Лудогорец се върна на върха в класирането в Първа лига. Шампионите се наложиха с 2:0 над Дунав в предпоследния мач от програмата на 19-ия кръг и така се върнаха на пътя на успехите след поражението от Верея в предходния кръг. И двете попадения на „Лудогорец Арена“ бяха дело на завърналия се след травма Марселиньо, като при първото останаха съмнения за засада.

Със спечелените три точки „орлите“ натрупаха 45 и с пункт повече от ЦСКА са начело в таблицата. „Драконите“, които записаха първо поражение при визита под ръководството на Малин Орачев, са 13-и с 14 точки.

Херо: Трябва да спечелим минимум точка срещу Хофе

Орачев: Играхме страхливо и слабо

Марселиньо: Контролирахме мача, Ренан трябва да тренира утре

Малко или много в този двубой разградчани мислеха и за предстоящото си гостуване на Хофенхайм. Срещата е решаваща за това дали „орлите“ ще се класират за фазата на директните елиминации в Лига Европа напролет. Именно и заради това наставникът на „зелените“ Димитър Димитров опита да съхрани силите на част от състезателите си.

Шампионите опитаха натиск в началните минути. В 5-ата Марселиньо можеше да нанесе опасен удар от близка дистанция, но топката му бе избита. Първата по-опасна атака домакините проведоха след 16 минути игра. Светослав Дяков комбинира умело с Лукас Саша. Десният бек проби отдясно по атаката, стигна почти до аутлинията и върна към Клаудио Кешеру, чийто изстрел обаче не затрудни Станислав Антонов. При това положение останаха съмнения дали Лукас Саша не е бил в положение на засада при паса от страна на капитана на разградчани.

В 21-ата минута домакините направиха бърза контраатака. Дяков изведе Върджил Мисиджа, който тръгна рязко, но ударът му излезе в аут.

Десет минути по-късно Васил Шопов опита изстрел от дистанция, с който обаче никак не затрудни Ренан дос Сантос.

Лудогорец поведе след 35 минути игра. Марселиньо овладя добре в пеналта и се разписа за 1:0. При центрирането на Дяков, преди топката да стигне до бразилеца, остана впечатление, че Лукас Саша е играл с нея. Именно това породи съмнения, че Марселиньо е бил в положение на засада преди да отбележи.

60 секунди по-късно преднината на Лудогорец бе удвоена. Отново герой в „зелено“ бе Марселиньо. Той се възползва от находчиво центриране на Джоди Лукоку отдясно и с глава направи 2:0, пращайки топката в долния десен ъгъл на Антонов.

В последната минута на редовното време на първата част Лукас Саша опита изстрел между трима, но без успех.

След почивката темпото на мача спадна. В 58-ата минута пък Димитър Димитров извърши първа смяна. Бургазлията реши да съхрани силите на голмайстора си в двубоя с русенци за важната битка с Хофе. Мястото на бразилеца бе заето от Густаво Кампаняро.

Малко след като се появи в игра на мястото на Божидар Васев в 64-ата минута, Димитър Георгиев опита много ефектно отиграване със задна ножица пред вратата на на Лудогорец, но ударът му бе лишен от точност и мина покрай вратата.

В 69-ата минута Абел Анисе шутира, но прати топката над напречната греда.

Русенци получиха право да изпълнят фаул от много изгодна позиция в 79-ата минута. Светослав Дяков извърши нарушение срещу Мирослав Будинов точно на дъгата на наказателното поле. „Деветката“ на „драконите“ насочи много прецизно топката, но Ренан дос Сантос плонжира наляво и изби в корнер. От ъгловия удар не произлезе нищо, въпреки неразчетената намеса на вратаря на домакините.

Малко след това Вандерсон можеше да ознаменува своя мач номер 100 с попадение, но изстрелът му не успя. 

В последните секунди Джоди Лукоки можеше да направи победата и по-изразителна, но не съумя да се разпише. 


Лудогорец (4-2-3-1): Ренан дос Сантов - Натанаел, Пластун, Терзиев, Лукас Саша - Дяков, Анисе - Мисиджан (Вандерсон 66'), Марселиньо (Кампаняро 58'), Лукоки – Кешеру (Жоао Пауло Арауджо 87')

Дунав (4-4-2): Антонов – Ненов, Милчев, Патев, Хубчев (Ларин 46') – Б.Васев (Димитър Георгиев 64'), Димов, Жатоба, Бранимир Костадинов (Андреас Васев 84') – Шопов, Будинов.