Вестник „Сега” публикува разширен материал след скандала в елитния тим от Първа лига Черно море за наказаните футболисти преди последния мач срещу Лудогорец. Часове преди срещата между двата тима пък от варненския тим извадиха шестима футболисти, които бяха уличени в „симулативна игра” срещу ЦСКА при поражението на Черно море с 1:3 на „Тича” по-рано през месец май.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Голям скандал разтърсва българския футбол вече три дни, макар първенството в Първа лига практически да е приключило. В последния си мач тимът на "Черно море" излезе срещу "Лудогорец" без шестима титуляри и загуби с 1:4, с което отборът от Разград си подпечата осмата поредна шампионска титла. Но след двубоя треньорът на варненци Илиан Илиев разкри, че капитанът Георги Илиев, вратарите Георги Китанов и Иван Дюлгеров, Петър Витанов, Виктор Генев и Пламен Димов са били освободени от клуба.

Оказа се, че ръководството на "Черно море" се е усъмнило, че тимът е играл симулативно и е изпратило играчите на тест с полиграф, направен от психолози от МВР. Шестимата освободени са показали "притеснителни резултати". Впоследствие се разбра, че съмненията във варненския клуб са заради домакинския мач с "ЦСКА-София", загубен на 4 май с 1:3.

Задава се скандал - може да изхвърлят ЦСКА от Първа лига

Според агенция "Спортал" "Черно море" ще изпрати официален сигнал в БФС, което пък ще задължи футболния съюз да направи разследване. Случаят предизвика много полемики през уикенда, защото името на "ЦСКА-София" за втори път се замеси в подозрителен мач и това може да доведе дори до изваждането на отбора от Първа лига при доказване на съмненията.

На 7 май БФС извади от Първа лига аутсайдера "Верея", след като негови мачове се оказаха в списъка с тези с подозрително много залози в системата за ранно предупреждение на УЕФА. Един от тези двубои бе гостуването на "ЦСКА-София" в Стара Загора, завършило с победа 1:0. Тогава от "Верея" посочиха именно този мач като такъв, който няма как да уредят, с аргумента, че столичният тим е много по-силен и те не са виновни, че е победил "само с 1:0".

Разбираемо реакцията на "ЦСКА-София" бе остра. Клубът излезе с декларация, с която нарече всичко инсинуации и откровена лъжа. Освен това оттам призоваха "да се сезират и самосезират всякакви институции", защото съвестта им е чиста. В декларацията се казва, че всичко е дело на "слаби и неталантливи "сценаристи", съшили всичко с бели конци", и се намеква, че атаката идва от "Лудогорец". Освен това от "ЦСКА-София" твърдят, че ще преразгледат участието си в договора за тв правата на първенството, защото са готови "на крайни действия само и само да защитим честта на армейския клуб".

Шестима от Черно море са се подложили на нов детектор

От "ЦСКА-София" също така с право посочват, че е нелепо на тест да бъде пратен резервният вратар на "Черно море" Георги Китанов, който по договор между двата клуба няма право да играе срещу бившия си отбор (разбира се, дошлият от "ЦСКА-София" Китанов не бе на вратата на варненци във въпросния мач).

Същевременно се оказа, че засегнатите шестима футболисти на "Черно море" са се подложили доброволно на втори тест с детектор на лъжата. Този път той е извършен от частната фирма "Детект БГ" ЕООД и резултатите от него са коренно противоположни на тези от първия. Самите играчи изпратиха резултатите от тези втори тестове до някои медии с цел да изчистят имената си.

Иван Дюлгеров: Истината ще възтържествува

"От 21 години съм в "Черно море", 12 от тях са в мъжете, като в седем от тях съм капитан. Да се опетни по такъв начин моето име... - дори коментира пред bTV 37-годишният Георги Илиев, който бе повикан в националния отбор от новия селекционер Красимир Балъков. - Първоначално помислих, че е шега. После всичко премина в ярост и гняв. Много тежък момент за мен. Тук съм, за да кажа, че няма такова нещо. Това е една долна лъжа и всичките шестима души сме чисти."

Само че именно около тези втори тестове, и на Илиев, и на останалите футболисти,  възникват въпроси и съмнения за манипулиране:

Първо - в бланките с тестовете на всеки от шестимата футболисти фирмата "Детект БГ" ЕООД е представена с единен идентификационен код (ЕИК), който няма нищо общо с вписания в Търговския регистър. На бланките е посочен ЕИК 303952199, докато в регистъра фирмата присъства с ЕИК 203952159.

Второ - когато се разгледат внимателно графиките от полиграфа за всеки отделен футболист прави впечатление, че тези на Георги Илиев и Георги Китанов са абсолютно еднакви. Същото е при "двойката" Пламен Димов/Виктор Генев, а почти еднакви изглеждат те при останалите двама - Петър Витанов и Иван Дюлгеров.

Най-голямото съмнение възниква при Илиев и Китанов. Защото двамата отговарят не само на различни по съдържание, но и по брой въпроси - капитанът Илиев на четири, а Китанов на три, а резултатите им в графиката са еднакви. Всъщност единствено Китанов на този доброволен тест е отговарял само на три въпроса, които са различни от тези на останалите петима (те са били питани четири неща, еднакви за всекиго).

Трето - странно изглежда фактът, че въпросният тест е направен на 24 май - деня на мача "Лудогорец" - "Черно море". 24 май е официален празник за България и в него фирмите обикновено не работят. Но тестът все пак е направен - от "експерт-психофизиолог Виктор Дончев, служител във фирма "Детект БГ" ЕООД".

Проверка в сайта на фирмата сочи, че тя има екип от четирима души, като Дончев е основният в него. Той е представен като "професионалист с образование в Русия и Швейцария, експерт, който е и единственият от нас член на НСБО. Основател на Българския съюз на психофизиолозите, както и член на Европейската асоциация на психофизиолозите - EUROPOLYGRAPH".

Вчера на телефоните, посочени в сайта на фирмата, никой не отговаряше, така че "Сега" не успя да зададе въпросите си на "Детект БГ" ЕООД.

Вестник "СЕГА"