Ръководството на ЦСКА разпространи чрез клубния си сайт официално обръщение до феновете, в което ги призовава да прекратят обидните скандирания към съперниковите отбор, Българския футболен съюз и съдиите. „Съветваме ви да бъдете учтиви към тях, да не нагрубявате тяхната крехка психика и роднини, за да не се стигна до нови грешни отсъждания срещу нас”, написаха с немалка ирония шефовете на „червените”.

Нов съдийски рецидив в ущърб на ЦСКА

Белчев: Вече се обърках кое е дузпа и кое - не

Призивът на ЦСКА до привържениците идва като резултат от решение на Комисията по етика и феърплей към БФС. В същото време предстои да се види доколко сериозно е намерението на клуба да поеме „инициатива за издаването на помагала и наръчник за позволените за скандиране думи, фрази и призиви”.

Публикуваме цялото обръщение без редакторска намеса:

Армейци,

със свое решение Комисията за етика и феърплей към Българския футболен съюз си е поставила амбициозната задача да наложи толерантност, приятелска атмосфера и спортсментство по футболните терени в България. В това няма нищо лошо и ние адмирираме всяка инициатива, която ще допринесе за развитието на българския футбол.

За целта Комисията е решила да се санкционират по различен начин, включително и чрез МВР, използването на нецензурни скандирания и използването на плакати и вулгаризми. 

Според нас обаче така се нарушават ценни и изконни правила на демокрацията, а именно всеки да има право да изкаже своето мнение. 

Тези санкции могат да имат доста неприятни последствия за клуба, но според нас нещата започват да приличат на своеобразен диктат от позицията на силата и ограничаване правото на феновете на свободно мислене.

Затова призоваваме всички привърженици занапред да не обиждат и псуват БФС, Левски и останалите съперници на ЦСКА, а с много по-позитивен и приятелски тон да изказват мнението си за тях. В случай на несправедливи решения на реферите, които ощетяват отбора ни, ви съветваме да бъдете учтиви към тях, да не нагрубявате тяхната крехка психика и роднини, за да не се стига до нови грешни отсъждания срещу нас.

Не обиждайте никого, какъвто и да е резултатът. Не използвайте вулгаризми, а се придържайте към правилното използване на хубавия български книжовен език.

Благодарим ви за разбирането! Вярваме, че ще спазвате нашите съвети!

А ние като клуб ще предприемем инициатива за издаването на помагало и наръчник на позволените за скандиране думи, фрази и призиви!

От ръководството