Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков вярва, че титлата в Първа лига ще се реши чак в самия край на плейофите, защото основните конкуренти на „червените” – Левски и Лудогорец ще дадат всичко от себе си в тази битка. Пред „Домът на футбола” по DIEMA SPORT бившият национален селекционер изтъкна колко труден ще бъде дуелът с разградчани, като в същото време обяви, че непродаваеми играчи в състава на Стамен Белчев няма.

По стечение на обстоятелствата ЦСКА и Лудогорец ще имат пряк сблъсък на 5-и май, когато клубът на Гриша Ганчев ще отбележи своя 70-годишен юбилей. Както е известно, този мач ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски”, за да отговори на очакваната сериозна посещаемост.

Това ще бъде вторият дуел между съперниците във фазата на плейофите, докато първият е далеч по-скоро – на 6-и април в Разград, когато голямата звезда на „червените” Фернандо Каранга ще е изтърпял наказанието, наложено му заради поведението след победата над Левски в последния кръг от редовния сезон.

„Безспорно е, че Каранга е един от най-важните в нашия отбор, с решаващ принос относно вкараните голове. Ние си даваме сметка, че губим един ценен състезател, но така ще се даде възможност на някой друг да го замести, да покаже своите възможности и класа. З да се извоюва място в ЦСКА трябва голяма амбиция, упоритост, подготовка. Когато треньорите дадат шанс на някого, той трябва да докаже, че заслужава мястото си в основния състав”, коментира Марков.

„Не оправдавам Каранга за всички жестове, които направи, но в крайна сметка всеки има право да изразява по свой собствен начин радостта от победа или гол, стига това да не е свързано с ксенофобски, расови или други обиди, които накърнява авторитета на съперника или са насочени срещу хората по стадиона. Виждаме, че навсякъде в Европа има състезатели, които се радват по различен начин. В този смисъл не мисля, че жестът с „отрязването на главите” трябва да се приема по буквалния начин.Той показва, че е прекършил амбициите и желанието за победа на противника. Мисля, че това не е най-страшното, без да го защитавам самоцелно. Ние приемаме наказанието като такова и продължаваме напред.”

„Този жест (с разветия фалос – б.р.)не мога да го оправдая, защото това не е действие, присъщо на голям спортист. Още повече, когато става дума за мач срещу основния съперник, за дербито на шампионата. Това е нещо, което той трябва да коригира за в бъдеще и да не прави подобни реакции.”

„Каранга е един от най-важните играчи, но ЦСКА не трябва в никакъв случай да зависи от един играч. Ето например, ако извадим Меси от Барселона, те нямат същата стойност. Аз разбира се не сравнявам Меси с Каранга, но отговарям на въпроса доколко един състезател може да бъде значим за общото представяне в даден мач. От друга страна, състезателите, които играят на същия пост и имат амбиция за титулярно място, те трябва да покажат, че ще спорят с възможности, с качества. Мисля, че срещу Ботев това ще се види.”

„Дербитата в родния шампионат са с много голямо значение. При победа има прилив на самочувствие и увереност у състезателите,  треньорите, носят удоволствие на феновете, за които се прави всичко. В миналото бяха правени изследвания, които показаха, че когато местният тим печели, се повишава производителността на хората в областта. „Червената” общност в цялата страна беше изключително удовлетворена след победата в дербито, въпреки, че се случи на терен, на който беше ужасно трудно да се играе.”

„Равностойни сме с Лудогорец, без значение че ги победихме в последните два мача. Лудогорец под никаква форма не може да бъде подценяван. Изходът на такъв двубой зависи от моментната форма, състояние, възможности…  Много са факторите. Победите от последните 2 мача по никакъв начин не гарантират победи в предстоящите, затова отборът на ЦСКА трябва да бъде бдителен, внимателен, да подходи отговорно. Това ще бъде направено, сигурен съм, за да се поздравим с още една победа, която ще ни вдъхне допълнителни психически сили и увереност в преследване на главната цел.”

„Убеден съм, че интригата за титлата ще бъде до последния момент, защото ние нашите преки съперници Левски и Лудогорец също ще правят необходимото, за да се представят най-добре съгласно целите, които имат да постигат.”

„Празненствата на 5-и май? Ние като ръководство решаваме най-важните моменти покрай честванията. В близките дни ще има уточняване на програмата около честванията на 70-ата годишнина. Не мога да разкрия подробности, но съм убеден, че нашето ръководство ще направи необходимото, за да стане грандиозен празник, за да се отбележи подобаващо този юбилей и да бъдат удовлетворени нашите фенове.”

„Доста хора очакваме от провинцията. Виждате, нашите фенове пътуват навсякъде с нас и идват от различни краища на България. Очакваме същото и на датата, на която е основан нашият клуб. Очакваме максимален брой фенове, затова искахме този мач да се играе на „Васил Левски”.”

„Не можем да кажем и не казваме с днешна дата, че при нас има непродаваем играч. За да се пристъпи към подобни действия обаче, трябва да има официална оферта и стартирали преговори. Към този момент няма такива. Естествено, интерес има. Идват мениджъри, посещават мачове, идват запитвания от други отбори, ала конкретна оферта с условия не е постъпила за никого.”

„Ние сме отбор и клуб, в който поне половината от нашите титуляри са българи. Не е лесно да се бори един клуб с нашия основен съперник Лудогорец, при който в някои мачове няма нито един българин на терена. Там играят повече чужденци. Ако клубовете се развиват в посока с 10-11 чужденци като титуляри, това не е добре за развитието на националния отбор. Не е хубаво, когато във водещите ни тимове няма българи, на които да се разчита на международно ниво.”

„В началото на годината се подписа договор с Министерството на младежта и спорта относно базите, стадион „Българска армия” и Панчарево. После дойде и включването ни в евротурнирите. Всички тези факти са важни за нас, радваме се, удовлетворени сме. Това повлия положително на състезателите, те мислят с перспектива за Европа. Това би улеснило и една бъдеща селекция, защото по-трудно се прави такава, когато потенциалните играчи знаят, че ще се изявяват предимно във вътрешния шампионат”, завърши Марков.