Бившият съдия Александър Костадинов коментира най-спорните ситуации от изминалия девети кръг в Първа лига. В предаването на DIEMA SPORT - „Домът на футбола“ - специалистът даде своята оценка, като анализира най-дискусионните моменти от три от мачовете: Левски – Септември, Черно море – ЦСКА и Етър – Берое.

„Както се казва, смърт без причина няма. За да има недоволство значи има грешки от страна на съдиите. Виждайки напрежението, което се стовари върху тях, е че отборите особено в челото на таблицата са твърде равностойни, всеки един от тях се стреми най-бързо да вземе най-много, за да може занапред да е по-лесно. Дербитата предстоят, ще има още рискови ситуации. Но не мисля, че този шум, който се вдигна сваля съдийството и неговото ниво“, започна Костадинов.

„Развитие има и то е налице в младите съдии. Зрителят приема съдията като продукт, без да да отчита тренировъчния процес. Съдиите също се готвят като отборите. Техният режим обаче остава в сянка и когато съдията сбърка някъде всички са готови да се нахвърлят и да го изкарат виновен. Бата е посланик на УЕФА, той казва, че най-добрият съдия е не този, който не бърка, а който бърка по-малко. Ако не са грешките на съдиите, няма да ги има и тези емоции. Не е приятно разбира се, и никой не греши нарочно. Аз виждам колко са мотивирани и концентрирани“, добави съдийският наблюдател.

А ето как коментира най-обсъжданите моменти от деветия кръг на ППЛ: 

ЛЕВСКИ - СЕПТЕМВРИ

Първата претенция – играта с ръка на Давид Яблонски:

„Това действително в този кръг е най-дискусионната, комплицирана ситуация и решението е най-трудно за взимане. Септември, играейки на стадион „Георги Аспарухов“, се опитва да вземе максимално много. В случая преди това има едно единоборство в наказателното поле, някой заговори за нарушение на Траян Траянов – не, няма такова, там футболист, защитник на Левски избутва свой съотборник. Топката попада във футболист на Септември, той отправя удар към вратата. Това неминуемо е първият критерий, те са четири, по които един съдия да реши дали да отсъди дузпа. В случая Ангел Ангелов има перфектна позиция. Топката е насочена към вратата. След това не мисля, че има повече от 4 метра дистанция между състезателя и защитника от там, откъдето започва удара, скоростта е твърде висока, но основният критерий, по който бих могъл да защитя съдията е, че Давид Яблонски се опитва да играе с тялото си, като се опитва да се предпази, като слага ръката си отзад. Да, има контакт между топката и ръката, което значи, че опитвайки се да намали максимално обема на тялото си, слагайки ръката си зад гърба си, той показва, че няма желание да играе с ръка. Тоест, трите критерия са, че е малка дистанцията, скоростта на топката е висока и това, че няма пряк умисъл в действията на Яблонски. Казано иначе, ръката не търси топката. За мен в тази ситуация повече няма дузпа, отколкото да има“.

За ситуацията, в която Яблонски отново е замесен и новакът в елита отнов изрази претенции за дузпа – в 59-ата минута при един шпагат срещу играч на Септември, Костадинов обяснява: „Тази ситуация е доста по-лесна за анализиране. Тук гледайки реално това, което парви Яблонски, а именно, че играе с топката, и ако трябва да се говори за грешка, грешката е, че не е посочен ъглов удар, а удар от вратата. Видяхме и поведението на самия футболист на Септември, който по-рано бе получил и жълт картон, той стана и нямаше претенции към рефера. Когато футболистът иска, търси или е убеден, че има нарушение срещу него, той ще си потърси правата. Той не показа това, прибра се към центъра“.

ЧЕРНО МОРЕ – ЦСКА

Претенциите на ЦСКА за дузпа за нарушение на вратаря на Черно море срещу Станислав Манолев:

„Традиционно труден мач. Адмирации, че има осветление вече на стадиона на Черно море, както и за хубавата атмосфера. За ситуацията преди да коментираме самото единоборство между вратаря и Манолев, има един детайл, който изпусна съдията. Преди това има нарушение на Каранга, който не дава възможност и предимство на защитника да попречи на Стснислав Манолев да играе с топката или да попречи на Манолев, за да може вратарят да овладее по-рано и виждаме, че става нарушението, и чак тогава, нямайки възможност да играе с топката, вратарят атакува грубо. Никаква възможност да играе с топката, Станислав Манолев игра преди това с нея. Нарушението на Манолев, но има и на Каранга. В случая на Манолев е по-силно нарушението. Има момент, в който главният съдия трябва да прецени спрямо позицията си, че в случая първото нарушение предвещава да бъде отсъдено, отколкото след това, което става в тази критична ситуация, където няма как да го защитим, защото вратаря извършва стопроцентово нарушение в наказателното поле. Тук ситуацията е дузпа“, анализира Костадинов.

За незачетения гол на ЦСКА заради маркирана засада:

„За съжаление това е най-неприятният момент за анализиране. Не е приятно да се анализира една ситуация, която изглежда проста. ЦСКА бе ощетен в тази минута. Това е абсолютно редовен гол. Тук се вижда, че няма резон тази засада да бъде отсъдена. В случая асистен-съдията сбърка, или не е на правилната позиция. Но в случая ЦСКА е ощетен. Това пряко влияе на резултата. Влияейки на този резултат се променят и всички останали събития, които се случват след това“.

ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО – БЕРОЕ

Изравнителният гол на Берое, дело на Антон Карачанаков, при който домакините имаха претенции за засада на Кохей Като, Костадинов сподели: „Преди една година бе променено правило 11 за засадата и точно тази ситуация е свързана с него. А именно, когато има отправен удар към вратата и има човек, който е в засада, се гледа дали пряко пречи на врататя, той трябва да направи действие или движение по посока на топката, в случая виждаме различно. Той не влияе, стои встрани и се отдръпва, показва, че не желае да играе с топката. Тук бих поздравил съдиите за комуникацията. Тук главният съдия трябва да каже на страничния влияе ли този футболист в засада на играта. Поздравявам бригадата, голът е редовен“.

Що се касае до дузпата за Берое, с която тимът победи „виолетовите“, Костадинов обясни: „Аз не бих могъл да повярвам на човек, който на първо четене казва, че няма дузпа. Бих казал, че има дузпа на първо четене. Но има един нюанс – позицията на асистент-съдията, който вижда откъде почва нарушението. Виждаме, че то завършва в наказателното поле, но явно той се заблуждава от позицията на топката, защото тя отдавна е в наказателното поле, докато нарушението е извършено отвън. Тук асистент-съдията трябва и е задължен да подскаже, че нарушението е отвън. Има го, но то е отвън. И тогава нямаше да има протести и голът, тази ситуация влияе на резултата, от прекия свободен удар може да има гол, но може и да няма. Тази ситуация влияе на резултата. Отново за съжаление може да говорим за грешка, влияеща на резултата“.

„Не виждам тенденция. Съдиите сбъркаха от психологически момент, пренапрежение. Един съдия обаче трябва да е готов за подобен тим мачове, още повече, че най-горещите дербита предстоят“, заключи Александър Костадинов.