Футболният мениджър Николай Жейнов бе гост в студиото на „Спортно шоу Гонг” по Дарик радио и сподели вижданията си за настоящата ситуация в родния футбол.

„В момента се оказва, че е по-лесно да вземеш лиценз за мениджър, отколкото а станеш частно такси. Лошо е, че не е сложно. Има страшно много фейсбук мениджъри. Обещават на футболистите и става голям проблем”, коментира Николай Жейнов и продължи:

„Големите проблеми на клубовете идват с хора, които не са лицензирани, които се непознати и няма как да доведат футболисти, които искат. Достатъчно пари се дават в България, за да се привлекат добри футболисти. Въпросът е кои са експертите в клубовете, които оценяват качествата. Те преди това имат ли някаква история в привличането на футболистите? Пишат доклади, които да не казвам голяма дума, но са пълни с глупости. Гледането на футболиста на живо е последният етап от привличането на футболиста. Най-много ги плаши играчите финансовото състояние на някои от клубовете.”

„Много зависи цената на футболистите. Летвата в Лудогорец е много високо вдигната. Другите са между 7 и 12-15 хиляди евро. Разликата не е много голяма в класата на футболиста, въпросът е от къде ще го вземеш. Това е под средното еворпейско ниво. Продажбата на футболисти е по-трудната част. Хората в клубовете трябва да работят правилно. Грешат в неточното определяне на цената на футболиста”, каза още Жейнов и добави:

„Да, имало е запитване на български футболисти, но цената дадена от клубовете, не съответства на състоянието им. За да продадат родните клубове, първо трябва да привлекат. Футболистът трябва да придаде качество на определения отбор, а не качеството на футболиста да идва от това, че той играе примерно за Левски. Трябва да разпознаеш класата на футболиста. Когато отидеш във футболна страна, все едно си влязал в кореком. В клубовете работят много хора, които не помагат. Има много футболисти, които след Левски и ЦСКА приключват с кариерата си. Клубовете трябва да дадат отговор как се привличат тези футболисти.”

Александър Любенов се завърна в Левски

На въпрос взимат ли се комисионни за привличане на футболисти в клубовете, Жейнове каза: „Има една приказта – не потвърди и не отрече.”

„Защо да има мениджърски натиск в националния тим? Не мисля. Мисля, че е малко преиначено това. Трябва да се работи правилно и да се намерят правилните хора в клубовете. Някой път вътре в клубовете има и приятелски огън”, заяви още Николай Жейнов.