България може и да не се класира на първа позиция в групата си в Лигата на Нациите, но вече повече от седмица световните медии не спират да говорят за един играч на "лъвовете". Става въпрос за Георги Петков, който се върна на вратата на националния отбор на 42 години и 256 дни. 

Още преди Кипър, който беше първия от двата мача, в които игра, медиите се надпреварваха да го включват в класации за "футболни пенсионери". И разбрахме, че той е най-възрастният европеец, обличал екипа на националния си отбор в състезателен мач, а не контрола или бенефис. 

Сега медиите припомниха и други "пенсионерски" рекорди във футбола на вратарите, вдъхновени от спортното дълголетие на вратаря на Славия. От тях става ясно, че: 

- Най-възрастният вратар, играл някога футбол, е Марко Балота, който се пенсионира от спорта на 51-годишна възраст, макар последните години да се подвизава в аматьорските дивизии. В последните си мачове дори играе като нападател. 

- Най-възрастният вратар, играл в Шампионската лига отново е Марко Балота. Италианецът пази на вратата на Лацио на 43 години и 253 дни в мача с Реал Мадрид през 2008 г. 

- Най-възрастният вратар, пазил някога във Висшата лига на Англия, е Джон Бъридж, който през 1995 г. е на вратата на Манчестър Сити на 43 години, 5 месеца и 11 дни. 

- Най-възрастният вратар на Световно първенство е Есам ел Хадари, който пази на вратата на Египет на Мондиала в Русия на 45 години и половина. Той всъщност още не е прекратил активната си кариера, поне на клубно ниво, и може да увеличи постиженията. 

Иначе постиженията на Георги Петков остават за: Най-възрастен футболист в българския елит, Най-възрастен вратар в българския елит, Най-възрастен национал на България, Най-възрастен европеец, играл за националния си отбор в официален състезателен мач.