Левски е бил надвиснал над ръба на бездната, преди да бъде дръпнат от там в последния момент. Това става ясно от думите на новия изпълнителен директор на клуба Павел Колев, който разкри, че в края на миналата и началото на тази година положението на "Герена" е било направо катастрофално. 

По думите му в интервю за вестник "24 часа" той разкри, че клубът е бил практически във фалит и до "месец-два" е можело да се очаква да прекрати дейността си. След това обаче той започна работа след поканата на Васил Божков, чието влизане в клуба би трябвало да се официализира на Общото събрание на 6 март, и е започнала работа по спасяването на "сините". 

"Точната дума е спаси (бел. ред. Левски от фалит). Защото клубът първо трябва да бъде спасен, а едва след това да се пристъпи към оздравяване. Истината - от това, което аз бях видял по документите, преди изобщо да седна на разговор с Божков, е, че Левски беше фалирал."

"Може би беше въпрос на един-два месеца тотално да прекрати дейността си. Положението беше критично. Сега нещата стоят малко по-добре, може би доста по-добре, но има още много работа да се върши", заяви Колев пред вестника. 

Бившият ръководител в БФС беше поканен на "Герена" първоначално от оттеглящия се собственик Спас Русев, като разкри каква е причината да му откаже, както и защо се е стигнало до това само няколко дни по-късно да приеме офертата от Божков. 

Според Колев, той е получил уверения от Русев, че плановете му за Левски са дългосрочни, като са разговаряли около четири месеца. Турбулентната зима на "Герена" обаче го е накарала да откаже на бизнесмена и след това е дошло новото предложение. 

"Разговаряхме със Спас Русев около четири месеца и в края на ноември бяхме постигнали принципно съгласие аз да стана изпълнителен директор на Левски, тогава изтече и информацията. Но имаше едно много важно условие това да се случи и той пое ангажимент да го направи - аз да получа един определен набор документи. Счетоводен баланс, списък с кредитори, приходи и разходи..."

"Междувременно се случиха други неща - дойде писмо от УЕФА, че Левски е глобен за нарушаване на финансовия феърплей и на практика е наказан, макар и с някои условности, да не играе един сезон в евротурнирите. Нещо, което аз не знаех до този момент, въпреки че това е процес, който е вървял месеци наред."

"Аз не бях информиран, разбрах го благодарение на това, че работех в БФС и видях писмото, когато пристигна. Така че това също беше нещо, което малко ме разочарова. На 3 януари -това е точната дата - получих документите. Горе-долу четири месеца, след като ги поисках."

"След като ги прегледах, отказах на Спас Русев. Буквално няколко дни след това ми се обадиха от офиса на Васил Божков. Поканиха ме на среща, без да ми обясняват за какво става въпрос, и аз приех. На самата среща ми беше предложено да стана изпълнителен директор на Левски. От самия Васил Божков. При условие че той стане собственик."

"Аз приех. Почти без да задавам въпроси, разбрахме се само за някои основни неща. Това беше, не е имало някаква тайна", разкри още подробности за турбулентните събития през декември миналата година и януари Павел Колев.