Голямото дерби от 13-ия кръг на Първа лига изправя един срещу друг отборите на Левски и ЦСКА от 16 часа на националния стадион "Васил Левски".

Фаталният 13-и...За кого ще бъде фатален всъщност?

Срещата може да наблюдавате по GONG PLAY и DIEMA SPORT, както и да проследите по Gong.bg и честотите на Дарик радио.

Левски поставя рекорд в дербито, пълни касата

Двата тима встъпват в дербито като първи подгласници в класирането на шампиона и лидер Лудогорец. ЦСКА е втори с три точки по-малко от Лудогорец, но и с три повече от Левски, който е на третата позиция с 24 точки.

Много зрители ще подкрепят двата тима на стадиона. Има еуфория преди мача, билетите се харчат здраво, а и времето ще бъде хубаво.

В снимки: Левски с последна тренировка преди дербито

Двубоят ще противопостави два стила, коренно противоположни. "Сините" ще действат по италиански - дисциплинирано, с мисъл първо за защитата, внимателно. Нормално - техният наставник е италианец - Делио Роси, при когото отборът действа много организирано в дефанзивен план.

От ЦСКА се очаква точно обратното: "червените" в атака, противно на популярния в сектор "Б" слоган "Сините" в атака.

Кой кого ще успее да надиграе, пребори или излъже, ще разберем след часове.

Белчев с 20 "червени" за битката с Левски

Ето и малко статистика от двата лагера:

Трите последни гола на защитника на Левски Давид Яблонски дойдоха след центрирания от корнер на Жорди Гомес – срещу Септември (2:0) в 9-ия кръг, Черно море (1:0) в 11-ия и Етър (1:0) в 12-ия. С всеки от тях Левски повеждаше в резултата.

Божидар Митрев не е допускал гол във вратата си от 5 август насам, когато Левски падна с 0:2 от Верея. Оттогава стражът запази мрежата си суха 726 минути.

Нито един от централните нападатели на "сините" - Жуниор Мапуку и Серджиу Буш, не се е разписвал в последните 6 шампионатни двубоя на сините. За последно двамата вкараха голове в един и същи двубой - при 4:0 над Славия на 26 август.

Защитникът на ЦСКА Николай Бодуров е пред своя мач №200 в Първа лига. Дебютът му в елита бе на 1 октомври 2005 г. при загубата с 0:3 на Пирин 1922 от Берое в Стара Загора. За първи път пък бе вписан в тимовия лист на благоевградчани в мач срещу Левски на 28 август 2005 г. (1:1), но тогава не взе участие.

В миналия кръг срещу Пирин Бл (0:0) старши-треньорът на ЦСКА Стамен Белчев за първи път започна шампионатен мач през сезона само с трима българи в стартовия състав – Дюлгеров, Бодуров и Недялков. Във всеки от предишните кръгове червените започваха с повече българи, отколкото чужденци сред 11-те.

Еквадорецът Кевин Меркадо дебютира за ЦСКА с асистенция след само 9 минути игра в дебюта си при 1:0 над Берое на 25 февруари т.г., после вкара гол на Монтана (2:1) в 4-ия си мач и сетне не се е разписвал в 19 поредни срещи.