Едва втори пролетен кръг се изигра от Първа лига, но вече емоциите за феновете бушуват с пълна сила. Интригата около първото място е все по-заплетена, местата в Топ 6 не са разпределени напълно, а малко над дъното е заплетено и все по-интересно. 

Всичко започна в петък с мача между ЦСКА и Черно море, мина през съботните битки, в които от челниците бяха замесени Левски, Берое и Верея, продължи на заснежените терени в неделя, а десертът е днес с голямото дерби на кръга между Ботев и Лудогорец в Коматево. Но всичко по реда си.

ЦСКА - ЧЕРНО МОРЕ 0:0

ЦСКА прие Черно море в първия мач от 22-ия кръг в петъчния късен следобед. Макар и неособено много, феновете по трибуните очакваха лесен погром над "моряците", защото любимците им ги зарадваха с убедителното 5:0 над Верея в предния кръг, а варненци станаха за смях от Берое насред "Тича" след 1:4. Но двубоят се разви далеч не според очакванията. "Червените" бяха трагични, играха постно, а за капак и бяха пощадени от съдията в самото начало, когато срещу тях не беше отсъдена дузпа. Те постоянно репликираха рефера в търсене на изпълнение от бялата точка на свой ред, но без успех. И така след яловото им представяне напред, а и след като Черно море нямаше нищо против да се задоволи само с точка, двата тима се оттеглиха при 0:0. 

Играч на мача: Благой Макенджиев (Черно море)

Стамен Белчев: Бяхме бавни и напрегнати

Чорбаджийски: И другите тимове ще губят точки

Илиан Илиев: Можем още, но и това е добре

Макенджиев: Ще направим труден живота на всички

 

ДУНАВ - ВЕРЕЯ 2:0

Съботната програма в Първа лига се откри с мача между Дунав и Верея. В тази битка се затвърдиха две тенденции от началото на пролетта - възраждането при "драконите" и задълбочаването на кризата във втория старозагорски отбор. Русенци надделяха с 2:0 на собствен терен в мач, изпълнен с единоборства, спорни моменти и сблъсъци заради лошото състояние на терена край Дунава. След завършека на битката гостите изразиха претенции към съдиите, но в крайна сметка трябваше да се примирят с втората си пролетна загуба. Тя застраши сериозно мястото на Верея в Топ 6, особено като се имат предвид немотията в отбора и фактът, че голямата част от основните играчи се разбягаха през зимната пауза. 

Играч на мача: Васил Шопов (Дунав)

Малин Орачев: Ще оцелеем, ако печелим точки

Васил Шопов: Заслужихме си победата

Треньорът на Верея: Футболът трябва да е справедлив и да се решава на терена

 

БЕРОЕ - ЕТЪР 2:1

Берое донесе нова радост на феновете си, този път и на собствения стадион в Стара Загора. "Зелено-белите" сътвориха втори пълен обрат тази пролет, като сега в тяхна жертва се превърна тимът на Етър. Воденият от Красимир Балъков великотърновски тим пък за втори път тази пролет не може да устиска аванса си и губи точки. Този път цели три, след като в първия кръг за 2018 г. допусна изравняване след 3:0 срещу Септември. Сега пак "болярите" бяха тези, които нанесоха първия удар чрез Георги Сърмов след 12 минути игра, но още до почивката топреализаторът на домакините Педро Еуженио и новото попълнение Иван Бандаловски с дебютния си гол сътвориха пълния обрат и оставиха трите точки в Стара Загора. 

Играч на мача: Педро Еуженио (Берое)

Педро Еуженио: Всички работиха много за моя гол

Томаш: С този мач изпълнихме целта си

Бандаловски посвети гола си на Панов и Марков

Бригидо: Важни точки за класирането в Топ 6

Балъков: Една победа и всичко в Етър ще се нареди

 

СЕПТЕМВРИ - ЛЕВСКИ 1:4

Левски и Септември затвориха съботната програма в Първа лига с емоционален мач помежду си на Националния стадион "Васил Левски". И двата тима бяха белязани от тежки моменти в седмицата преди срещата си. От този свят си тръгнаха Павел Панов и Георги Марков, които са оставили дълбока диря и за двата клуба, затова преди началото и в първите минути на срещата всичко беше посветено на починалите без време велики бивши футболисти. А на терена имаше на практика само един отбор. "Сините" отговориха подобаващо на критиките към тях и наставника им Делио Роси след пролетния дебют срещу Ботев. Те показаха красива и вдъхновена игра, а с дебщтните си две попадения се отчете Станислав Костов. Две добави и звездата Габриел Обертан срещу любимата си жертва у нас. Септември стигна до почетния гол след несъществуваща дузпа, дадена за нарушение извън наказателното поле. В крайна сметка, Левски погроми тима на Николай Митов, а това затвори устата на критици от вестници от противоположния лагер, търсещи само да всеят смут на "Герена" с изкривените си приказки. 

Играч на мача: Станислав Костов (Левски)

Митов: Ще си поговоря сериозно с футболистите

Играчът на мача Станислав Костов: Заслужена победа

Роси: Много държах да спечелим на "Васил Левски"

Обертан: Новите се включиха добре, хубав мач стана

Арангелов: С оглед трагедията, играхме добре

 

ПИРИН - ВИТОША БИСТРИЦА 1:0

Неделната програма в Първа лига започна с дерби на дъното между Пирин и Витоша Бистрица. Домакините от Благоевград искаха да докажат, че трудният старт на пролетта и загубата от Локомотив Пловдив са били незаслужени, каквото твърдеше наставникът им Милен Радуканов след битката на "Лаута" преди седмица. И успяха да го сторят с минимален успех над тоталния аутсайдер Витоша Бистрица. Резултатът беше 1:0 в студа в Благоевград, а единственото попадение беше дело на юношата на Арсенал Конър Хендерсън. "Тигрите" пък продължават без победа и по всичко личи, че такава едва ли ще вземат до края на редовния сезон, особено ако продължават да играят в същия дух без смисъл в предни позиции. 

Играч на мача: Конър Хендерсън (Пирин)

Хендерсън: Старая се да помагам, беше важно да победим

Радуканов: При нас нищо не е на всяка цена

Костадин Ангелов: Всеки път си говорим едни и същи глупости

 

СЛАВИЯ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 1:1

Славия и Локомотив Пловдив затвориха подобаващо програмата в неделя от 22-ия кръг на Първа лига. В драматичен сблъсък двата тима завършиха наравно 1:1 на Националния стадион "Васил Левски". Гостите бяха повели чрез Димо Бакалов, но в последните секунди на продължението малко щастливо "белите" стигнаха до изравняването чрез Янис Карабельов. Този двубой обаче се игра при ужасяващи атмосферни условия - неспирен сняг и смразяващ студ, който изгони и без това малцината останали фенове на столичния клуб, които все още ходят по мачове. Освен това, ръководството на Славия категорично беше занемарило задълженията си да изчисти терена от снега и това направи от срещата една снежна корида, вместо истински мач. 

Играч на мача: Димо Бакалов (Локомотив Пловдив)

Димо Бакалов: Не заслужавахме това, което се случи

Бруно Акрапович: Бяхме близо до успеха

Загорчич ядосан след равенството срещу Локо

Венци Стефанов отхърлил „обидна” оферта към Стериакис

Последният мач от програмата на Първа лига за 22-ия кръг противопоставя Ботев и Лудогорец на тренировъчната база в Коматево. Този мач ще можете да гледате от 17:30 часа в ефира на DIEMA SPORT.