те продължиха да атакуват повече и да търсят попадението. В 50-та минута те стигнаха до него. След центриране на Борис Галчев от корнер защитата на "драконите" изпусна Стилиян Николов и той с глава прониза мрежата безпощадно за 1:1. 

Само три минути след това можеше да има и пълен обрат. Тогава за кой ли път Галчев центрира опасно от статично положение, в случая от пряк свободен удар, защитата на гостите го проспа и пропусна Александру Бенга, но ударът на румънеца с крак мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Първият шанс за русенци след подновяването на играта дойде в 62-та минута, когато Балджийски изведе Иван Коконов зад защитата, но ударът на петричанина мина на няколко сантиметра в аут от чистата позиция и шансът беше опропастен. 

"Септемврийци" отвърнаха на предизвикателството само четири минути по-късно, когато Крис Гади центрира страхотно, топката премина през няколко защитници, преди да се озове на крака на Георги Русев сам срещу вратаря под ъгъл. Изстрелът му обаче мина високо над вратата. 

В 69-та минута на мача дойде и най-спорното положение. Светослав Ковачев стреля с глава в наказателното поле, но Александру Бенга изби с ръка. Реферът прецени, че няма основания за дузпа и не посочи бялата точка. 

Последваха дълги спорове, веднага след които Септември организира контра. При нея Асен Чандъров с перфектен извеждащ пас намери Крис Гади, той изскочи сам срещу вратаря и технично пусна топката между краката му за 2:1 и пълен обрат. 

След това Дунав предприе по-рисковани ходове в предни позиции и се стигна до страхотен шанс пред Мухамаду Ндиайе да изравни в 82-та минута, но ударът му от около 13-14 метра беше слаб и вратарят го улови. Русенци се бяха хвърлили напред в тези минути, което отвори огромни пространства в защитата им. 

Тези празнини бяха използвани от бързите нападатели на домакините, но Крис Гади и Георги Русев не се възползваха от възможностите, които се откриха пред тях. А за дунавци всичко приключи в 84-та минута, когато Божидар Васев беше изгонен за втори жълт картон. Той си изпроси предупрежденията в рамките на минута и уби порива за изравняване у съотборниците си. 

В заключителните минути картината не се промени, като Крис Гади на два пъти при контри не успя да сложи окончателно точка на спора. Дунавци пък опитаха чрез центрирания и статични положения да стигнат до хикса, но без успех. В последните секунди Балджийски пробва да изравни с удар от границата на наказателното поле, но Янко Георгиев спаси и всичко приключи. 

Така мачът завърши с победа на домакините и те вече имат 14 точки на предпоследната позиция на класирането. Те се доближиха само на точка от днешния си съперник, който е и на позицията над тях в подреждането. 

Стартовите състави

Септември: Янко Георгиев, Борис Галчев, Александру Бенжа, Асен Чандъров, Георги Русев, Георги Стоичков, Иван Стоянов, Ишмаел Байду, Меледже Омнебес, Мирослав Будинов, Стилиян Николов

Дунав: Станислав Антонов, Божидар Васев, Георги Динков, Мартин Ковачев, Бранимир Костадинов, Красимир Станоев, Христо Попадийн, Иван Коконов, Борислав Балджийски, Светослав Ковачев, Ахмед Ахмедов

В щаба на домакините Мариян Христов няма да може да разчита на наказания Фабиано Алвеш, който получи два жълти картона в мача със „сините, както и на контузените Димитър Костадинов и Валентин Галев. Добрата новина е завръщането след наказание на Асен Чандъров.

При „драконите“, които имат едва 1 спечелена точка от 27 възможни в гостуванията си до момента, Людмил Киров няма да може да ползва услугите на Петър Патев, който е наказан.

Главен съдия на мача ще бъде Радослав Гидженов.