Ръководството на Пирин Благоевград излезе с официална декларация по повод съдийството на глания съдия Валентин Железов по време на мача с Левски от 19-ия кръг на Първа лига."Орлетата" загубиха срещата с 0:3 на "Герена", а претенциите на благоевградчани са за две несъщустваши засади и грешно отсъдена дузпа. 

Левски стана голова машина, синя класика над Пирин

Радуканов: Играчите на Левски ги хвана срам

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Декларация от ръководството, треньорите и футболистите на ОФК Пирин ЕООД Благоевград, 
на вниманието на всички медии и Съдийската комисия към БФС. 

Уважаеми колеги, ръководители и привърженици на футбола, 

Провокирани сме да изразим гласно несъгласието и възмущението си срещу тенденциозното съдийство от страна на съдийската бригада по време на двубоя от 19-ия кръг на Първа лига между Левски и Пирин. 

ОФК Пирин рядко коментира и влиза в полемика с реферите и ръководството на българското съдийство, но вчерашният двубой бе предрешен с помощта на грешни отсъждания. Визираме конкретно ситуации от първото полувреме - две несъществуващи засади при обещаващи голови атаки за ОФК Пирин и отсъждане на абсурдна дузпа в полза на домакините. 

Преди година, в подобен сценарий, се озовахме при гостуване на Нефтохимик в Бургас. Тогава ние чинно подадохме жалба до Съдийската комисия на БФС, а впоследствие ни бе отговорено, че "да", има дузпа за Пирин при резултат 0:0, но бидейки пропусната от главния рефер, това не е предрешило крайния изход от двубоя (загубен впоследствие). Е, за нас една измислена дузпа вчера предреши крайния изход и искаме последствия.

Бихме искали да обърнем внимание чрез тази декларация на цялостната ситуация, а именно с цялото уважение към всички отговорни фактори и рефери да престанат да се крият и обосновават грешни решения зад и на гърба на уважаван специалист в съдийството, какъвто безспорно е Марк Бата. 

Уважаеми колеги, апелираме още Съдийската комисия сериозно да обърне внимание на кадровия си потенциал и качества. Със сигурност в България има можещи и способни рефери, в това не се съмняваме. Притеснителна е явната ангажираност към налагането на неможещите. 

С уважение, 
ОФК Пирин ЕООД Благоевград