Спас Русев: Съвсем откровено Левски за мен е едно стечение на обстоятелствата

Босът на Левски Спас Русев заяви откровено, че за него клубът е бил стечение на обстоятелствата.

"Съвсем откровено Левски за мен е едно стечение на обстоятелствата. Предишните собственици ме поканиха да вляза като акционер на базата на тяхна презумпция, че след като БТК е голям спонсор, компанията ще е съгласна да бъде и акционер", коментира Спас Русев по повод влизането си в Левски в обширно интервю за "Капитал", в което говори и за ангажиментите си към "сините".

Големият бос на Левски на 63 години

Попитан дали придобиването на футболния Левски е било условие държавата да не пречи на смяната на собствеността в БТК, Русев отговаря:

"Никой не ми е поставял такива условия и не съм поемал никакви ангажименти. Съвсем откровено Левски за мен е едно стечение на обстоятелствата. Предишните собственици ме поканиха да вляза като акционер на базата на тяхна презумпция, че след като БТК е голям спонсор, компанията ще е съгласна да бъде и акционер. Аз по силата на условията за сигурност на сделката за БТК нямах право да контактувам с местния мениджмънт на компанията, преди сделката да е факт, и затова нямах идея какви са намеренията им по отношение на отбора. След приключване на сделката за телекома информирах веднага останалите акционери в него и всички бяха категорично против влизането във футболния клуб, тъй като това беше несъвместимо с политиката на компанията. Тяхната препоръка беше и аз да изляза от клуба."

Спас Русев продължава: "Тоест, съгласявайки се в началото да вляза в Левски, направих нещо, което не е в стила ми на бизнесмен - поддадох се на емоции, защото и за мен, както и за половин България, Левски не е просто отбор или само бизнес, а е символ. Точно това не прецених и смятам от днешна гледна точка и от гледна точка на бизнеса, че решението ми не беше правилно."

Шеф на Левски до тръста: Превишавате правата си и ощетявате клуба!

"Преди време заявих, че връщам акциите, и това все още е валидно. В момента позицията ми е, без да пренебрегвам отговорностите си, да направя така, че собствеността да попадне в ръцете на най-подходящите за това хора, които имат, визията, енергията, ентусиазма и компетенцията да изведат отбора напред. Защото това е важно не само за отбора и феновете, но и за самочувствието ни като нация. Ако мога да цитирам един мой близък приятел, психоаналитик, Левски е част от колективното подсъзнателно на българите и с него са свързани много очаквания, които в крайна сметка нямат нищо общо с бизнеса. Докато се намери такъв акционер, ще изпълнявам задълженията си", казва още Спас Русев.

Георги Марков: Трябва да си върнем Левски на Наско и Мъри

Попитан дали Делян Пеевски е бил предишният собственик на Левски, настоящият бос на "сините" Русев отговаря: "Не. Придобих акциите от две физически лица (едното е Александър Ангелов, адвокат на Пеевски - бел. ред.). Феномена "Пеевски" го чувам отвсякъде. При мен няма модела "Кой", има модела "Той" - аз съм това, което виждате."

Свързани материали

  • Спас Русев с рожден ден на връх баража Спас Русев с рожден ден на връх баража
  • Тръст Тръст "Синя България” тръгва срещу Русев, ако той не откликне
  • Тръст Тръст "Синя България" към Русев: Дойдохте, за да унищожите Левски ли?
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Левски Спас Русев

Първа лига