Един мач остава в сянката на дербито между Левски и ЦСКА в събота. И това е битката, която предстои след него. А именно Локомотив Пловдив срещу Черно море на "Лаута".

Двата тима кръстосват шпаги в 20:15 часа в съботната вечер, като дуела между тях можете да гледате в ефира на DIEMA SPORT, както и онлайн на нашата платформа GONG PLAY. За вас ще го следим минута по минута на GONG.BG, а ще можете да го слушате и в ефира на Дарик радио.

Съперниците влизат в битката от различни позиции. Локомотивци се съвзеха след тежката криза в средата на септември и отново са на победния път. Те ще преследват трети пореден успех, за да затвърдят и изненадващата победа в Стара Загора срещу Берое от предишния кръг.

"Железничарите" ще са в почти пълен състав, като за наставника Воин Войнов се завръщат наказаният защитник Пламен Николов и контузеният нападател Халед Аяри. На практика той няма сериозни главоболия за тази битка.

Не така обаче стоят нещата пред колегата му Емануил Луканов от Черно море. Той е с куп проблеми преди тази битка, а освен това "моряците" са в отчайваща форма. Те нямат победа вече шест поредни двубоя, като загубиха пет от тях.

Освен това варненци са без тежко контузените Цветелин Чунчуков, Евгений Боровик и Георги Божилов, а младият Мартин Костадинов е болен. Поне Орлин Старокин и Андрей Сукуп, които бяха с проблеми, се завръщат в състава.

За първи път през сезона Локо Пд записа 2 поредни победи в първенството – 1:0 над Септември и 2:1 над Берое в последния кръг.

Димо Бакалов е най-полезният играч на Локо Пд от началото на сезона с 3 гола и 2 асистенции, нито един от останалите голмайстори - Кики, Марчев, Умарбаев, Райков и Мартинович няма голов пас в актива си.

Последното нулево реми между Локо Пд и Черно море е от 15 април 2006 г. на „Тича”, оттогава насетне те изиграха помежду си 30 шампионатни мача.

Черно море е отборът, който не е вкарвал гол в лигата най-отдавна – от 27 август при загубата с 1:4 от Септември. В първите си 6 мача през сезона варненци взеха 14 точки, в следващите 6 – само една.

Само 2 мача делят лидера на Черно море Георги Илиев от място във вечния Топ 10 по участия в Първа лига. Има 386 двубоя, а десетката затварят Димитър Младенов и Йордан В. Тодоров с по 388.

5 от 11-те гола на Марек Кузма в Първа лига са срещу пловдивските представители – 3 срещу Локомотив и 2 срещу Ботев.