Босът на Левски Спас Русев разкри, че при преговорите си със Станимир Стоилов за треньорския пост в Левски, финансовите изисквания на българския специалист са били одобрени, а настоящият треньор Делио Роси получава 1/3 от това, което Стоилов е поискал.

Русев бе гост в студиото на Спортно шоу Гонг по Дарик радио.

„Мъри Стоилов е първият треньор, с когото аз съм се срещнал, откакто дойдох в Левски. Той имаше официално предложение. Той си постави финансовите искания, които аз приех. Роси получава една трета от това, което Мъри Стоилов пожела. Въпреки това аз ги приех. Но той предпочете да остане в Казахстан. Аз го приемам, той има право на избор. В добри отношения сме с Георги Марков. Аз съм направил опит и съм провел разговор с Мъри Стоилов”, обяви Русев.

Вижте първата част от интервюто:

Босът на Левски Спас Русев: Селекцията е завършена по план

Попитан за тренировъчния лагер и съперниците, Спас Русев коментира: „За Делио Роси това е част от тренировъчния процес. Не очаквайте да коментирам спортно-технически моменти от дейността на клуба. Има си ръководство и старши треньор. Те решават за подготовката и приятелските срещи. За момента всичко върви по план. Иванов и Букарев работят доста добре.”

„ Делио Роси е много добър и опитен треньор. По никакъв начин не подлагам неговите професионални качества. Футболът за добро или лошо е този тип работа или бизнес, където виждаш резултата всяка събота и неделя. Нека бъдем търпеливи. Пролетният полусезон започва на 18-и февруари, тогава ще видим. Не, не съм мислил, че съм сбъркал при двата избора през лятото. Категорично го казвам”, заяви още Спас Русев и продължи:

„Има цел пред Роси, да. Тази цел той я е поставил и на самите играчи. Той ще прецени кога е необходимо това да се сподели с медиите. Целите са поставени и играчите, и ръководството са запознати. Не е коректно да коментираме нещо, което евентуално би би се случило.”

„За мен натовареният цикъл е предизвикателство и уникален шанс за футболистите. Те имат уникалния шанс в рамките на 3 месеца – мачове с ЦСКА и Лудогорец да докажат себе си. Приемам това като добро предизвикателство. Разбира се, групите на УЕФА са цел. Селекцията завърши, да”, категоричен бе босът на „сините”.

По темата за стадиона и работата по него Спас Русев обясни: „Когато му дойде времете, ще го обявим. Разбира се, че имам план. Имаме план. Този път ще обявяваме новините, когато те са факт. Разбира се, че ДЮШ е основно звено в клуба и ще бъдат положени и се полагат усилия и там. Г-н Боримиров е директор и той работи върху изготвянето на план за детско-юношеската база. С Боримиров сме в прекрасни отношения и работим много добре.”

Попитан за лиценза на клуба Спас Русев отговори: „Не е стигнал до мен тревожен сигнал от ръководството на отбора, че ще имаме проблем. Аз поне не знам. Със спонсорите всичко е наред и сме им много благодарни. Трудно се намират спонсори в България. По един единствен начин може да се излезе от тази ситуация .- рязко подобряване на качеството на футбола, атрактивно първенство, интрига. Оптимист съм. Стремя се да разделям емоцията от отговорността. Гледам да съм отговорен, отколкото емоционално безотговорен. Ще ме блазни радостта, която титлата би донесла на феновете. Нямаме нов маркетингов директор.”

Спас Русев обяви и за смяната на екипировката на Левски:

„Знаете, че ние сменихме марката на екипировката за следващия сезон. Ще бъдат Nike – работи се в тази насока и смятаме, че ще има и нови артикули, които ще бъдат предоставени на феновете. Скоро време ще бъдат обявени.”

„Голяма част от ветераните идват на мачове. Обединението става много лесно, когато отборът започва на печели. Когато не печели, всеки напуска кораба. Винаги се отнасям с уважение към ветераните, защото смятам, че ако ние сме от Левски е точно заради тези хора, които са градили името на Левски. Много ми се иска пролетта да донесе много радост на многобройните фенове на Левски. Футболът е колективен спорт и по същия начин е процесът по избиране на състезатели, които да бъда привлечени. Да, аз участвам активно в този процес. Работим с много агенти, които са предимно извън България”, каза още Русев.

По темата с предстоящия конгрес на БФС и подкрепата към Борислав Михайлов, Спас Русев коментира: „Би било изненадващо да няма коментари и да няма различни мнения. Това е част от демокрацията и е съвсем нормално. Фамилията Михайлов е направила и дала много на този клуб. Те са три поколения, които са минали. Това е една гледна точка, с която ние бихме застанали зад неговата кандидатура. Другата е, че Михайлов е първият президент на БФС, който е член на Изпълкома на УЕФА. Живеем в глобален свят. След толкова много години за първи път имаме човек в УЕФА. Можеш да влияеш на процесите, ако участваш в тях. Ние да не подкрепим нашия член на Изпълкома на УЕФА би било нелогично, грешка и ние не би трябвало да го допускаме. Според мен той е успешен прездент. Направил е много за българския футбол. Аз вярвам в такъв подход и смятам, че беше съвсем естествено да го подкрепим. Там, където футболът е на ниво и където мачовете се печелят по коректен начин, там чиновниците не играят. Нашата мисия е да вдигнем рязко нивото на българския футбол. Левски ще се опитва да печели мачовете независимо от грешките на съдиите. Присъствам се на мачове на Челси, където съдиите също са допускали грешки, но не съм чул някой да скандира за оставка на президента на футболната федерация.”

По темата за присъствието на президенти на клубове в Изпълкома, Русев отговори: „За нас това не е самоцел и не е предварително условие. За нас целта е Левски е да играе силно и да печели мачовете на терена, а не в канцелариите. Иска ми се да вярвам, че и Домусчиев, и Ганчев мислят така. Откакто аз съм в Левски не си спомням клубът да е предявявал претенции за съдии.”