Във времена, в които футболът става все по-бърз, динамичен, и изискващ, физическата подготовка на състезателите е с все по-съществено значение. Всеки отбор има специалисти, които отговорят тъкмо за този аспект от играта. В България един от най-известните кондиционни треньори е този на ЦСКА – Томас Нойберт.

„Разликата не е чак толкова голяма, освен че сега е по-студено. Важно е да се вземе под внимание фактът, че играчите се завръщат след почивка, и трябва да се прецени в какво състояние се намират. В началото се правят доста тестове, от които разбираш в каква насока трябва да насочиш упражненията и тренировките. Реално погледнато, в много първенства зимнат пауза е по-кратка от лятната, но тук отново е 4-5 седмици. Така че подходът е еднакъв”, коментира Нойберт.

Със същия въпрос се обърнахме и към човека, който отговаря за физическата подготовка в Левски – Роко Перота.

„Голямата разлика в подготовката за зимата, в сравнение с тази през лятото може би е времето за възстановяне след заниманията. Като цяло в българското първенство лятната пауза е по-къса, от тази през зимата. Това е нещо, което се взима предвид, когато се образува програмата за подготвителния период. През лятото имаш по-кратко време за възстановяване. Работата там е съсредоточена, да кажем върху представянето в краткотраен план. В българското първенство през лятото вниманието е насочено към квалификационните кръгове за Шампионската лига или Лига Европа. Ако сблъсъците са в началото на юли, тогава нямаме толкова време за подготовка, колкото през зимата”.

Човешкият организъм умее да се приспособява към различни метеорологични условия. Но Нойберт е нащрек.

„Когато време е по-студено, и условията са по-лоши, съществува по-голям риск от контузии. Сега навън е замръзнало, и когато си с футболни обувки, балансът на тялото е по-различен. През лятото можеш да полееш терена, той да стане по-мек. А сега е твърд и заледен. И трябва много внимателно да подбереш заниманията, върху които ще наблегнеш”, добави германецът.

„През януари като цяло има по-голяма възможност от контузии, заради по-ниските температури. Това е явно. За щастие, клуб като Левски има възможност да отиде да работи при по-приемливи температури като нашия лагер в Кипър. Така че трябва да сме благодарни на клуба за тази възможност, защото тя ни позволява да работим възможно най-добре, без да се притесняваме от зимните температури. Като цяло големия риск идва от ниските температури, но ние ограничаваме този риск до минимум, защото имаме възможност да подготвяме физически играчите на много по-приемливи температури като тези в Кипър“, продължи италианецът.

„Важно е, няма съмнение. Но целите не се променят. Мисленето, че когато направиш отлична подготовка, ще си ОК и през сезона, е остаряло. Футбол се играе в 10 месеца от годината. Затова трябва да подготвиш да поддържаш тялото си за тези 10 месеца. Аз съм голям почитател на възстановяването, на почивката. Но трябва да се работи и интензивно, защото такива са реалностите в наши дни. Модерният футбол е сила и скорост. Издръжливостта идва естествено. Така че, тези 5-6 седмици подготовка са важни, но важни са и следващите 3 месеца”, продължи Нойберт.

„Атлетическата подготовка е изключително важна в програмирането на един клуб за целия сезон. Тук се изграждат качествата, върху които се градят бъдещите успехи. Тази работа е важна за треньорите, защото така те опознават атлетите. Така треньорите могат по-добре да наложат своите идеи в технически и тактически план. Тази подготовска позволява много по-лесна работа след това по време на сезона”.

Подходът обаче е различен.

„Да, така е. Интензитетът не спада, но броят на тренировките варира. Сега тренираме повече, по-време на сезон няма как да имаш двуразови занимания. Много обичам когато сме на лагер, защото така можеш да контролираш и храненето на футболистите, сънят им, възстановяването. Така си сигурен, че нещата се движат в правилната посока”.

Повечето играчи са щастливи, когато тренират с топка. Малцина са тези, които се наслаждават на беговите и физически изискващи упражнения.

„По цял свят е така, но никой не е казал, че не можеш да работиш едновремено с топка, и за фитнес. Днес разделихме отбора на три групи, и пак постигнахме целите си. Защото всяка група правеше различни неща, но и сменяха местата си. Има толкова различни сесии, които можеш да предложиш на състезателите. Най-важното е да постигнем целите си. Като видим, че те се изпълняват с топка, значи даваме на момчетата топка. Ако не се получава, им я взимаме. Трябва да направим така, че те да са максимално щастливи. Когато глават не работи, и тялото не работи”.

Както в спорта, така и в ежедневието има хора, които разполагат с повече природни дадености, що се отнася до физическия им капацитет.

„Зачерквате много важна тема. В днешно време, за да си топ-футболист, трябва да имаш сила, бързина, скорост. От съществено значение е да имаш индивидуален подход към всеки, да направиш профил на играча. Да знаеш кои са силните и слабите му страни. Но работиш и в двете посоки – развиваш силните, и подобряваш слабите. Вижте, аз не мога да обещая, че отборът ще е шампион. Но заедно с моя екип можем да обещаем, че ще подобрим физическото състояние на играчите. Разполагаме с достатъчно модерна технология, нещо като GPS, благодарение на което следим показателите им и развитието им”.

Нойберт е работил по цял свят – в Румъния, в България, в Саудитска Арабия, в Кайзерслаутерн. И със сигурност всяко място има своя специфика и свое очарование.

„Има разлики в културата, в начина на мислене. Германците се борят до краен предел, изключително дисциплинирани са и следят диетата си. Получават и много помощ, организацията е на страшно високо ниво и са отдадени на работата си на 1000%. В Саудитска Арабия е точно обратното – по-мързеливи са, винаги имат мнение по въпроса. Или им е топло, или им е студено. Твоята работа е да се нагодиш, да разбереш културата им. Вижте ЦСКА например – има българи, южноамериканци, португалци. Всички те се различават по начина си на мислене, и тук идва нашата работа. Трябва да ги накарш да приемат една обща идея, една философия. Трябва да ги спечелиш, да ги усетиш, да ги разбереш. Да им обясниш кога да купонясват, кога да спят, с какво да се хранят”.

С голям опит е и Роко Перота.

„Имах възможността да работя на високо ниво и поради тази причина се сблъсквах с атлети, на високо ниво. Техният професионализъм ми помага много за да се справям с работата си. В ситуациите, в които се работи без топка, разбираме кои футболисти са нещастни от тази ситуация. Но пък разбираме и на кои им харесва да работят и без топка”.

Германецът има богата визитка и огромен опит, затова би трябвало да може да ни обрисува с думи перфектната тренировка.

„Такова нещо не съществува. Но ще ви кажа някои основни принципи. Следим да има добра координация, сила, бързина. Обичам да разговорям с всеки от играчите поотделно. Да му обясня какво трябва да подобри, как да развие потенциала си. Работата на кондиционния треньор не е проста – не става само да наредиш конусите и да натискаш копчето на хронометъра. Трябва да си наясно с анатомията, физиологията, метаболизма. Нужно е да се образоваш, да четеш. Е, ако отидеш на два семинара в рамките на 1 седмица, ще чуеш коренно различни неща, но все пак си длъжен да се информираш”.

Освен да следиш прогреса на футболистите, трябва да внимаваш и с какво се хранят.

„Диетата е много важна, особено за подрастващи и по-малки деца. Мнозина от тях се прибират вкъщи след тренировка, а родителите им са още на работа и няма кой да им сготви. Затова те залагат на храни като сандвичи, дюнери. Това не е здравословно и не им помага. Необходимо е да знаеш с какво да се храниш преди и след тренировка, например, но като цяло няма как да спазваш всеки един принцип. Просто трябва да се стремиш да се храниш здравословно, това е. Не бива да пропускаме, че във всяка страна има различни продукти, тъй че не можеш да дадеш точна рецепта за най-добрата диета. А и е важно на футболистите да им е вкусно. В Саудитска Арабия играчите се хранеха с неща, които в Германия няма как да сервираме. Но те са израснали с тези продукти, и в това няма нищо лошо. Трябва да уточним нещо – различните храни създават предпоставки за различни контузии. Трябва да има баланс. Ако консумирате червено месо всеки ден, много вероятно е да получите мускулна травма. Когота сме лагер, аз мога да се включа с определянето на менюто. Но не мога да контролирам какво ядат у дома. Младите понякога пренебрегват тези съвети, защото са силни, бързи и смятат, че света е в краката им. И е така до момента, до който не се стигне до първата контузия. Тогава идват при мен, а аз винаги разбирам каква е причината. Ако са умни, разбират, че са сгрешили, и се променят. Но ако са глупави, рядко успяват”.

Нойберт е от хората, които държат съставът да е щастлив. Затова често прибягва и до по-нетрадиционни методи, като взаимстване на упражнения от американския футбол.

„Всеки ден без смях е загубен ден. Когато не се наслаждаваш на работата си, няма как да си ефективен”.

Перота подхожда малко по-консервативно и отделя време за последните тенденции и научни изследвания.

„Това, което знам и съм научил с течение на работата и развиването на нанията си, го дължа на италианските университети. Винаги съм бил във връзка с големи изследователи. Моята страст винаги са били изследванията. Поддържам контакти с изследователите в италианските университети и си обменяме последните новости в изследванията що се отнася до атлетическата подготовка. Имаме си мрежа на кондиционните треньори в Италия и поддържаме връзка, срещаме се, говорим, пишем в блогове, обменяме опит за всичко, което е свързано с атлетическата подгоновка във футбола”.