Отборът на Черно море гостува на Локомотив Пловдив в петък от 17,30 часа на стадиона в парк "Лаута". В Града под тепетата варненци имат записани едва три победи срещу "смърфовете" в изиграните до момента 45 двубоя. 12 пъти мачовете са завършвали без победител а головата разлика е 86:32 в полза на пловдивчани.

Любопитното е, че Черно море записва първата си победа срещу Локомотив в Пловдив от самото създаване на А група начело с настоящия си треньор Георги Иванов – Гонзо. Това се случва през сезон 2013/2014 година, когато "зелено-белите" побеждават с 2:0.

Тогава Димо Атанасов открива резултата в 11-ата минута, а Кирил Акалски си отбеляза автогол в 90-ата. До преди този мач варненци не познават вкуса на победата цели 66 години.

Останалите две победи на "моряците" в Пловдив са през 2015 година. На 24 април Черно море печели с 1:0 след гол на Иван Коконов, а през есента на сезон 2015/2016 варненци бият под тепетата с 3:1 (Бурабия – 2 и Матиас Курьор).

Друг любопитен факт е, че срещу "смърфовете" Черно море печели първата си точка и отбелязва първия си гол в елита. Това се случва в първия кръг на учредената през 1948 г. А група. Мачът в Пловдив завършва 1:1. Младен Джуров бележи за "моряците" и остава в историята като футболиста отбелязал първото попадение за Черно море в елитното ни първенство.

Варненци са с по-добри показатели като домакини в мачовете си срещу пловдивчани. У дома те са записали 25 победи и 8 загуби, а равенствата са 13. Головата разлика е 70:38 в полза на Черо море. Най-голямата победа над Локомотив Пловдив в А група е с 6:1 през 1988/89 г.

Трябва да се отбележи, че три от домакинства на "зелено-белите" не се играят във Варна, две откоито заради наказание – в Каварна 1:1 през 1979/80 г. и в София. Двата тима играят в столицата, след като мачът във Варна (1:1) е преигран заради формално нарушение на правилата от страна на съдията.

В повторния двубой в София Черно море отстъпва с 1:3. През настоящата кампания на шампионата Черно море отново домакинства в Каварна, където в мача с пловдивчани записа успех с 2:0.

От настоящите футболисти на Черно море двама са отбелязали по два гола във вратата на пловдивчани – капитанът Георги Илиев и нападателят марек Кузма, а Бакари и Дани Георгиев са с по един.